Natura ne-a conceput in asa fel incat sa ne putem aduce copiii pe lume chiar si in absenta anestezicelor si a tehnicilor operatorii avansate. Exista insa si situatii speciale in care cezariana salveaza cu adevarat vieti. Care sunt insa cazurile in care cezariana este cu adevarat o indicatie medicala si cand este vorba doar despre dorinta gravidei sau a medicului?

Mituri despre necesitatea cezarienei

Miopia mamei. Miopia nu este o indicatie pentru cezariana. Exista alte afectiuni oftalmice care impun evitarea efortului de expulzie

Prezentatia pelvina. Experienta a dovedit ca daca travaliul este lasat sa decurga normal, fara prea multe interventii, nasterea naturala a unul bebelus in prezentatie pelvina este perfect posibila. Prezentatia pelvina nu este ea insasi indicatie de cezariana. Posibilele complicatii survenite ulterior pot indica insa efectuarea unei cezariene.

O cezariana anterioara. Experienta medicilor din Vest demonstreaza ca nasterea vaginala dupa cezariana este perfect posibila, iar riscurile nu sunt mai mari decat in cazul unie prime nasteri, daca intre cele copii exista o diferenta de minim 2 ani.

Copilul e prea mare. Organismul matern este uimitor, iar modificarile care survin pentru a face nasterea posibila depasesc orice imaginatie. Cazurile in care exista o disproportie evidenta si reala intre dimensiunile mamei si cele ale fatului sunt rare. In nici un caz nu exista nici o legatura intre greutatea estimata ecografic a unui fat normoponderal si greutatea gravidei. Masuratorile aduse in discutie se refera la niste unghiuri osoase intre diverse parti ale bazinului matern, pe care doar un obstetrician cu experienta este in masura sa le evalueze corect. Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda cezariana doar in cazul in care ecografic greutatea fatului este aproximata ca ar depasi 4,9 kg, ceea ce este rar in practica medicala!

Cezariana reduce riscul de prolaps vaginal sau incontinenta urinara. desi exista o legatura intre nasterile vaginale dificile asociate cu traume ale organelor pelvine si prolapsul vaginal sau incontinenta, ea nu este suficient documentata. In plus, firesc este sa se intervina daca se dovedeste ca travaliul si expulzia vor fi dificile, nu preventiv.

Riscurile cezarienei sunt egale cu cele ale nasterii naturale. Acesta este un mit. Desi medicina moderna face ca vasta majoritate a cezarienelor sa se desfasoare perfect, factorul de risc in cazul unei asemenea interventii chirurgicale este evident mai mare decat in cazul nasterii naturale.

Cezariana este un moft atunci cand este solicitata pentru motive ca:

  • „frica de nastere”
  • „teama de durere”
  • rezistenta scazuta la durere
  • faptul ca ar fi „umilitor” sau „degradant” sa „te scremi” in faza de expulzie.
  • Exista femei care considera ca cezariana este o modalitate mai simpla si mai comoda pentru a naste si refuza sa ia in calcul riscurile si dezavantajele interventiei.