Ce este infertilitatea?

In general, se considera ca un cuplu se confrunta cu problema infertilitatii daca dupa un an de incercari nu a reusit sa obtina o sarcina. Daca femeia are peste 35 de ani, problema infertilitatii se ia in calcul dupa 6 luni de incercari nereusite. De asemenea, femeile care raman insarcinate dar care pierd sarcinile la scurt timp dupa fecundare sunt incadrate in categoria persoanelor cu probleme de fertilitate. 

Infertilitatea - Factori de risc

Pentru a discuta despre factorii de risc ai infertilitatii, trebuie sa stii ca o sarcina se obtine in urma mai multor procese care au loc in organismul tau. Corpul trebuie sa elibereze un ovul din unul din cele doua ovare, proces numit ovulatie. Ovulul trebuie sa treaca prin trompele uterine in drumul sau catre uter. Pe acest traseu pe care il parcurge, ovulul trebuie fecundat de un spermatozoid. In sfarsit, ovulul fecundat trebuie sa se implanteze in peretele uterin. Orice problema care afecteaza fie si una singura dintre aceste etape reprezinta o cauza de infertilitate.

Multi dintre factorii de risc cunoscuti ai infertilitatii afecteaza in egala masura atat femeile cat si barbatii.

  • Fumatul scade sansele de a obtine o sarcina, indiferent care dintre parteneri are acest obicei. In plus, fumatul reduce eficienta tratamentelor pentru infertilitate, iar avorturile spontane sunt mai frecvente in randul fumatorilor.
  • Varsta. Dupa 30 de ani, fertilitatea femeilor scade, iar acest lucru este valabil si in cazul barbatilor care au peste 40 de ani si care sunt mai putin fertili decat barbatii tineri.
  • Consumul de alcool este daunator atat in perioada sarcinii cat si in perioada conceptiei. Consumul moderat de alcool scade sansele unei femei de a ramane insarcinata. Citeste despre alcool si sarcina.
  • Obezitatea. S-a constatat ca femeile supraponderale raman insarcinate mai greu si ca in cazul barbatilor supraponderali numarul de spermatozoizi viabili este mult redus.

Exista si factori de risc care afecteaza doar unul dintre sexe. In cazul barbatilor poate fi vorba despre abuzul de alcool si droguri, de expunerea excesiva la toxinele din mediu de tipul pesticidelor sau al plumbului, de un istoric medical in care figureaza oreionul, boli renale sau hormonale grave, folosirea unor anumite medicamente sau radio- si chimioterapia pentru tratarea cancerului. Pe de alta parte multe femei sunt serios afectate de stress, de nutritia inadecvata, de diverse boli cu transmitere sexuala sau de probleme hormonale.

Cand e timpul sa cauti ajutor profesionist pentru infertilitate?

Majoritatea medicilor recomanda o perioada de un an de incercari constand in sex neprotejat cu o frecventa regulata – un contact sexual la maxim 3 zile. Pe de alta parte, in cazul femeilor care au trecut de 30 de ani, se recomanda reducerea timpului de asteptare la 6 luni, deoarece dupa aceasta varsta fertilitatea se reduce considerabil de la un an la altul.

Exista unele probleme de sanatate care de asemenea ar trebui sa te puna in garda. Ar fi bine sa vorbesti cat mai repede cu medicul daca ai menstruatii neregulate sau foarte dureroase, daca ai fost deja diagnosticata cu endometrioza, daca suferi de boli inflamatorii pelvine sau daca ai avut pierderi de sarcina.

Este oricum o idee buna sa contactezi medicul inca din momentul in care decizi ca iti doresti un copil, deoarece el iti poate da sfaturi preconceptie in asa fel incat sa te pregatesti pentru o sarcina usoara si un bebelus sanatos. Partenerul tau ar fi bine sa contacteze medicul daca stii ca a avut in trecut probleme legate de sanatatea testiculelor sau a prostatei sau alte probleme de natura sexuala.

Iata cateva diagnostice care pot constitui cauza infertilitatii de origine feminina

Endometrioza. Reprezinta implantarea si cresterea tesutului uterin in afara uterului, fapt ce afecteaza functionarea ovarelor, a trompelor uterine si a uterului.

Lezarea sau infundarea trompelor uterine este in general rezultatul unor afectiuni inflamatorii numite salpingite. Cea mai frecventa cauza a salpingitelor este reprezentata de chlamidioza, o boala cu transmitere sexuala. Citeste mai multe despre diagnosticul si tratamentul trompelor infundate.

Tulburarile legate de ovulatie sunt reprezentate in principal de ciclurile anovulatorii, cand ovarul nu elibereaza ovulul care ar putea fi fecundat. Cele mai frecvente cauze sunt reprezetate de tumori, exercitiu fizic intens sau infometare. Tulburarile hormonale si unele medicamente sunt alte cauze frecvente.

Hiperprolactinemia reprezinta excesul de prolactina, un hormon care stimuleaza secretia lactata si care poate afecta ovulatia. Citeste mai multe despre infertilitatea de origine hormonala

Sindromul ovarelor polichistice este o afectiune in care organismul secreta prea mult androgen. Acest hormon masculin poate cauza probleme legate de ovulatie. Sindromul ovarelor polichistice este adesea asociat cu rezistenta la insulina si cu obezitatea.

Menopauza precoce reprezinta absenta menstruatiei si indica disparitia foliculilor ovarieni inainte de varsta de 40 de ani. Desi cauza ramane necunoscuta, exista cateva afectiuni asociate menopauzei precoce, printre care bolile autoimune, radio si chimioterapia si fumatul. Citeste mai multe despre instalarea menopauzei precoce si conceptie.

Fibroamele uterine sunt tumori benigne ale peretelui uterin si sunt destul de frecvente la femeile de 30-40 de ani. Uneori, ele pot determina infertilitate, fiind localizate in asa fel incat blocheaza deschiderea trompelor uterine. Mai adesea, fibroamele uterine reduc sansele de implantare ale ovulului fecundat.