Gastroenterita este o afectiune care implica inflamatia stomacului si a diferitelor parti a intestinului subtire (duoden, jejun, ileon) si care se manifesta prin varsaturi, diaree, crampe si dureri abdominale. Atunci cand este afectat si intestinul gros (colonul) boala poarta denumirea de gastroenterocolita. 

In timpul verii la cabinetul medicului pediatru ajung frecvent micuti cu gastroenterita acuta. Gastroenterita poate fi provocata de o multitudine de virusuri, bacterii sau paraziti. Indiferent de microbul care a produs-o cu un tratatament adecvat inca de la debutul primelor simptome putem trece fara prea multe batai de cap peste aceste episoade de gastroenterita acuta.

Sa aflam care sunt simptomele gastroenteritei acute la copii:

  • Cele mai evidente simptome sunt greata si varsaturile, uneori foarte dese si in jet. Practic copilul nu poate retine mai nimic din ceea ce mananca. Unele gastroenterite se limiteaza doar la aceste simptome, altele nu. 
  • Scaunele moi sau apoase cu o frecventa de 6 pana la 10-20 pe zi, de culoare galbuie, maroniu-deschis sau verde cu alt miros decat de obicei. Pot fi insotite de mucus sau nu.
  • Febra, refuzul mancarii, dureri de cap

Este important sa se recunoasca cat mai curand simptomele gastroenteritei deoarece riscul deshidratarii mai ales la bebelusi este foarte mare iar consecitele pot fi destul de grave.

Cum recunoastem deshidratarea la bebelusi?

  • Scutecul ramane uscat mai mult timp deoarece copilul urineaza mai rar sau deloc
  • Desi bebelusul plange nu are lacrimi
  • Buzele sunt uscate
  • Ochii sunt uscati si adanciti in orbite
  • Fontanela anterioara este adancita
  • Pielea este uscata, cu un aspect lasat si ridat

Daca bebelusul este mai mic de 12 luni si simptomele de varsaturi si scaune moi persista de mai bine de 24 de ore si aveti cea mai mica suspiciune ca s-a deshidratat mergeti cat mai repede la un consult sau la camera de garda a unui spital pentru copii. Nu utilizati medicamete cu actiune antidiareica fara prescriptie deoarece pot inrautati starea copilului.

Chiar si in cazul copiilor mai mari daca se constata deshidratarea si se impune punerea in repaos a tubului digestiv, hidratarea se va face pe cale intravenoasa cu glucoza si electroliti prin montarea unei branule in cadrul unui spital pentru copii. 

Pentru a se deosebi gastroenterita acuta virala de cea bacteriana se impun analize de sange  si examen de coprocultura a scaunului cat mai curand posibil de la debutul simptomelor mai ales daca starea copilului se inrautateste.

Gastroenterita acuta virala

Virusurile responsabile de apariția gastroenteritei sunt: rotavirusul, norovirusul, adenovirusul si astrovirusul. In primul an de viata cea mai obisnuita cauza a gastroenteritei vitale este infectia cu rotavirus.

Rotavirus este un virus foarte rezistent care poate supravietui si pana la 2 saptamani pe obiectele care au intrat in contact cu persoana bolnava (saliva sau urme de fecale). Infectia cu rotavirus debuteaza la un interval de 12-18 ore de la contactul cu persoana bolnava sau obiectul purtator  si poate dura intre 3-4 zile si o saptamana. Infectia cu rotavirus este intalnita cu o frecventa destul de mare atat in tarile dezvoltate cat si in cele in curs de dezvoltare si poate afecta chiar si adultii care nu au facut boala in copilarie. 

Daca este vorba de o gastroenterita produsa de un virus se recomanda ca prim tratament hidratatrea continua a copilului. Daca este vorba de bebelusi alaptati se va creste frecventa alaptarii si acolo unde este cazul se va incuraja copilul sa bea cat mai multe lichide, des, cu inghitituri mici (apa, ceai, supa clara de legume). Toate medicamenele se vor administra numai la recomandarea medicului, inclusiv sarurile de rehidratare cu electroliti care sunt foarte indicate in aceste episoade. In cazul alimentatiei cu lapte praf se va trece pe o formula fara lactoza si se va creste numarul de biberoane de lapte. In unele cazuri se impune spitalizarea copilului pentru 2-3 zile in vederea prevenirii deshidratarii. 

Gastroenterita de orige bacteriana

Gastroenteritele bacteriene sunt mai putin frecvente (se intalnesc in aproximativ 15% din cazuri) si deseori au ca sursa alimente contaminate, care nu au fost preparate termic corespunzator sau care nu au foat pastrate la temperaturi adecvate. Prin respectarea regulilor de igiena alimentara gastroenteritele de origine bacteriana pot fi prevenite mult mai usor decat cele virale. Alimentele susceptibile de a produce infectii gastrice sunt: carnea insuficient preoarata termic sau care este tinuta la temperatura camerei mai mult timp, fructele de mare, oul, laptele si branzeturile nepasteurizate, sucurile de fructe si legume proaspete daca nu se consuma la scurt timp dupa preparare. 

Gastroenterita bacteriana debuteaza brusc, doar la cateva ore de la infectare si produce simptome mult mai evidente: varsaturi, crampe abdominale, diaree care poate fi cu sange si mucus, dureri musculare, deshidratare.

Citeste mai departe despre regimul alimentar in episoadele de gastroenterita.