Principalul pericol pe care il ridica varsaturile este legat de faptul ca ele produc o deshidratare rapida a celui mic.

Copilul care varsa nu pierde doar apa, ci si o cantitate mare de minerale, denumite electroliti. De aceea, este important sa stii ce anume ar fi putut cauza varsaturile, cum trebuie sa reactionezi si cand este momentul sa mergi la medic.

Care sunt cauzele varsaturilor la copii?

Dintre cele mai frecvente cauze ale varsaturilor amintim:

Indigestia. Apare atunci cand copilul a mancat prea mult, a primit un aliment greu de digerat sau o combinatie nefericita de alimente.

De exemplu, se poate ca un copil sa fi primit pana atunci mancare de varza fara carne si sa fi mancat si carnati dietetici din carne de vita, preparati in casa.

Combinatia „varza cu carnati” este insa foarte greu de digerat si pentru un adult, oricat de fara grasime ar fi carnea sau cat de dietetica reteta folosita.

Gastroenterita. Ea este produsa de un virus sau o bacterie cu localizare digestiva. Gastroenterita provoaca cel mai adesea varsaturi insotite de diaree si febra.

Toxiinfectia alimentara este provocata de toxinele eliminate de bacterii care s-au inmultit in alimente insuficient preparate sau degradate.

Alergiile alimentare. Uneori, alergiile evolueaza cu simptome mai subtile decat temutul soc anafilactic sau faimoasa urticarie.

Alergia la lapte, alune, oua, gluten pot evolua cu stare de greata si varsaturi care deuteaza la cateva minute sau cateva ore dupa consum.

O alta cauza frecvent intalnita a varsaturilor la unii copii este stresul. Exista copii sensibili care varsa daca plang mult sau daca se afla intr-o situatie extrem e solicitanta pentru ei, cum e inceperea gradinitei, prezenta in clasa a unui coleg bataus si asa mai departe. 

Depinde de parinte sa identifice cea mai probabila cauza care a declansat varsaturile, si de medic sa obtina o relatare cat mai amanuntita a momentului aparitiei simptomelor pentru a putea pune un diagnostic corect.

Daca varsaturile sunt inotite de febra si diaree, cel mai probabil e vorba despre o gastroenterita.

Daca febra lipseste iar starea de rau a aparut dupa 8 ore sau mai mult dupa masa, poate fi o toxiinfectie alimentara.

Varsaturile imediat dupa masa pot fi un semn de reflux gastroesofagian. De altfel, refluxul este cea mai frecventa cauza care declanseaza varsaturile la copiii sub 1 an. 

Varsaturile la copii - Ingrijirea la domiciliu 

Tuturor ne e groaza de mersul prin spitale, asa ca e si firesc ca intr-o prima faza sa evaluam obiectiv starea copilului si sa incercam sa il tratam acasa. Iata cateva sfaturi:

Repaos dupa ce copilul varsa. Dupa varsaturi, trebuie sa astepti macar 30-60 de minute inainte de a incerca sa ii administrezi copilului apa, ceai, saruri de rehidratare sau orice altceva.

Daca au trecut macar 30 de minute de la ultima repriza de voma, ofera-i o lingurita de apa. Asteapta cateva minute si daca se simte bine, mai da-i o lingurita. Chiar daca cel mic spune ca ii e sete si insista sa bea mai mult deodata, nu il lasa, altfel varsaturile se vor declansa din nou.

Lingurita de apa, ceai sau saruri de rehidratare se va oferi din 5 in 5 minute. In cazul in care copilul nu mai varsa timp de minim 3 ore trecem la cate 3-5 lingurite din 5 in 5 minute.