Streptococul pneumoniae (pneumococul) este o bacterie care afectează căile respiratorii și poate determina: otite, sinuzite, pneumonii, meningite, septicemii (infectie gravă generalizată). Aceste riscuri sunt mai mari la copiii cu vârsta sub 2 ani, la copiii care merg la grădiniță sau la creșă sau în cazul celor expuși la fumul de țigară. Transmiterea streptococului pneumoniae este foarte ușoară și se face prin tuse, strănut. Prevenția se poate face prin vaccinare.
Scurt istoric al vaccinului antipneumococic
Vaccinul antipneumococic, asemeni multor alte produse din aceasta categorie, a fost dezvoltat cu mult inainte de a deveni disponibil pe piata pentru vaccinarea in masa. Mai exact, prima sa formula a fost pusa la punct in anul 1977, dar prima doza eficienta a fost administrata copiilor mai mici de 2 ani abia in anul 2000. Iar in anul 2010, producatorii au lansat o versiune imbunatatita, care ofera imunitate impotriva a 13 cele mai periculoase tipuri de Streptococcus pneumoniae din cele 90 care exista.
In prezent exista pe piata doua tipuri de vaccinuri antipneumococice: cel polizaharidic si cel conjugat. In cazul copiilor de varsta mica, se administreaza exclusiv forma conjugata.
Vaccin polizaharidic 23 valent nu este indicat a se administra sub vârsta de 2 ani , indicațiile sale limitându-se la grupa de vârsta 2- 65 de ani cu afecțiuni severe (lipsa splinei, boli malingne, infectie HIV, etc).
Vaccinul conjugat se administrează copiilor cu vârste între 2 luni, respectiv 2 ani, peste vârsta de 2 ani se administrează doar în cazul unor boli grave ce predispun la infecții grave cu pneumococ (cancere, infectie HIV, boli cronice cardiace, pulmonare, imunodeficiente, etc.).
Vaccinul antipneumococic se poate administra concomitent cu alte vaccinuri având eficacitate crescută de pana la 95% prin injectare la nivelul coapsei sau brațului. Poate prezenta următoarele reacții adverse: durere, roșeață, tumefiere (umflare) la locul injecției, febră, agitație, somnolență, iritabilitate,indispoziție, erupții cutanate. Vaccinul antipneumococic este contraindicat în caz de orice boala acută sau anafilaxie la una din componentele vaccinului.
CITEȘTE ȘI: Infectia cu streptococcus pneumoniae (pneumococul) la copii
Copilul meu se poate infecta dupa vaccin?
Vaccinurile antipneumococice sunt inactivate, ceea ce inseamna ca ele nu contin bacterii vii, capabile sa provoace imbolnavirea. Cu alte cuvinte, nu exista nici un risc de infectie a copilului cu tulpinile continute de vaccin.
Beneficiile vaccinului antipneumococic in cifre
Streptococcus pneumoniae este o bacterie care se dovedeste extrem de agresiva la copiii mici. In plus, multe dintre tulpini sunt multiantibiorezistente, ceea ce inseamna ca sunt si foarte dificil de tratat. Printre cele mai frecvente complicatii pe care le determina se numara otitele medii purulente, pneumoniile severe si meningita.
In Europa, in prezent, exista doar doua state care nu includ acest vaccin in schema finantata de catre stat. Romania era al treilea. Ce trebuie sa stii este ca acoperirea vaccinala la nivel european variaza intre 70 si 98%, incidenta bolilor pneumococice si mai ales mortalitatea asociata fiind astfel mult reduse.
Romania este pe primul loc din Europa in ceea ce priveste mortalitatea infantila. Anual, aproximativ 600 de copii cu varste sub 5 ani mor din cauza pneumoniei. La nivel mondial, inainte de aparitia vaccinului, erau inregistrate peste 15 milioane de infectii anual la copiii cu varste mai mici de doi ani, dintre care peste 800.000 erau mortale.
