Vladimir Marian este cunoscut printre pasionatii de gastronomie, el fiind un talent in “ale bucatarelii”, lucru de care se poate convinge oricine urmarindu-i bloggul, sugestiv intitulat “printreoale.ro” sau de ce nu, gustandu-i preparatele, daca au ocazia. Este in acelasi timp un tanar tatic, avand o fetita de 1 an si 2 luni, astfel incat vom discuta cu el despre ambele pasiuni ale sale: familia si gatitul.
Spune-ne cate ceva despre pasiunea ta in ceea ce priveste gatitul: cum a inceput, cum a evoluat, de la cine ai avut de invatat?
Îmi place să stau prin bucătărie de când sunt copil și am fost influențat mult de gusturile copilăriei. Am avut modele bune în familie, ambii părinți gătind cu bucurie și gust. Am evoluat ulterior din punct de vedere teoretic, citind, experimentând și gustând cât mai mult, iar recent am migrat către o carieră profesionistă într-ale mâncării.
Multe mame care au grija de copii mici nu au timpul necesar sa gateasca, de multe ori apucandu-se de ceva fara sa poata duce la bun sfarsit fiindca este mereu solicitata de copil. In acest sens cred ca ideea ta de “bucatar la domiciliu” le poate fi de mare ajutor. Dezvolta te rog acest concept pentru cititoarele Clubul Bebelusilor.
Conceptul de personal Chef este unul întâlnit din ce în ce mai des. Acesta te poate ajuta să ai o experiență culinară, dar și să organizezi mai bine actul de a găti sau, de ce nu, să te ajute cu planificarea și pregătirea meselor pentru familie. Ce ofer eu este un pachet de trei servicii:
Meel Planning, proces prin care pregătesc împreună cu clientul mâncare pentru mai multe zile în așa fel încât mesele zilnice să se gătească într-un mod eficient.
Curs de gătit la domiciliu, unde evaluez uneltele și ingredientele uzuale folosite de client și vin cu idei și tehnici de gătire ce să aducă un plus de tehnică și diversitate în preparatele familiei.
Experiență culinară, este un pachet prin care mă ocup eu de organizarea completă unei mese la domiciliu, gătind preparate diverse cu tehnici de gătire profesioniste. Astfel clientul se poate bucura de socializarea cu prietenii sau de o cină în familie fără a presiunea suplimentară a gătitului, cumpărăturilor sau a curățeniei în bucătărie.
Nu multi tati sunt interesati de diversificarea bebelusului, acest lucru fiind in general in sarcina mamelor. Avand in vedere pasiunea ta, te-ai implicat in acest demers? Ce ne poti spune pe acest subiect, aplicat la fetita ta?
Sunt implicat în acest demers prin prisma pasiunii mele pentru gătit, totuși, soția mea, Alexandra, a fost factorul principal în acest proces. Nu am văzut diversificarea ca un proces anevoios sau laborios, am urmat câteva reguli discutate în prealabil cu medicul pediatru, iar în rest Ana a mâncat ca și noi.
Dacă o mâncare conținea elemente ce nu erau potrivite planului de diversificare făceam în așa fel încât acestea să fie introduse pe finalul procesului de gătire. Astfel puteam să scot de o parte porția de bebeluși, continuând ulterior prin adăugarea ingredientelor suplimentare.
Cel mai important în diversificare este gustul. Evităm sarea, dar avem la dispoziție zeci de mirodenii ce nu sunt contraindicate, uleiuri presate la rece și plante aromatice, acesta cred că este secretul unei diversificări fericite: condimentarea mâncării.
Atat ca bucatar cat si ca tata cu siguranța esti interesat de o alimentație cat mai sanatoasa pentru intreaga familie. Care crezi ca sunt cele mai nocive lucruri care ar trebui sa dispara din dieta copiilor si de ce nu, a tuturor membrilor familiei?
Încă de la începutul drumului în bucătărie și blogging am ales calea pozitivă. De asemenea, în viață nu am observat exemple fericite de educație prin coerciție și interzicere, deci prefer să răspund în altă notă. Cred că cel mai important lucru este să învățăm copii ce e bun, să le dăm mâncare crescută corect și în modul cel mai tradițional cu putință și să ne bucurăm de ea. Ulterior, comportamentul pozitiv îl va ajuta să discearnă și să separe elementele nocive pentru că acestea nu sunt parte din viziunea lui despre hrană.
Un om ce se obișnuiește cu gustul cărnii și al legumelor de calitate nu va trece ușor spre mâncarea industrializată. Cred că am face un bine obiceiurilor alimentare globale dacă am gândi mai mult spre ce e bun și sănătos, încercând să marginalizăm prin lipsă de atenție elementele nesănătoase.
Care crezi ca sunt ingredientele principale care nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa?
Condimentele de toate felurile și de pe toate continentele. Cu ajutorul lor poți să transformi orice materie primă în diferite preparate foarte gustoase și poți să diversifici mâncarea chiar și în sezonul rece, când materiile prime de calitate sunt foarte puține.
De la ce varste crezi ca ar putea fi implicate copiii la bucatarie, “sa fure meserie”, daca sunt interesati?
Încă de dinainte de diversificare, Ana m-a văzut gătind și gustând, astăzi, la un an și ceva deschide sertarele și se joacă cu oale și capace, cred că migrarea spre gătit va fi un proces organic bazat în primul rând pe dezvoltarea capacităților ei motrice. Nu știu la ce vârstă este pregătit un copil să întindă un aluat sau să țină un cuțit în mână, dar sunt sigur că ar trebui să ținem copiii pe lângă noi în timp ce gătim, să le dăm de lucru și să îi încurajăm să guste fiecare ingredient încă de la cele mai fragede vârste. Astfel putem cultiva o cultură culinară de familie.
Se spune ca obiceiurile deprinse in familie din frageda copilarie sunt perpetuate intreaga viata. Tu ce obiceiuri incerci sa “sadesti” la voi in familie, culinare dar si mai mult de atat?
Încerc să cultiv înțelegerea, respectul, empatia, pozitivismul și transparența. Asta se transferă și în obiceiurile culinare prin respect oferit ingredientelor și descurajarea risipei alimentare, prin deschiderea spre a gusta orice ingredient sau mâncare, oricât de ciudat ar putea părea la prima vedere.
In incheiere te-am ruga sa ne impartasesti una dintre retele preferate de fiica ta, poate va avea succes si la ai nostri!
Suntem o familie ce mănâncă foarte multe paste, deci pasiunea s-a transferat și spre Ana. Combinând asta cu pasiunea ei pentru roșii, pastele cu ragu au devenit o vedetă.
Să le obținem facem astfel:
Călim carne de vită tocată și o scoatem din cratiță.
Călim ceapă, morcov și țelină tăiate cubulețe.
Adăugăm înapoi carnea în cratiță și omogenizăm.
Acoperim cu un bulion de roșii și fierbem la foc foarte mic vreo două ore.
La final adăugăm puțin lapte, oregano, busuioc, sare și piper.
Cu sarea ne adaptăm în funcție de vârsta copilului și indicațiile pediatrului. Mai puțină sare = mai multe mirodenii.
În sosul acesta pun pastele noastre preferate, fierte de 3 sferturi și le continuăm fierberea în sos până ajung la textura dorită.
La servire mai presărăm o linguriță de parmezan și „festinul” e gata.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.