Inceperea scolii este un eveniment major in viata oricarui copil si al oricarui parinte. De cand s-a introdus “grupa pregatitoare” in scoli parintii sunt si mai bulversati si isi fac tot mai multe probleme legate mai ales de varsta la care sa dea copilul la scoala.
La ce varsta e bine sa inceapa copilul scoala?
Mai bine sa mai “copilareasca” pana spre 7 ani? Sau sa-l dea la 5 ani jumatate din moment ce trece evaluarea necesara? Dilema e mai ales in randurile parintilor cu copii nascuti in lunile iulie-septembrie (prima decada):”mai bine la scoala de la 5 ani si 10 luni sau de la 6 ani si 10 luni?”
Raspunsul la o intrebare de genul celei anterioare depinde mult si de copil.
Ca parinte ar trebui sa anticipezi daca intr-adevar copilul tau e pregatit de scoala inainte de 6 ani sau daca acest lucru va presupune eforturi enorme pentru el. Multi copii sunt pregatiti din punct de vedere al dezvoltarii intelectuale, au o multime de abilitati, stiu litere, cifre, figuri geometrice si prin urmare parintii ii vad apti de scoala.
Dar chiar daca trec aceste teste preliminarii este bine de stiut ca unii copii de 5 ani jumatate nu vor face fata cu brio schimbarii de program impuse de scoala, va fi extrem de obositor pentru ei, nu sunt suficient de maturi pentru a face fata rigorilor scolii de aceea este bine sa va ganditi inainte de a-l “arunca” prea devreme in sistemul de invatamant.
O discutie cu educatoarea copilului s-ar putea sa va lamureasca, ea stiind cat de bine face fata copilul unei rutine impuse, cat de adaptabil social este, care e rezistenta lui la efort intelectual si alte aspecte.
Daca v-ati hotarat sau este necesar sa dati copilul la scoala, el avand varsta adecvata, trebuie sa stiti ca aveti un rol foarte important in pregatirea lui.
In primul rand evitati sa faceti din scoala o sperietoare, un bau-bau!
Multi parinti crezand ca astfel isi mobilizeaza copiii recurg la expresii si amenintari de genul:
”Lasa ca vezi tu cand mergi la scoala! Acolo nu mai faci ce vrei tu!
“Acum ti-e somn? Ce-o sa faci cand va incepe scoala si vei fi obligat sa te trezesti cu noaptea-n cap?”
”Esti tare rasfatat, lasa ca-ti ies fumurile din cap si ajungi la scoala, te pune Doamna la punct!”
Astfel de imagini ale viitorului scolar vor produce reticenta si opozitia copilului fata de ideea de scoala. Un copil nu trebuie sa porneasca setat pe ideea ca scoala e un lucru greu, o corvoada, o institutie care are drept scop principal disciplinarea lui, “punerea lui la punct”.
Dimpotriva, copilului trebuie sa ii fie sadit entuziasmul pentru scoala in mod realist, desigur, nu cu minciuni menite sa prezinte lucrurile intr-un “roz fortat”.
Sunt doua extreme in care reactioneaza parintii copiilor care urmeaza sa inceapa scoala:
Categoria “oricum va incepe scoala, sa copilareasca atat cat mai poate!” – care nu induce copilului nici o rutina, nu incearca sa-l obisnuiasca cu nici un program, nu-i vorbeste copilului deloc despre scoala si despre ce urmeaza sa se intample acolo.
Categoria “sa ne pregatim cum se cuvine!” care exagereaza in “antrenarea” copilului pentru scoala stresandu-l cu mult timp inainte cu activitati scolare zilnice, punandu-l sa rezolve caiete de exercitii fie ca vrea, fie ca nu vrea, instituind un program “spartan” de culcare si trezire cu un an inainte, pentru a-l obisnui cu trezirile matinale.
Acestia risca sa plictiseasca copilul inainte sa se apuce de scoala propriu-zisa si sa-i stearga interesul si entuziasmul pentru inceperea cursurilor.
Iata care ar fi o atitudine echilibrata care-l va ajuta pe copil sa se pregateasca pentru inceperea scolii:
- Prezinta-i scoala in culori optimiste, nu sublinia ideea falsa de altminteri, ca scoala inseamna sfarsitul copilariei, starneste-i curiozitatea si interesul pentru invatatura, cunoastere in general.
- Instituie un program odihnitor de somn inca din timpul vacantei, obisnuind copilul sa se culce la ore rezonabile si sa se trezeasca la ora potrivita pentru ca organismul sau sa se obisnuiasca pana la inceperea scolii.
- Este mai bine sa intre intr-un anumit ritm care sa-i asigure odihna suficienta si treziri fara efort decat sa fie pus brusc in situatia sa se trezeasca devreme dupa ce s-a obisnuit sa doarma mult in vacanta. O schimbare brusca se va lasa cu proteste, proasta dispozitie, intarzieri la scoala, acumulare de oboseala, randament scazut!
- Incercati sa petreceti serile intr-un mod linistit, nu-l lasati sa se expuna la filme galagioase, jocuri pe calculator sau altfel de activitati care il vor face sa fie surescitat, agitat, si ii vor afecta atentia si concentrarea la scoala.
- Familiarizati-l si cu activitati dirijate, nu doar liber-alese: cititi o poveste, realizati cateva sarcini dintr-o carte adaptata varstei lui; dar, cum spuneam anterior, nu faceti din asta o obsesie si nu exagerati cu volumul de “munca” impusa.
Cand scoala incepe intr-adevar aveti grija sa va usurati munca si voua si copilului, nelasand lucrurile pe ultimul moment:
- Pregatiti hainele de cu seara, in functie de previziunile meteorologice.
- Pregatiti ghiozdanul din timp, in functie de orarul zilei.
- Creati o rutina matinala care sa respecte anumiti pasi zilnic: spalatul pe dinti, imbracatul, micul dejun.
- Pregatiti un pachetel cu mancare sanatoasa in loc sa-i dati bani pentru a-si cumpara prostioare de la chioscul scolii.
Ca o concluzie este bine sa stiti ca succesul scolar al copilului nu tine doar de el insusi si de invatatoare, sistemul de invatamant ci un rol important il are si parintele, deci fii in permanenta atent la atitudinea pe care o ai fata de scoala si la comportamentul pe care-l induci copilului tau de acum scolar!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.