De cand ai inceput sa planifici concediul de anul acesta te-ai intrebat cum ar trebui sa arate vacanta celui mic la mare. Ei bine, iata cateva date orientative, in functie de varsta copilului.
Ghid de vacanta cu copiii la mare – Programul zilnic
Inainte de varsta de un an, majoritatea bebelusilor inca au doua somnuri de zi, prin urmare iti este si tie mai usor sa te bucuri de putina plaja, linistita, cat cel mic se odihneste.
Pentru majoritatea familiilor cu copii atat de mici, cel mai convenabil program presupune mersul pe plaja dis de dimineata, pentru a beneficia din plin de aerosoli, o gustarica din fructe luata pe plaja si somnul de dimineata la umbra unei umbrele groase.
Cand bebe se trezeste este timpul sa va intoarceti la hotel pentru un dus, un pranz linistit si cateva ore petrecute la umbra. Iti recomandam sa reveniti pe plaja cel mai devreme la ora 5 dupa-amiaza, asadar cel mic poate dormi fie la hotel, fie sa faca al doilea somn al zilei la umbra pe plaja.
Pentru copiii mai mari, care mai au un singur somn peste zi, la pranz, sau care nu mai dorm deloc, este recomandat sa va retrageti la umbra „adevarata” (nu o simpla umbrela pe plaja) cel tarziu la ora 11 si sa reveniti pe plaja dupa ora 17. Este o idee minunata sa profitati de aerosoli seara intre 7 si 8.
Ghid de vacanta cu copiii la mare – Protectia impotriva radiatiilor solare
In cazul bebelusilor mai mici de 6 luni, pediatrii au cazut de acord ca nu e cazul sa fie expusi la soare. Dupa ora 8-9 dimineata este indicat sa va retrageti la umbra.
Copiii mai mari trebuie adapostiti de radiatiile nocive intre orele 11 si 16, cand de altfel este si cea mai calduroasa parte a zilei.
Foloseste haine cu protectie impotriva radiatiilor UV sau haine subtiri din bumbac, deschise la culoare. Foloseste o palarie cu boruri largi si ochelari de soare.
Crema de protectie antisolara trebuie aplicata cu cel putin 30 de minute inainte de expunerea la soare, pentru ca aceasta sa aiba timp sa devina eficienta.
Foloseste o crema dermatocosmetica special conceputa pentru bebelusi si copii si asigura-te ca are un factor de protectie SPF minim 15. Crema trebuie reaplicata o data la fiecare 2 ore, sau dupa fiecare baie in mare.
Ghid de vacanta cu copiii la mare – Cu ce sa imbrac copilul ?
Indiferent de varsta copilului, este indicat sa ai la indemana o bluza lunga, usoara, subtire si deschisa la culoare, care sa il protejeze de soarele puternic.
Iti recomandam cu caldura costumele de plaja cu protectie UV (au si marea calitate de a se usca foarte repede) si iti amintim ca cei mici pot suferi arsuri solare inclusiv cat sunt in apa. De asemenea, o palarie cu protectie impotriva radiatiilor solare ar fi utila.
Poti lua mai multe costume de baie la plaja daca doresti, sau mai multe randuri de haine de schimb, caci celor mici le place teribil sa se joace cu apa si sa se ude, dar nu apreciaza sa stea uzi!
Alege niste papuci de plaja comozi pentru cel mic, caci multi copii nu apreciaza sa simta nisipul fie prea fin, fie prea aspru, fie lipicios, pe talpite!
Daca ai in plan vizite la piscina, este bine sa te asiguri ca ai scutece speciale pentru inot. Suntem siguri ca vrei sa eviti momentul neplacut in care cel mic ar putea face treaba mare in piscina!
Ghid de vacanta cu copiii la mare – Ce sa pun in bagajul pentru plaja?
Prosoapele sunt obligatorii. Ai grija ca se uda repede si se umplu de nisip!
Umbrela sau cort cu factor de protectie anti UV.
Rogojina de plaja. Iti recomandam una facuta din fibre naturale, sau un prosop din bumbac.
Geanta izoterma cu mancare si bautura. Toti copiii au o pofta de mancare deosebita cand stau la aer, asa ca e important sa ai apa proaspata si fructe racoritoare.
Crema de protectie solara.
Colacul de inot, aripioare sau pluta, in functie de varsta copilului si de abilitatile sale legate de inot.
Jucarii de plaja.
Ghid de vacanta cu copiii la mare – Bebelusul are voie in apa?
Cu siguranta! Asigura-te ca il tii bine in brate si stai aproape de mal, unde e apa mica. Ai grija sa nu aplici crema de protectie solara chiar inainte sa mergeti in apa, caci il poate face pe bebe extrem de alunecos si de greu de tinut. Chiar daca copilul este destul de mare cat sa ii poti pune aripioare sau colac, stai in permanenta langa el si cu ochii pe el!
Copiii mici se racesc foarte repede in apa, asadar daca observi ca incepe sa tremure sau sa se invineteasca, e semn ca e timpul sa luati o pauza. Iesiti la mal, bucurati-va de caldura unui prosop lasat in soare…
Ghid de vacanta cu copiii la mare – Ce gustari luam la plaja?
Daca bebelusul tau a inceput deja diversificarea, cea mai mare provocare o reprezinta nisipul care pare sa ajunga peste tot. Pentru gustarea de pe plaja cel mai indicat este fie un iaurt tinut in geanta izoterma, fie niste fructe spalate si eventual taiate in bucati.
Poti lua diverse rontanele nesarate, o banana, bucatele de morcov, stafide, discuri de orez. In cazul in care copilul tau este ceva mai marisor, poti lua cu tine chiar si un sandwich pentru gustarea de la 10, dar ai grija sa stea mereu in geanta izoterma. Nu iti recomandam sa il tii impachetat pe plaja mai mult de doua ore, pentru a evita diversele neplaceri digestive.
Tu ce trucuri, idei, sugestii mai ai sa impartasesti cu mamele care se pregatesc de concediul la mare?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.