La copiii mici febra apare de multe ori ca unic simptom la debutul unei boli. Fie ca e vorba despre o raceala banala, de o boala a copilariei sau de ceva mai serios, febra poate debuta cu 3 zile inaintea altor simptome. Copiii cu varsta mai mica de 6 luni ar trebui dusi la medic pentru o evaluare in 24 de ore de la debutul unui episod febril. La copiii peste un an, de multe ori medicul recomanda ca cel mic sa fie prezentat la consult abia dupa debutul febrei sau daca au trecut deja 72 de ore si temperatura inca creste.

Ce este febra?

Febra este o simpla reactie a organismului la actiunea unui factor agresor. Atunci cand in corp exista o infectie sau o inflamatie, tesuturile afectate secreta anumite substante chimice. Ele trec in sange si afecteaza centrul din creier responsabil de reglarea temperaturii corporale. Practic, termostatul organismului este setat pentru o noua temperatura, mai ridicata decat cea normala.

Insa febra este un ingenios mecanism de aparare a organismului nostru.

Cei mai multi microbi sunt destul de sensibili la variatii de temperatura. Zona lor de confort termic este cuprinsa in jurul temperaturii de 37 de grade, iar cresterea temperaturii corpului cu mai mult de un grad si jumatate nu le face bine.

Este adevarat ca majoritatea microbilor nu vor fi omorati de o temperatura de 38,5-39 grade Celsius, insa vor fi incetiniti in actiunea lor, iar rata lor de multiplicare va scadea semnificativ, dand timp organismului sa isi mobilizeze eficient mecanismele de aparare si sa ii neutralizeze.

Cand spunem ca cel mic are febra?

La copiii mici se recomanda inregistrarea temperaturii rectale. Ca regula, temperatura axilara se considera ca ar fi cu jumatate de grad mai mica decat cea rectala.

La copiii pana la 1 an, temperatura corporala normala poate urca pana la 37.5. Intre 37.5 si 38 de grade se poate considera ca cel mic este supraincalzit sau tocmai a depus un efort fizic intens, este gros imbracat intr-o camera prea calda. Intre 38 si 38.5 grade se considera ca discutam despre subfebrilitate. Dupa 38.5 grade – temperatura inregistrata intrarectal – spunem ca cel mic are febra.

Dupa varsta de 1 an, temperatura corpului tinde sa se stabilizeze mai aproape de 37 de grade intrarectal. La fel, pana la 38.5 grade Celsius medicii vorbesc despre subfebrilitate.

Cand administram antitermic?

Medicii in general si Asociatia Americana de Pediatrie (care a desfasurat un studiu pe aceasta tema) considera ca parintii au tendinta de a administra prea devreme antitermic copiilor lor. Dupa spusele lor, la primul semn de febra copiii ar trebui in primul rand dezbracati, in afara cazului in care frisoneaza, si abia daca aceasta metoda nu da rezultate si temperatura continua sa urce se recomanda administrarea de antitermic.

In cazul copiilor care au peste 12-18 luni si care au temperatura dar o stare generala buna, administrarea antitermicului poate fi amanata pana la aparitia primelor semne de disconfort, desigur, cu monitorizarea atenta a febrei.

Citeste mai departe despre febra si antitermice.