Indiferent de care parte a baricadei te afli, Ziua Mamei este un moment plin de emoţie, pe care copii şi părinţi îl sărbătoresc împreună. Este acea zi din an în care întreaga familie îşi arată recunoştinţa faţă de mama, simbolul vieţii, până la urmă.
Când se sărbătoreşte Ziua Mamei pe mapomond
Ziua Mamei se celebrează pe cea mai mare parte a globului în luna mai, mai exact în a doua duminică din mai.
În România, în perioada comunismului, Ziua Internaţională a Femeii din data de 8 martie fusese înlocuită cu Ziua Mamei, astfel că ea a rămas fixată cumva în conştiinţa colectivă pentru această dată. De fapt, începând din anul 2010, Ziua Mamei a fost recunoscută ca sărbătoare oficială ce se celebrează întotdeauna în prima duminică din luna mai.
Când Ziua Mamei te găseşte încă în maternitate
Şansele să se întâmple una ca asta sunt mici, dar asta nu înseamnă că e complet imposibil. Ba chiar, trebuie să recunosc că mie mi s-a întâmplat asta şi a fost foarte emoţionant. Am fost invitate, toate mămicile de pe secţie, pe hol, unde ni s-a cântat La mulţi ani şi ne-a fost dăruit câte un bucheţel de ghiocei.
Având în vedere că pentru mine era vorba despre primul copil, a fost prima oară când am participat la această sărbătoare din postura de mamă şi am fost foarte impresionată de moment. Ce să zic, am înţeles-o muuuult mai bine pe mama mea!
Ziua Mamei când copilul are 1 an
Ei bine, dacă bebeluşul tău are aproximativ un an, este foarte posibil ca oboseala, combinată cu treburile care parcă sunt mereu în urmă, nici măcar să nu te lase să îţi aminteşti în ce dată te afli…
Glumim….parţial. Atunci când eşti mămica unui bebeluş de un an, sarcina sărbătoririi acestei zile cade în responsabilitatea soţului şi a prietenelor.
Îţi promitem, însă, un moment emoţionant, când îţi vei felicita propria mamă şi vei fi puţin luată prin surprindere de faptul că urările de bine îţi vor fi întoarse.
Ziua Mamei când copilul are 2 ani
Atunci când copilul tău are în jur de 2 ani, Ziua Mamei promite să fie și mai plină de surprize decât până atunci. La aceasta vârstă copilul este destul de mare încât să poată fi implicat de tati, de bona, bunică sau o altă persoană careia îi rămâne uneori în grijă. Dacă merge deja la creşă, probabil că şi doamnele de acolo vor organiza ceva pentru a marca această zi specială din calendar.
Suntem siguri că va fi cel mai frumos bucheţel de flori pe care îl vei fi primit vreodată, însoţit de cel mai dulce pupic din lume!
Ziua Mamei între 3 şi 5 ani
La această vârstă majoritatea copiilor merg deja la grădiniţă, aşa că este puţin probabil ca Ziua Mamei să treacă neobservată.
E posibil ca atunci când îl iei de la grădi, la final de program, să te întâmpine plin de entuziasm, cu o felicitare meşterită cu mânuţele sale, sau cu un alt proiect pe care copiii l-au făcut ei înşişi, care va umple şi el colecţia de amintiri pe care o vei păstra cu sfinţenie peste ani.
Alte grădiniţe preferă să organizeze o serbare special dedicată acestui moment, în timp ce altele pot lua în calcul programarea unor mici ateliere sau chiar a unei petreceri pentru pici şi mămici, pentru a marca momentul într-un mod mai relaxat pentru preşcolari.
Evident că, indiferent care va fi modul în care vei fi surprinsă, sărbătoarea poate continua şi acasă, prin diverse activităţi de familie.
Ziua Mamei la 6 ani
Atunci când copilul are în jur de 6 ani fie vă pregătiţi să vă luaţi rămas bun de la colegii de grădiniţă, fie sunteţi deja la şcoală, în primul an de studiu. În prima variantă, probabil că doamna educatoare va insista să marcheze momentul ca în anii trecuţi; în cea de-a doua rămâne de văzut dacă şi cum va decide învăţătorul că e o idee bună să sărbătorească.
Dacă aţi început şcoala. Este nerealist să te mai aştepţi la serbare cu poezii şi cântecele; chiar şi la cei mici, programa este încărcată şi nu lasă prea mult timp pentru repetiţii. Poţi fi sigură, însă, că se va discuta în clasă despre semnificaţia acestei zile, că vor face probabil un proiect dedicat mămicilor la ora de Arte vizuale şi abilităţi practice, şi că această dată specială nu va trece neobservată.
Un alt lucru special la această vârstă este acela că în sfârşit, copilul tău este suficient de mare încât să aibă proprii iniţiative. Se poate să îşi pregătească, din propria sa dorinţă, un desen sau o felicitare, sau poate îl va coopta pe tati sau vreun bunic în acest proces şi vor pune la cale o prăjitură specială, o ieşire în oraş sau un alt mod de a marca momentul, în funcţie de preferinţele voastre ca familie.
Ziua Mamei mai târziu
După începerea şcolii te mai aşteaptă în general o perioadă de timp în care copilul tău va ma acorda atenţie acestui tip de sărbătoare, duă care se va apropia cu paşi repezi vârsta adolescenţei, când e bine să fii pregătită pentru…. ei bine, pentru aproape orice.
Nu te întrista dacă de acum se întâmplă ca adolescentul să uite de această zi. Nu o face din răutate sau din neiubire, te asigur! Iar această perioadă nu va dura prea mult. În scurt timp va deveni la rândul său părinte şi abia atunci va înţelege şi de ce există în calendar o Zi a Mamei, şi de ce e atât de important pentru tine să o marcheze, măcar cu un telefon.
Având în vedere cât de frumos ţi-ai crescut copilul, avem o veste bună pentru tine: abia acum începe adevărata distracţie de Ziua Femeii! Gata cu felicitarile mototolite şi cântecelele, de acum puteţi ieşi în oraş la o cină, la un concert sau, de ce nu, chiar într-un citybreak!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.