Cordonul ombilical asigura comunicarea permanenta mama-fat in timpul sarcinii. Prin vasele de sange din structura acestuia circula sangele mamei, oxigenat si plin de nutrienti, catre fatul care creste in uter. Tot prin cordonul ombilical se intoarce catre organismul mamei sangele lipsit de oxigen si plin de deseurile metabolismului fetal. Acelasi sange care circula intre mama si fat contine hormoni si alte substante care transmit efectiv mesaje despre nevoile bebelusului in plina dezvoltare. 

Ce este circulara de cordon ombilical?

Asa-numita circulara de cordon ombilical reprezinta infasurarea cordonului ombilical in jurul gatului fatului. Practic, cordonul ombilical apare asezat ca o „esarfa” la gatul bebelusului. 

Exista mai multe feluri de circulara de cordon?

Da. In functie de lungimea sa si de cat de neastamparat este bebelusul, cordonul ombilical poate fi infasurat o singura data in jurul gatului lui bebe, sau de doua sau chiar trei ori. Avem asadar de-a face cu o circulara simpla de cordon, atunci cand acesta fomeaza o singura bucla, sau cu o dubla, respectiv tripla circulara de cordon. 

Cum se diagnosticheaza circulara de cordon?

Circulara de cordon ombilical nu se poate diagnostica decat ecografic. Medicul obstetrician sau imagist care efectueaza ecografia poate observa aparitia circularei de cordon. In unele cazuri, circularele de cordon ombilical pot fi observate abia in momentul expulziei. 

Este circulara de cordon periculoasa pentru fat?

Atata timp cat bebelusul se afla in uter, circulara simpla de cordon nu reprezinta un risc. Cu cat gradul e mai mare, cu atat creste insa riscul de aparitie a asa-numitului nod de cordon ombilical, care poate fi fatal pentru bebelus. 

Circulara de cordon ombilical poate fi contraindicatie a nasterii naturale?

La aceasta intrebare raspunsul difera in functie de numerosi factori. Experienta medicului si protocoalele medicale sunt in general cele care decid daca o nastere vaginala este sau nu posibila in momentul aparitiei unei circulare de cordon ombilical.

In mod normal, circulara simpla de cordon ombilical nu reprezinta o contraindicatie pentru nasterea naturala. De cele mai multe ori cordonul ombilical este suficient de lung incat sa permita expulzia daca este rotit o singura data in jurul gatului bebelusului. Oricum, in prima faza a expulziei, in care capul bebelusului este vizibil, medicul poate desprinde usor cordonul din jurul gatului bebelusului.

In cazul unei circulare duble de cordon, oportunitatea nasterii vaginale nu poate fi stabilita decat de catre medic. El poate stabili ecografic daca cordonul ombilical pare sa fie suficient de lung incat sa permita nasterea. Tripla circulara de cordon este insa o indicatie clara de cezariana