Cand bebelusul este agitat - Posibile cauze

Sa vedem care ar fi posibilele cauze ale agitatiei si ce putem face sa linistim copilul:

Adaptarea la viata extra-uterina. Multi nou-nascuti plang in primele saptamani de viata pur si simplu ca le lipseste mediul intra-uterin, se adapteaza mai greu. In aceasta situatie ajuta mult sa fie tinuti in brate, sa simta apropierea mamei, bataile inimii ei, pentru a se linisti si simti in siguranta.

In primele saptamani de viata functioneaza bine si “zgomotele albe”, multi bebelusi se linistesc daca in preajma lor se aud zgomotele facute de o masina de spalat, uscator de par, chiar aspirator.

Agitatia din familie. Multi parinti nu constientizeaza dar agitatia lor se transmite copilului, bebelusul este ca un burete care absoarbe vibratiile afective din jurul sau.

O mama foarte anxioasa, care se teme ca nu se descurca cu bebelusul, va intra intr-un cerc vicios: copilul va fi agitat prin “contaminare” iar ea va fi tot mai agitata fiindca nu reuseste sa identifice cauza agitatiei bebelusului. De aceea este bine ca mama sa isi construiasca o atitudine relaxata si sa fie ajutata si de catre cei din jur sa isi depaseasca temerile si sa fie mai stapana pe sine.

De asemenea daca exista tensiuni intre soti, chiar daca nu sunt exteriorizate in preajma copilului, vor fi resimtite de catre acesta si-i vor produce agitatie. Un mediu echilibrat afectiv este cel mai probabil in masura sa aiba drept rezultat un bebelus linistit;

Bebe e agitat - Posibile probleme digestive. Dureaza pana cand sistemul digestiv al nou-nascutului se maturizeaza de aceea el va fi frecvent balonat, cu crampe, unii chiar cu reflux gastro-esofagian, cu tendinta de a regurgita.

Este nevoie de rabdare si nu este bine sa se intervina cu tot felul de ceaiuri de colici/balonare sau cu siropuri pline de zahar si chimicale. In schimb mama, daca alapteaza, poate bea ceaiuri de anason sau chimion care prin lapte ar putea contribui la atenuarea simptomelor neplacute.

Cel mai mult ajuta alaptarea la cerere, gasirea unei pozitii de alaptare potrivite, masajul delicat al burtii bebelusului, tinutul in apropierea mamei, de preferinta la verticala intr-un sistem de purtare ergonomic.

Oboseala. Uneori, fara sa-si dea seama, parintii sau alte rude suprastimuleaza bebelusul, de teama ca el sa nu se plictiseasca, convinsi ca-i fac un bine expunandu-l cat mai multor stimuli care il vor distra.

Insa suprastimularea nu este benefica bebelusului, expunerea la prea multa culoare sau sunete il agita, il face sa nu poata dormi chiar daca nu mai poate de oboseala, il suprasolicita. Este bine sa urmariti si sa recunoasteti primele semne ale oboselii si sa intrerupeti activitatile pe care le faceti cu bebelusul sau sa reveniti cu el in mediul care-i este familiar.

Nu este indicat sa expuneti nou-nascutul in fata televizorului, evitati aglomeratia, zgomotul, luminile si diferentele de temperature de la diferitele raioane din supermarketuri, evitati sa primiti vizite cand stiti ca este ora lui de somn.