Odata venit anotimpul rece, nasul bebelusului pare mai mereu infundat. Stiai ca un umidificator te poate ajuta? Si daca umidificatorul pe care il alegi are si functie de purificare a aerului, cu atat mai bine! Pe langa faptul ca anotimpul rece este sezonul in care virozele respiratorii sunt in floare, si gradul de umiditate din aer scade dramatic. Iar de aici, numai neplaceri mai ales pentru nasucurile delicate ale celor mici. Dar suntem siguri ca si tie ti se intampla des sa te trezesti cu nasul si gatul uscate.
Cum ne ajuta un umidificator?
Cea mai buna investitie pentru sanatatea aparatului respirator a celui mic este un higrometru. Higrometrul este un instrument special de masurare a umiditatii. Cu ajutorul sau poti afla daca umiditatea din dormitor este optima, sau daca i se pot aduce imbunatatiri.
Caracteristica sezonului rece este scaderea umiditatii. Daca urmaresti cu atentie indicatiile higrometrului, o sa vezi ca imediat dupa ce aerisesti sau dupa ce pornesti centrala termica, umiditatea din incaperi scade substantial. Asadar, este necesar sa iei masuri ca sa o cresti.
Umiditatea scazuta (sub 40%) determina uscarea mucoaselor, care devin vulnerabile la agresiunea microbilor din mediu. Mai mult decat atat, mucoasele iritate de uscaciune incearca sa compenseze, producand mai mult mucus, fapt ce duce la nasucuri vesnic infundate, secretii nazale abundente, tuse, stranut. Din pacate, metodele traditionale, cu prosoape ude puse pe calorifere, vase de apa in incapere sau chiar uscatul rufelor in casa nu sunt neaparat eficiente. Din vasele de apa nu se evapora destula apa intr-un interval de timp suficient de scurt, iar prosoapele ude de pe calorifer, pe langa faptul ca nu sunt nici ele cine stie ce eficiente, mai si elibereaza aburi calzi, care favorizeaza dezvoltarea mucegaiului. CITEȘTE ȘI: Gripa sezonieră | Cum protejăm grupele de risc (gravidele, nou-născuții, bunicii sau pe cei cu afecțiuni cronice)
Ce umidificator sa aleg?
Din punctul de vedere al sanatatii, iti recomandam un umidificator cu abur rece. Acesta este mult mai sanatos decat cel cu abur cald, care poate determina dezvoltarea mucegaiului pe pereti.
Din punct de vedere al confortului, este preferabil un umidicator cu ultrasunete, care este silentios. Nu uita ca probabil il vei pune sa functioneze destul de des peste noapte, si nu vrei ca in dormitor sa bazaie cine stie ce aparat zgomotos!
Cu cat rezervorul de apa este mai incapator, cu atat mai bine. Scapi astfel de grija de a trebui sa il reumpli prea des. De asemenea, este practic sa alegi un aparat la care sa poti face unele reglaje, legate de volumul de abur emis de exemplu, sau de numarul de ore de functionare.
Cum ne ajuta un purificator de aer?
De multe ori, incaperile in care locuim sunt contaminate cu tot felul de impuritati: bacterii, virusuri, spori de mucegai, praf, acarieni, polen, iar lista poate continua. Toate acestea pot declansa alergii, astm bronsic, rinite. Chiar daca reusesti sa mentii umiditatea la un nivel optim, utilizarea unui purificator de aer eficient poate contribui substantial la imbunatatirea starii de sanatate a copilului tau si la scurtarea vizibila a perioadelor de raceala.
De asemenea, producatorii acestor aparate sustin ca ele reduc si nivelul de ozon din incaperi, emanat de televizoare, calculatoare si alte asemenea dispozitive. Mai ales daca ai un copil cu teren alergic, folosirea regulata a purificatorului iti poate reduce substantial bataile de cap, grijile si noptile nedormite. Copilul se va putea odihni mai bine si va scapa mai usor de posibilele alergii care il chinuie. Medicii pediatri sustin ca numarul de cazuri de copii care sunt adusi cu simptome de raceala si care de fapt au o sensibilitate la un anumit alergen este intr-o crestere alarmanta! Ca sa rezumam, umidificatorul si purificatorul incep sa devina aparate indispensabile pentru o casa cu o atmosfera curata si sanatoasa. CITEȘTE ȘI: Temperatura și umiditatea din camera copilului
Vestea buna este ca exista in prezent in comert aparate 2 in 1, care indeplinesc ambele functii si care, chiar daca nu ar fi potrivite pentru o cladire de birouri, de exemplu, fac fata cu brio dimensiunii reduse a unui dormitor. Ele sunt usoare si portabile astfel ca le poti pune sa functioneze atat in camera in care doarme cel mic, pe timp de noapte, cat si in camera in care va petreceti cea mai mare parte a timpului.
Tu folosesti umidificator sau purificator de aer?
Esti multumita de alegerea facuta? Ai alege altceva?
Ai observat imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea aerului pe care il respirati?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.