Vaccinuri antipneumococice disponibile pe piata din Romania
In Romania, medicii pediatri si parintii au la dispozitie 3 variante de vaccin antipneumococic pentru vaccinarea copiilor. Alegerea se face in functie de antecedentele copilului si de varsta acestuia, doar in colaborare cu medicul. Denumirile comerciale ale celor 3 variante sunt: Synflorix, Prevenar 13 si Pneumo 23.
Synflorix
Synflorix este denumirea comerciala a vaccinului antipneumococic conjugat (adsorbit) produs de compania belgiana GlaxoSmithKline Biologicals. El protejeaza organismul impotriva a 10 serotipuri pneumococice, care sunt cauza a 56 – 90% dintre bolile pneumococice invazive la copiii cu varste mai mici de 5 ani.
Schema de vaccinare cu Synflorix difera in functie de varsta pacientului.
Prima dintre ele consta in vaccinarea primara cu 3 doze, incepand cu varsta de 6-8 saptamani, cu minim o luna de pauza intre doua doze succesive. Se recomanda o doza de rapel administrata la cel putin 6 luni dupa ultima doza din schema initiala, preferabil intre 12 si 15 luni.
In cazul in care vaccinarea incepe mai tarziu, dupa varsta de 7 luni, dar mai devreme de 11 luni, se vor administra doua doze, cu un interval de minim o luna intre ele, urmate de o doza de rapel in al doilea an de viata, la minim 2 luni de la ultima doza.
In cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani, schema de vaccinare presupune administrarea a doar doua doze, cu un interval de cel putin doua luni intre ele.
Prevenar 13
Prevenar 13 este un vaccin conjugat adsorbit care protejeaza copiii impotriva a 13 serotipuri de Streptococcus pneumoniae – cele mai agresive si mai frecvent incriminate in aparitia bolilor invazive la copii. El este produs de compania Pfizer.
Schema de vaccinare cu Prevenar 13 depinde de asemenea de varsta de la care se administreaza.
La copiii cu varste intre 6 saptamani si 6 luni se administreaza un numar total de 4 doze. In mod obisnuit prima doza se administreaza la varsta de doua luni, urmata de alte doua doze, la intervale de o luna. Cea de-a patra doza, de rapel, se administreaza intre 11 si 15 luni.
La copiii cu varste intre 7 si 11 lunise administreaza doua doze la intervale de minim o luna intre ele, urmate de un rapel efectuat in anul urmator.
La copiii cu varste intre unul si doi ani se administreaza doua doze, la intervale de minim doua luni intre ele.
La copiii cu varste intre doi si cinci ani, este suficienta administrarea unei singure doze.
Pneumo23
Pneumo 23 este un vaccin mai special, in sensul ca el este destinat persoanelor cu varste mai mari de doi ani. El e folosit in special la adulti si la varstnici sau la persoane imunosupresate si mai rar la copii, pentru ca practic lasa descoperit intervalul de varsta cu cea mai mare vulnerabilitate. Produsul este unul cu acoperire mare, care include protectie impotriva a nu mai putin de 23 de serotipuri. Este produs de catre Sanofi Pasteur.
Administrarea se face intr-o doza unica, intramuscular. Se recomanda a se evita rapelurile efectuate la distanta de mai putin de 5 ani, cu exceptii rare, in cazuri speciale.
Vaccinul antipneumococic in schema nationala de vaccinare
Incepand din data de 1 septembrie 2017, toti bebelusii cu varsta de 2 luni pot beneficia de vaccinarea gratuita cu vaccin antipneumococic, in cadrul schemei nationale de vaccinare recomandata de catre Ministerul Sanatatii. Vaccinul administrat este Prevenar 13. Bebelusii care au depasit aceasta varsta (nascuti inainte de luna iulie) pot in continuare beneficia de vaccinul antipneumococic contra cost, la indicatia medicului si cu acceptul parintelui care va suporta costurile de vaccinare.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.