Deși au simptome asemănătoare, răceala și gripa sunt două afecțiuni diferite. Gripele sunt mult mai agresive și pot produce epidemii, cei mai afectați fiind copiii, persoanele în vârstă și cei cu boli cronice.
Dacă ai gripă te simți mult mai rău decât atunci când ești răcit, însă cu gripă sigur ajungi în pat (din cauza stării care se înrăutățește și care se poate prelungi și după ce simptomele dispar), pe când răceala ai putea să-o duci și pe picioare, cum se spune în popor.
Amândouă afecțiunile sunt cauzate de virusuri. Afirmațiile de genul „ai răcit pentru că nu te-ai îmbrăcat“ sau „dacă îți e frig răcești“ sunt, cu bine îți dai seama, niște afirmații nefondate. Sau mituri. Vinovați de toate bolile omenirii sunt virusurile, bacteriile și alți paraziți. Există sute de virusuri care pot cauza răceli, dar numai trei tulpini care cauzează gripa.
Cum arată gripa?
Persoanele cu gripă se simt foarte rău timp de două-trei zile, perioadă în care apar foarte repede și brusc, unul după altul, toate simptomele. Acestea se vor manifesta de acum încolo încă vreo cinci zile, după care, organismul extenuat și vlăguit va avea nevoie de vreo două sau trei săptămâni ca să-și revină.
Cele mai frecvente simptome sunt: febră bruscă și mare (peste 38,5 °C, ajungând foarte repede și la 40 °C), dureri de cap, de mușchi, frisoane, nas înfundat sau curgător, dureri în gât, tuse seacă, puternică (care persistă, de regulă, câteva săptămâni după ce simptomele celelalte au dispărut).
De cele mai multe ori, simptomele amintite mai sus pot fi atât de puternice, încât antrenează apariția altor simptome, care par să nu aibă nicio legătură cu gripa (febra mare poate da stări de vomă sau chiar vărsături, starea de slăbiciune generală poate implica deshidratarea etc).
Cum arată răceala?
Ai zice că seamănă, dar e o foarte mare diferență. Aceasta se caracterizează prin nas înfundat sau curgător, strănuturi frecvente, dureri în gât, tuse, precum și o febră ușoară, simptomul care face o răceală atât de ușor de confundat cu o gripă.
Simptomele răcelii debutează lent, mai întâi se înfundă nasul, apoi începe să curgă. La două zile după aceasta apare tusea. Copilul strănută des și poate face roșu în gât. Poate să crească și febra, însă nu va depăși 37,5 – 38 °C. Tusea poate să dureze câteva zile, până la o săptămână.
Tratamentul gripei
Ambele fiind infecții ale aparatului respirator cauzate de virusuri, antibioticul nu are ce căuta printre medicamente.
Cu toate acestea, copiii, femeile însărcinate, vârstnicii peste 65 de ani, cei suferinzi de boli de inimă, diabet, astm, boli pulmonare sau altă boală cronică ar trebui să fie văzuți de un medic. La fel și cei care fac febră mare, însoțită de dureri abdominale sau toracice ori dureri de cap neobișnuit de severe.
Dacă niciunul dintre aceste simptome nu apare, este suficient dacă se aplică un tratament simptomatic:
- paracetamol pentru febră;
- ibuprofen pentru durerile musculare;
- sirop de tuse pentru calmarea tusei;
- un descongestionant dacă nasul este înfundat.
În rest, este nevoie de multe lichide, odihnă și căldură.
Tratamentul răcelii
În afară de odihnă, hidratare și mâncare sănătoasă (de principiu ușoară, ca să nu obosim organismul în lupta cu boala), răceala nu are nevoie de vreo atenție specială. Puteți trata simptomele unei răceli, dar asta nu o va face să plece mai repede.
Circulă o vorbă simplă prin popor, pe cât de simplă, pe atât de adevărată: „O răceală tratată ține 7 zile, pe când una netratată o săptămână.“ Ați înțeles, nu-i așa?
Ce putem face pentru a preveni gripa și răceala
Atât gripa, cât și răceala sunt răspândite de virusuri, așa cum spuneam. Aceștia se află în picăturile de salivă sau mucus care sunt împrăștiate de persoana bolnavă prin strănut sau tuse. Ele aterizează pe suprafețe sau sunt direct inhalate de alte persoane care se îmbolnăvesc. Astfel, pentru a minimaliza riscul apariției unei răceli sau a unei gripe, ar trebui:
- să ne spălăm în mod regulat mâinile, în special înainte de a ne atinge gura ori înainte de a mânca cu mâinile goale alimente, precum sandvișuri sau chipsuri;
- să ștergem în mod regulat suprafețele care tind să devină contaminate, cum ar fi mânerele ușilor și tastaturile;
- să folosim batiste de hârtie, și când suflăm nasul, dar și când tușim, apoi să aruncăm șervețele la gunoi.
Există prea multe virusuri care pot da răceala, de aceea nici nu există un vaccin pentru această afecțiune, însă există vaccin împotriva gripei. Modificarea tulpinilor acestor virusuri an de an face ca vaccinarea să se facă anual. Campania de vaccinare gratuită cu vaccinul antigripal a debutat în 15 septembrie . Un milion de doze de vaccin vor fi utilizate pentru imunizarea populației.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.