Lista lucrurilor interzise in timpul sarcinii este lunga si sub continuu studiu. Totusi, in cazul in care te gandesti sa ai un copil, ar trebui sa ai in vedere sa-ti schimbi din timp unele dintre obiceiuri.

Fumatul face parte din lista NU-urilor pe timpul sarcinii, fara nici o indoiala, dar se pare ca renuntatul la fumat odata ce ai vazut cele doua liniute de pe testul de sarcina nu este suficient pentru a indeparta complet efectele sale nefaste asupra bebelusului. 

Fumatul afecteaza fertilitatea?

Studiile au demonstrat ca pana la varsta de 27 de ani, sansele unei femei de a ramane insarcinata sunt de aproximativ 50% in fiecare luna. Insa acest procent scade odata cu inaintarea in varsta. Astfel, la 30 de ani, sansele scad la 20% iar la 40 de ani ele se reduc la doar 5%.

Desi ceasul biologic al barbatilor este mai ingaduitor, ei trebuie sa stie ca nu sunt imuni la trecerea timpului. Odata cu varsta, calitatea spermei scade, iar sansele de a concepe scad si ele.

Dar nu doar varsta influenteaza fertilitatea, ci si multi alti factori. Cantitatea si calitatea ovulelor si a spermei sunt factori cheie in procesul de conceptie.

Desi femeile se nasc cu peste 1 milion de ovule, la varsta maturitatii sexuale mai sunt viabile doar aproximativ un sfert dintre ele. Si desi femeile ovuleaza lunar, o mare parte din ovulele nefolosite sunt supuse unui proces degenerativ denumit atrezie foliculara.

Studiile arata ca la femei, fumatul accelereaza acest proces degenerativ si favorizeaza instalarea menopauzei precoce, ambele procese ducand deci la o scadere a numarului de ani in care ar putea concepe.

Se pare ca la fumatoare, rata de conceptie scade dramatic cu pana la 40%, ceea ce inseamna o dublare a ratei infertilitatii.

Cum afecteaza fumatul evolutia sarcinii si dezvoltarea bebelusului?

Fumatul, chiar si inainte de a ramane insarcinata, creste rata avorturilor spontane, caci compusii toxici inhalati cresc riscul anomaliilor cromozomiale.

Multe femei spun ca nu vor fuma pe perioada sarcinii, fara sa ia in calcul faptul ca vor afla ca sunt insarcinate atunci cand fatul are deja 2-3 saptamani. Asta inseamna ca in primele saptamani, atunci cand fatul este cel mai sensibil si cand riscurile sunt maxime, el este expus la actiunea unor factori toxici.

Se pare ca fiecare tigara fumata de mama il priveaza pe fat timp de 20 de minute de cantitatea potrivita de oxigen de care are nevoie ca sa creasca si sa se dezvolte. In cazul barbatilor fumatori se constata o scadere a calitatii spermei.

Fumatul pasiv este la fel de periculos pentru mama si fat.

Cea mai evidenta consecinta a fumatului in timpul sarcinii este greutatea scazuta a bebelusului (uneori sub 2500g) la nastere. Dar exista multe alte complicatii pe care fumatul le favorizeaza sau le accentueaza. Citeste mai multe despre efecte fumatului asupra bebelusului nenascut