Esti insarcinata! Felicitari si un buchet mare de flori din partea noastra!

Acum esti in primul trimestru, in prima luna de sarcina care dureaza de la 1-5 saptamani. Iata ce se intampla in primele 4 saptamani de sarcina, de la momentul conceptiei pana la varsta fetala de 2 saptamani sau varsta gestationala de 4 saptamani.

Femeile se nasc cu aproximativ 2 milioane de ovule, dintre care doar 400-500 se vor maturiza de-a lungul vietii si vor fi eliberate in timpul ovulatiei. Pentru a se intalni, ovulul si spermatozoidul fac o calatorie dificila cu multe riscuri.  

Conceptia se produce in trei etape fundamentale:ovulatia, fertilizarea si implantarea.

Ovulatia (saptamana 1 si 2 de sarcina). La ovulatie, care se produce la mijlocul ciclului menstrual, foliculul care s-a dezvoltat mai mult decat ceilalti se rupe, iar ovulul iese afara. Foliculul rupt formeaza “corpul galben”. Secretiile vaginale sunt mai apoase in timpul acestei perioade, iar unele dintre noi simt chiar o usoara  durere la ovulatie.

Fertilizarea (saptamana 2/3 de sarcina) si divizarea ovului fertilizat. Intalnirea ovulului cu spermatozoidul duce la crearea unei singure celule, care contine informatie genetica de la ambii parteneri, 46 de cromozomi, cate 23 de la fiecare parinte. Aceste perechi de cromozomi se combina si dau nastere tiparului unic de dezvoltare a copilului. Aspectul fizic, constitutia, sexul, grupa sanguina, trasaturi de personalitate sunt decise pe loc in momentul conceptie. Din acel moment un sufletel creste in burtica ta!

Implantarea (saptamana 3/4) in mucoasa uterina. Ovulul fertilizat are nevoie de 5 pana la 7 zile pentru a ajunge in uter, dupa ce paraseste ovarul. 

Daca ovulul va fi fertilizat, nivelul de progesteron  va creste, iar mucoasa uterina va continua sa se ingroase pregatindu-se pentru implantare. Daca ovulul nu este fertilizat in 12 ore de la eliberarea sa, acesta moare, mucoasa uterina sangereaza si se va produce menstruatia peste aproimativ 2 saptamani.

La 12-20 de ore dupa fertilizare, celula formata, ce poarta denumirea de zigot, incepe sa se divida rapid in doua celule, apoi in patru, opt, saisprezece si asa mai departe, replicand ADN-ul pe masura ce are loc acest proces. Grupul de celule creste si se indreapta catre uter unde se va implanta, si va creste fatul.

Cand zigotul are doar cateva celule, fiecare dintre acestea au sansa sa devina o fiinta umana. Daca zigotul se imparte in doua, se formeaza gemenii identici, daca se divide in trei, rezulta tripletii, si tot asa.

Gemenii identici au propriul cordon ombilical si se pot dezvolta sau nu din aceeasi placenta si in acelasi sac amniotic. Acesti copii vor avea acelasi sex, parul si ochii de aceeasi culoare si aceeasi grupa de sange.

Gemenii neidentici se dezvolta atunci cand femeia elibereaza mai multe ovule, din acelasi ovar sau ovare diferite, care fiecare la randul sau va fi fertilizat de un spermatozoid diferit. Ei pot fi de acelasi sex, vor semana sau vor fi diferiti, la fel ca alti frati.

La sfarsitul a 2 zile de diviziune celulare, grupul de celule format  poarta numele de morula si are 64 de celule. Dintre acestea, doar cateva se vor dezvolta devenind un embrion, restul vor forma placenta si membranele care inconjoara copilul in uter.

In cinci zile morula a parcurs distanta dintre trompa uterina si uter si in acest moment se numeste blastocist.  La aproximativ 9 zile dupa fertilizare, blastocistul se prinde de peretele uterului, avand loc implantarea care uneori poate provoca o sangerare mica ce ar putea fi confundata cu venirea menstruatiei. Daca blastocistul nu se implanteaza, va fi eliminat  din uter la urmatorul ciclu menstrual.

implantarea-in-peretete-uterin

Citeste mai departe despre primele 4 saptamani de sarcina.