Ce ne poate comunica bebe atunci cand plange? Cel mai adeasea plange deoarece:

  • Ii este foame
  • Este obosit si simte nevoia de somn
  • Are un disconfort abdominal
  • Este o atmosfera tensionata in casa
  • In camera este o temperatura neadecvata
  • Are loc eruptia dintilor de lapte
  • Anxietatea de separare
  • Doreste sa fie tinut in brate
  • Este bolnav

Motive pentru care bebelusii plang - Ii este foame.

Dat fiind putinele activitati pe care le face un copil in primele luni de viata, nevoia de a fi hranit poate fi una dintre principalele cauze ale plansului.

Ideal ar fi ca mamele sa invete sa distinga primele semne prin care un bebelus isi manifesta dorinta de hrana pentru a evita plansul neconsolat sau de durata.

Atunci cand bebelusul incepe sa se foiasca, mai ales la trezirea din somn, sa plescaie din buze, sa-si suga degetele, cel mai probabil doreste sa suga de aceea ar fi bine sa-i oferiti sanul sau biberonul pentru a elucida daca intr-adevar aceasta este cauza agitatiei.

Insa nu trebuie sa puneti orice plans al copilului pe seama foamei, al faptului ca bebelusul nu se satura sau ca ar avea nevoie de supliment, deoarece exista destule alte motive pentru care el ar putea plange.

Motive pentru care bebelusii plang - Oboseala, nevoia de somn.

Un adult daca i se face somn se pune in pat si adoarme. Ei bine, pentru un bebelus lucrurile nu stau atat de simplu.

Copiii foarte mici nu stiu sa se adoarma singuri iar uneori parintii nu observa semnele lor de oboseala si continua sa-i suprastimuleze. Incercati sa anticipati momentul in care bebelusul simte nevoia de a dormi si puneti-l la somn inainte sa fie prea obosit si sa planga nervos. 

Afla cele mai noi informatii despre somnul copilului si cele mai relevante metode de adormire.

Motive pentru care bebelusii plang - Disconfort abdominal.

Fie ca e vorba de colici, gaze, nevoia de a eructa multi bebelusi plang din cauza ca dureaza pana sistemul lor digestiv se adapteaza  la viata extra-uterina.

Cand aceasta este cauza, plansul este adesea insotit de inrosire a fetei, miscari agitate ale membrelor, “bolborosiri” ale intestinelor.

Tineti copilul piele pe piele, faceti-i un usor masaj la burtica, tineti-l la orizontala pentru a-l face sa eructeze astfel incat sa-i diminuati disconfortul abdominal.

Motive pentru care bebelusii plang - Atmosfera tensionata/agitatie in jur.

Bebelusii sunt ca niste bureti care absorb starile sufletesti ale celorlalti, in special ale mamei. Chiar daca vi se pare ca ei nu constientizeaza prea multe bebelusii sunt capabili sa resimta agitatia celor din jur, anxietatile mamei, stresul.

Incercati sa creati o atmosfera relaxata in jurul sau, sa-i oferiti un mediu in care sa se simta in siguranta si mai ales sa incercati, ca mama, sa nu va panicati din orice fiindca altfel copilul isi va manifesta si el anxietatea prin plans.