Simptome la bebelusi pe care nu trebuie sa le ignori

Cianoza cand buzele devin albastrui sau o tenta albastruie a pielii. Acesta este un indiciu ca bebelusul tau nu primeste destul oxigen.

Consecintele lipsei de oxigen sunt extrem de severe, constand in afectarea uneori ireversibila a organelor interne si a creierului. Daca observi asta la bebelusul tau, suna imediat la Salvare!

Respiratia dificila. Daca bebelusul respira des si zgomotos, miscarile pieptului sau sunt prea ample, narile se umfla la fiecare inspiratie, probabil ca sufera de insuficienta respiratorie.

In acest caz, contacteaza imediat medicul pediatru si, daca acesta nu este disponibil pentru momnt, indreapta-te catre camera de garda a celui mai apropiat spital de pediatrie, sau cu sectie de pediatrie!

Febra peste 38 de grade, masurata rectal, la bebelusi mai mici de 3 luni. In acest caz, mergi imediat cu bebelusul la spital, deoarece orice infectie la aceasta varsta poate fi extrem de periculoasa.

Icter prelungit sau care se agraveaza. Desi icterul este frecvent la nou-nascuti, el ar trebui sa cedeze treptat in timp. In cazul in care persista, sau daca se agraveaza, este necesara o reevaluare din partea medicului. Acumularea exagerata a bilirubinei in organism poate determina afectarea creierului.

Deshidratarea. Bebelusii ar trebui sa ude minim 6 scutece pe zi. In cazul in care asta nu se intampla, bebelusul apare apatic, somnolent, are ochii infundati in orbite sau buzele si gura uscate, contacteaza imediat medicul pediatru.

Rehidratarea bebelusului se va face numai cu lapte matern sau lapte praf, sau in mediu spitalicesc. Administrarea de apa la bebelusii mici nu este o idee buna!

Voma verde sau negricioasa. Bebelusii vomita si regurgiteaza mult, si asta nu ar trebui sa fie o problema. Insa daca voma lor apare de culoare verzuie sau negricioasa, este semn ca intestinele lor sunt blocate sau ca sufera de hemoragie gastrica.

In acest caz, este esential sa ajungi cat mai repede cu bebelusul la spital pentru a-i salva viata! 

Simptome la copii mai mari de 1 an pe care nu trebuie sa le ignori

Febra asociata cu o stare generala proasta. Unii copii zburda cand au 40 de grade, in timp ce acelasi copil poate avea o stare generala cumplita la o temperatura de 38.5 grade Celsius.

Asadar, parintii ar trebui sa fie foarte atenti la starea generala a copilului si, daca acesta se simte evident rau, sa consulte medicul pediatru. Febra care nu cedeaza la antitermice sau care persista mai mult de 3 zile impune de asemenea un consult medical.

Durerea intensa de cap. Majoritatea durerilor de cap dispar cu o doza de paracetamol sau ibuprofen, insa durerile de cap serioase nu cedeaza atat de usor.

Daca durerea de cap este atat de intensa incat nu ii permite copilului sa isi urmeze programul zilnic sau sa se joace, consulta imediat medicul. In cazul in care durerea de cap este insotita de voma, febra sau intepenirea gatului, mergi imediat la camera de garda deoarece poate fi vorba despre meningita, o urgenta medicala.