Remediile din batrani sunt de multe ori sigure si eficiente, dar frectiile cu spirt si otet nu fac parte din aceasta categorie. Afla de ce sunt periculoase! Exista multe remedii naturale, pe care mama sau bunica ta te-a invatat sa le aplici cu succes si care sunt porivite la orice varsta. Sau la aproape orice varsta! Din pacate, celebra frectie cu spirt sau otet nu se afla pe aceasta lista!
Ce este febra?
Febra este reactia normala a organismului in fata unui factor agresor. Ea nu este dusmanul numarul unu, asa cum este perceputa de catre mamici. Insa este semnul unei infectii si ii poate da copilului o stare generala proasta. In plus, desi o temperatura moderata este buna, „slabind” rezistenta microbului care a produs infectia si ajutand organismul sa il invinga mai repede, ea trebuie controlata ca sa nu depaseasca o anumita valoare.
Metode de scadere a febrei
In primul rand, trebuie facuta o precizare: la copiii mai mici de 3 luni, febra trebuie sa te trimita de urgenta la medic! La bebelusii atat de mici, al caror sistem imunitar functioneaza extrem de precar, orice infectie poate evolua foarte rapid si cu complicatii dintre cele mai severe!
Cele mai bine cunoscute metode de scadere a febrei sunt clasicele antitermice, paracetamol si ibuprofen, in variantele pentru copii. Ele nu sunt insa neaparat si cele mai sanatoase metode, iar medicii recomanda sa se apeleze la ele doar dupa ce ai incercat sa scazi temperatura micutului cu mijloace fizice: dezbracat, comprese cu apa calduta, sosete ude in picioare, impachetari, contact piele pe piele, o baita cu apa calaie.
Cu siguranta iti amintesti ca atunci cand erai mica si te imbolnaveai, mama sau bunica iti faceau celebra frectie cu spirt sau otet. Cea mai frecvent folosita „reteta” era o parte apa, o parte spirt, o parte otet, usor incalzite.
Poate iti amintesti si cat de tare urai frectiile acestea, majoritatea adultilor recunosc ca era un moment neplacut. Ei bine, instinctul tau de atunci nu te insela. Frectiile cu spirt sau otet nu sunt DELOC INDICATE si nu ar trebui sa i le aplici NICIODATA copilului tau.
Cum functioneaza frectia cu spirt/otet ?
Frectiile cu spirt/otet scad febra prin mecanismul de evaporare rapida. Ambele substante, un acid si un alcool, sunt iritante pentru piele, determinand dilatarea vaselor mici de sange din piele. Vasodilatatia, combinata cu evaporarea rapida a celor doua substante fac ca temperatura corpului sa scada. Insa acelasi mecanism al evaporarii intervine si in cazul impachetarilor sau al dusurilor cu apa calduta!
CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
De ce frectia cu spirt/otet este contraindicata?
In cazul in care copilul tau are peste 3 luni dar mai putin de un an, in caz de febra combinata cu o stare generala acceptabila, poti astepta pana a doua zi ca sa fie consultat de catre medicul sau. Pana atunci, trebuie sa controlezi febra cu mijloacele pe care le ai la dispozitie. Exista cateva motive insa pentru care frectia cu spirt sau otet nu este considerata o metoda potrivita:
- Ambele sunt iritante pentru piele, putand provoca inclusiv arsuri chimice daca sunt aplicate nediluate.
- Spirtul este o solutie de alcool metilic, substanta extrem de toxica ce se absoarbe si prin piele. Copiii au pielea extrem de delicata si de bine vascularizata, fapt ce face ca absorbtia prin piele sa se realizeze mai eficient decat la adult. In plus, suprafata corporala a bebelusului si copilului mic este mult mai mare, raportata la greutate, decat la adult.
- Ambele emana vapori extrem de iritanti pentru ochi si pentru caile respiratorii, iar atunci cand amestecul incalzit, vaporii sunt emanati in cantitate si mai mare.
Alte NU-uri in caz de FEBRA:
- Nu infofoli copilul in ideea ca il vei face sa transpire.
- Nu incalzi camera in care sta copilul, o temperatura de 18-20 de grade este cea mai potrivita, ajutand ca febra sa scada.
- Nu ii administra copilului niciodata aspirina.
- Nu administra ibuprofen unui copil mai mic de 3 luni.
Tu prin ce mijloace ii mai scazi febra micutului tau?
CITEȘTE ȘI: Gripa sezonieră | Cum protejăm grupele de risc (gravidele, nou-născuții, bunicii sau pe cei cu afecțiuni cronice
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.