„Viața copilului este un experiment uriaș” Alfred Adler
Vârsta minunată cuprinsă între 1-2 ani reprezintă un adevărat caleidoscop de descoperiri, momente de bucurie și dezvoltare a individualității. Când copilul trece de la stadiul de ghemotoc drăgălaș și curios, expert în mersul de-a bușilea, la stadiul de explorator pasionat de câte și câte aventuri, lumea din jur i se dezvăluie tentant, invitându-l deodată la o întreagă simfonie de râsete, minunății și trăiri inedite. Haideți să ne angajăm împreună la o încântătoare incursiune în universul bucuriei de copil, pe perioadă magică, de la 1 la 2 anișori!
Începe cu entuziasmul ridicării în piciorușe plus efectuarea primilor pași și se încheie undeva, pe la afirmarea propriei lor personalități.
La împlinirea unui an de viață, veți constata fascinați apariția schimbarilor în viața micuțului. Altfel mănâncă, altfel se deplasează, altfel percepe mica lui lume, ca să nu mai vorbim de ce vrea să facă și de ceea ce simte, atunci când se raportează la cei din jur. Bebe realizează ușor, ușor, că are și el preferințe, dorințe, cerințe. Și de-aici începând, lucrurile pot deveni un pic mai complicate decât în perioada anterioară, de sugar. Pe cât este de solicitantă etapa la care ne referim, pe atât este de minunată, de fabuloasă. Atenție, acum își ia avânt individualizarea! Pentru a-și dezvolta personalitatea, bebe se va opune frecvent controlului impus de părinți, dorind să acționeze numai după bunul lui plac. Să înceapă distracția!
Ce anume aduce bucurie copilului? Descoperirea unei lumi fascinante
Lumea constituie un teren de joacă pentru o fire curioasă de copilaș. Absolut orice loc, ungher sau colțișor devine o oportunitate de a mai căuta și descoperi ceva, declanșând bucurie în sufletul micuțului tău aventurier. Fie că se bagă pe sub mese pentru a cerceta, fie că ia la examinat toate articolele de uz casnic, de prin dulapuri și sertare, noutatea este întâmpinată cu uimire și bucurie. Mai precis, cu ochișorii larg deschiși și zâmbetul pe buze. Iată câteva idei potrivite, de joacă:
Joacă bazată pe simțuri
Jocul senzorial cu texturi, culori și forme stimulează simțurile copilului. Moliciunea plastilinei, finețea unui pluș sau foșnetul frunzelor alcătuiesc experiențe ce favorizează formarea cognitivă și oferă bucurie pură.
Activități cu jucării interactive
Jucăriile care răspund la acțiunile copilului, emițând sunete plăcute sau declanșând luminițe colorate, au un farmec al lor, deosebit. Interacțiunea nu numai că amuză, dar încurajează în egală măsură curiozitatea și dezvoltarea abilităților motorii fine.
Răsfățul naturii
Explorarea în aer liber are rolul de a-l apropia pe cel mic de minunățiile naturii. A simți iarba printre degetele sale micuțe, a se mira de zborul fluturilor sau tentativa de a stropi sărind într-o băltoacă creează, pe lângă o simfonie de experiențe senzoriale, o reală bucurie.
Bucuria de a face primii pași
Trecerea la ridicarea în piciorușe precum și primii săi pași marchează etape importante în evoluția bebelușului. Noua capacitate identificată generează un sentiment de reușită și bucurie, schimbându-le punctul de vedere și modul de a interacționa cu lumea.
Abilitatea de a sta nesusținut în picioare și de a face acei fabuloși pași inaugurali favorizează un sentiment de satisfacție. Copilul descoperă cu bucurie, emoția mobilității, construindu-și încrederea de sine cu fiecare încercare făcută cu succes. Cuvintele de încurajare, bătăile din palme, zâmbetele celor din jur oferă un mediu de susținere ce îl motivează să-și exerseze libertatea de mișcare. Entuziasmul părinților devine o sursă de inspirație. Bucuria vine și din sentimentul de libertate. Mersul deschide practic un univers de posibilități.
Micuțul are acum posibilitatea de a se îndrepta spre obiectele care îl atrag, de a se deplasa prin împrejurimi, împrietenind-se cu alte persoane și folosindu-se de jucării, la un alt nivel. Vrea să fie pe cont propriu dar, în același timp, să nu cumva să fie separat de cei foarte apropiați. Chiar dacă atitudinea îi este dominată de dorința de independență, confortul și siguranța sunt date, după cum bine știți, de prezența părinților. Gestionând corect ambele aspecte, adică și lăsat să facă fix ce vrea, și cu mami (tati) în proximitate, îl satisfaceți pe deplin. Există oare o altă definiție a bucuriei unui bebeluș?
Construirea personalității și formarea individualității
Între 1 și 2 ani, personalitatea bebelușului începe să se evidențieze. Unicitatea caracterului său iese la iveală pe măsură ce își exprimă preferințele, își manifestă emoțiile și afișează trăsături distincte. Pe măsură ce se formează abilitățile de comunicare, bebelușul începe să-și exprime plăcerile, nemulțumirile și necesitățile. Faptul că își declară preferințele pentru anumite feluri de mâncare, jucării sau activități devine un mod încântător de a-și exterioriza personalitatea, în plină dezvoltare.
