Atunci cand isi aduc bebelusul acasa, parintii isi doresc ca totul sa fie absolut perfect. Pe de alta parte, proaspetii parinti sunt absolut speriati si ingrijorati in legatura cu cat de mic este nou nascutul si au tendinta de a incerca sa il protejeze cat mai mult.

Este esential ca incaperea in care nou nascutul isi petrece majoritatea timpului sa ofere un mediu sigur si sanatos.

Tendinta celor mai multi parinti este sa supraincalzeasca camera copilului, sa se asigure ca nu patrunde nici un firicel de curent si adesea sa uite ca si umiditatea joaca un rol important in mentinerea starii de sanatate a cailor respiratorii.

Copilul trebuie sa doarma intr-un mediu curat si cat mai putin poluat. De multe ori, atunci cand pregatesc camera pentru noul membru al familiei, parintii o amenajeaza de la zero. Var proaspat, mobila noua, covor vesel proaspat ales din magazin. Nu lasa amenajarile pentru ultima suta de metri, deoarece este bine sa aerisesti temeinic camera inainte ca cel mic sa intre in ea.

Lacurile si vopselurile pentru mobila, tratamentele antimucegai, pardoseala sau covorul noi, toate acestea emana mirosuri si deci particule poluante in atmosfera.

Temperatura din camera copilului cat trebuie sa fie?

Controleaza temperatura din camera copilului! Se obisnuia ca in camera copilului temperatura sa fie de minim 25 de grade. Chiar si asa, bunicii nostri ne infofoleau, ne puneau o caciulita pe cap si ne inveleau cu o paturica. Gresit!

In prezent, medici pediatri recomanda ca in camera nou nascutului la termen temperatura sa se situeze intre 20 si 22 de grade Celsius. Unii, un pic mai spartani, merg pe recomandarile din Vestul Europei si recomanda o temperatura de 18-21 de grade Celsius. La aceasta temperatura, bebelusul ar trebui imbracat cu body si pantalonas si pus intr-un sac de dormit subtire.

Care sunt riscurile nerespectarii recomandarilor legate de temperatura?

In general recomandarile legate de temperatura din camera nu sunt respectate in sensul ca parintii creeaza un mediu supraincalzit. De asemenea au tendinta de a infofoli bebelusul. Astfel exista pericolul supraincalzirii acestuia.

In plus, bebelusul va transpira si se poate deshidrata. Si, mai grav decat atat, s-a constatat ca sindromul mortii subite a nou nascutului apare mai frecvent in cazul in care temperatura in camera copilului depaseste 24 de grade Celsius.

Controleaza umiditatea din camera copilului!

La umiditatea din camera copilului oamenii se gandesc asociind un grad crescut de umiditate cu un risc sporit de dezvoltare a mucegaiului.

Valorea umiditatii din camera copilului este foarte importanta, dar de asta parintii isi dau seama atunci cand constata ca respiratia celui mic a devenit fornaita, iar pediatrul le atrage atentia sa verifice acest aspect.

Este important sa achizitionezi un higrometru care sa masoare gradul de umiditate din camera copilului. Teoretic, ea trebuie sa se incadreze intre 40-60%. Practic, copiii se simt mai bine la o umiditate de 55%.

Sfatul de a mentine umiditatea intre 40 si 50% se refera mai degraba la faptul ca un grad crescut de umiditate favorizeaza dezvoltarea mucegaiurilor, care sunt extrem de nocive pentru oricine, dar mai ales pentru copii.

Totusi, exista mai multe conditii care trebuie indeplinite pentru ca mucegaiul sa se simta ca acasa, iar dezvoltarea lui nu depinde doar de temperatura ci si de orientarea geografica a incaperii, materialul de constructie, izolatia termica si ventilatie.

Citeste mai departe despre temperatura si umiditatea din camera copilului.