Ce este rotaviroza?

Rotaviroza este cea mai frecvent intalnita viroza digestiva la copii. Din nefericire, ea este responsabila pentru mai mult de 500.000 decese anual pe intreg Globul.

Incepand cu anul 2006, exista vaccinuri disponibile pentru diferite tulpini ale virusului. Inainte de anul 2006 practic toti copiii faceau o forma mai severa sau mai usoara de rotaviroza inainte de implinirea varstei de 3 ani.

Imunitatea se instaleaza abia dupa mai multe infectii cu mai multe tulpini diferite de virus. Boala este riscanta mai ales pentru copiii mai mici de 2 ani, care sunt mai sensibili la deshidratare.

Care sunt simptomele rotavirozei?

Perioada de incubatie pentru rotaviroza este de aproximativ 2 zile. Simptomele infectiei afecteaza aparatul digestiv, fiind reprezentate de voma si diaree apoasa, insotie de febra si adesea de dureri abdominale. Simptomele persista timp de 3-9 zile.

Cea mai mare problema pe care o ridica infectia cu rotavirus este deshidratarea. Ea se petrece repede la copiii mai mici de 2 ani si are consecinte severe.

Este important sa identifici momentul in care hidratarea pe care o asiguri tu acasa nu face fata si cand devine necesar sa te prezinti cu copilul la camera de grada a unui spital.

Printre simptomele deshidratarii se numara:

  • letargia,
  • somnolenta,
  • pielea rece si uscata,
  • plansul fara lacrimi,
  • fontanela adancita si ochii infundati in orbite,
  • scaderea frecventei urinarilor,
  • buzele crapate si setea intensa.

Cum are loc infectarea cu o tulpina de rotavirus?

Contaminarea cu rotavirus se face extrem de usor, boala fiind foarte contagioasa. Cea mai frecventa cale de transmitere este cea fecala-orala.

Copiii transmit si preiau virusul atunci cand mananca cu mainile murdare sau cand uita sa se spele pe maini dupa ce au folosit toaleta.

De asemenea virusul a fost identificat si in saliva si in aparatul respirator, iar rezistenta sa in mediu este mare, de ordinul zilelor. 

Diagnosticarea rotavirusului. Suspiciunea unui diagnostic se formuleaza pe baza simptomelor, insa exista mai multe virusuri digestive care produc simptome asemanatoare.

Daca este absolut necesara identificarea agentului patogen, se va face un test imunologic rapid pe o proba de scaun, pentru identificarea speciei de virus care a declansat boala.