Interacțiunile cu membrii familiei și cu tovarășii de joacă contribuie la latura socială a unei personalități în devenire. Observarea modului în care copilașului face față situațiilor speciale, cum formează el legături și cum își afișează afecțiunea, alimentează acel sentiment de apartenență. Dorința sa de autonomie iese la suprafață, afirmându-și independența. Cum altfel decât încercând să se hrănească singur, alegându-și el hăinuțele sau dorind să exploreze individual lumea din jur. Toate aceste căutări contribuie la formarea unei identități unice și reprezintă pentru el o adevărată bucurie.
Când bebe începe să meargă, făcând primii pași, ar fi indicat să-l lasați un timp lângă carucior, de exemplu, într-un loc ferit, sigur, precum spațiul de joacă din parc. Micuțul trebuie să se obișnuiască cu mediul, cu copiii din jur, cât timp dumneavoastră îl monitorizați atent, de pe o bancă. Inevitabil, se va confrunta cu praful și murdăria, adunând te-miri-ce de pe jos, dar aceste aspecte nu reprezintă riscuri majore. Un spirit temerar, o personalitate conturată, nu se capătă contemplând natura din locul confortabil al căruciorului. Frica părinților de eventualele căzături, lovituri, julituri este oarecum fondată dar nesănătoasă, prevenția exagerată generând, de cele mai multe ori, timiditate și dependență. Copiilor le place afară din țarc, jos din căruț, pătuț, așa că lăsați-i să se bucure! Rețineți, condiția obligatorie este de a-l supraveghea, în permanență.
Cultivarea bucuriei copilului mic prin noi și noi aventuri
Știați că inclusiv ora mesei poate constitui o sursă de încântare? Gustul puternic aromat al unui fruct copt, strivit cu furculița, varietatea de feluri culinare aranjate apetisant pe farfurioara preferată, canița cu compot, biscuiții în forme amuzante, introduc treptat bebelușul în aventura senzorială a Lumii Deliciilor, cum altfel decât bucurându-l. La fel, implicarea în artă și jocul creativ stimulează imaginația copilului. Fie că pictează direct cu degețelele, modelează plastilină ori desenează cu markere colorate, bucuria de a se exprima stă pe primul plan. Să nu uităm de ritmul muzicii și de bucuria mișcării, ce dau naștere unei simfonii de fericire. Încurajați-vă copilul să se legene, zbenguie, să bată din palme sau chiar să încerce propriile mișcări de dans, pe ritmurile unor melodii antrenante. Să vedeți atunci veselie!
Confortul și starea de bine
Evident că asigurându-i bebelușului o stare constantă de confort, nu faceți altceva decât să-l bucurați. Un copil bine și atent îngrijit e un copil fericit. Liniștea sa reprezintă, de fapt, calmul părinților. Somnul lui de calitate garantează o noapte tihnită. Pentru acest aspect, luați în calcul și folosirea scutecelor Bambo Nature, produse excelente, de calitate daneză, testate dermatologic și certificate ecologic. Nu doar pentru că sunt sănătoase, neavând în compoziția lor ingrediente ce ar putea dăuna organismului (ne referim aici la clor, parfum, coloranți, parabeni ), ci și pentru prețul lor accesibil sau pentru grija producătorului Bambo Nature față de mediul înconjurător ( o garantează normele riguroase respectate cu maximum de strictețe).
Implicarea părinților și dragostea necondiționată
Rolul părinților, ca punct de sprijin și de dragoste, rămâne unul fundamental în această fază de dezvoltare (1-2 ani). Angajamentul activ, încurajările și afecțiunea necondiționată contribuie în mod semnificativ la bucuria generală a copilului. Râsul devine o conexiune prețioasă între părinte și copil. Fie că este vorba de jocuri precum Cucu-Bau, de strâmbături, maimuțăreli sau chicoteli comune, bucuria derivată din aceste momente este incomensurabilă. Atingerile fizice, de la îmbrățișări gingașe la mângâieri relaxante pe spătic, transmit iubire și siguranță.
Sentimentul de a fi ținut în brațe și alintat consolidează legătura emoțională dintre părinte și copil. A acorda atenție gesturilor copilului și a reacționa cu empatie creează un sentiment de încredere și liniște sufletească. Angajarea într-o comunicare reciprocă, fie că este vorba de gângureală ori de simple grimase, întărește relația părinte-copil. Observați cât de ușor poate fi bucurat un bebeluș?
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Cum alegi pentru bebe acel scutec de calitate, care-i menține pielea uscată și sănătoasă
Avantajele folosirii produselor ecologice pentru bebeluși, concepute cu respect pentru pielea lor sensibilă
Ultima noapte de maternitate, întâia noapte de acasă – Primele zile lângă nou-născut, 12 repere importante de știut
Wonder weeks sau săptămânile magice în care au loc salturile mentale, specifice primului an de viață al bebelușului
De ce plânge atât de mult bebelușul? Cauze, efecte, metode de liniștire care funcționează
10 Remedii împotriva apariției iritației de scutec, cum să avem bebelușul sănătos și fericit
Cele mai bune sfaturi pentru îngrijirea optimă a bebelușului. Scurt ghid pentru proaspeții părinți
Cu noua generație de scutece chiloțel, copilul tău cucerește lumea! Împreună, trecem peste orice!
Prea cald? Hai în apă! Pe locuri, fiți gata, start la bălăceală!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.