Desi fericite si pline de speranta intr-un viitor bun alaturi de bebelusul pe care tocmai l-au adus pe lume, toate mamicile se gandesc cu ingrijorare la schimbarile care au survenit in plan fizic. Stim ca va doriti sa reveniti la forma fizica de dinainte de sarcina sau chiar la una si mai buna, de aceea avem cateva sfaturi pentru proaspetele mamici. In cat timp puteti pierde kilogramele acumulate in timpul sarcinii?
In mod normal, proaspata mamica ce a plecat in sarcina de la o greutate optima si nu a acumulat mai mult de 15 kilograme in timpul sarcinii, ar trebui sa isi fixeze ca obiectiv sa piarda greutatea suplimentara in alte 9 luni sau chiar mai mult din momentul nasterii. Acest lucru ar insemna ca la aproximativ un an de la aparitia bebelusului, mamicile sa revina la forma fizica de dinainte de sarcina.
Daca ati avut din start 10 – 20 de kilograme peste greutatea optima si ati acumulat peste 20 de kg in timpul sarcinii, va fi cu atat mai dificil sa reveniti la o greutate normala dupa nastere. Insa este cu atat mai important sa eliminati surplusul acumulat in timpul sarcinii, deoarece acesta se va fixa si va fi cu atat mai greu de pierdut. In ambele cazuri, trebuie sa fiti constienta ca organismul a trecut si continua sa treaca prin anumite schimbari si ca nu veti putea slabi peste noapte. Procesul de slabire dupa nastere este unul complex, difera de la caz la caz si implica o multime de factori. CITEȘTE ȘI: De ce este bine să începi exercițiile fizice cât mai repede după naștere?
Alaptarea si slabirea dupa nastere
Daca alaptati, caloriile pe care le ardeti pentru a produce laptele s-ar putea sa va ajute sa dati jos ceva din greutatea acumulata, dar va trebui sa consumati in continuare mai multe calorii in comparatie cu perioada de dinainte de sarcina (aproximativ 1800 de calorii). Suntem diferite, iar corpul fiecarei femei raspunde altfel, asa ca e nevoie de multa ambitie si rabdare pentru a gasi formula care vi se potriveste si, mai ales, pentru a o urma pe termen lung. Este mult mai important sa oferiti organismului o nutritie adecvata si caloriile necesare in procesul de alaptare, decat sa va infometati pentru a scapa mai repede de kilogramele in plus. In caz contrar, si cel mic va avea de suferit!
Daca va hraniti bebelusul cu biberonul sau deja l-ati intarcat, puteti incepe un program de slabire prin analizarea dietei din timpul sarcinii, dar si a celorlalti factori care implica slabirea. Daca in sarcina ati mancat sanatos este recomandat sa continuati cu aceste obiceiuri, daca nu, incercati sa vi le insusiti treptat prin introducerea meselor regulate si echilibrate. Se stie ca pentru a slabi dupa nastere trebuie sa „arzi” mai multe calorii decat consumi. Puteti face acest lucru prin marirea volumului de activitatii fizice, nu prin reducerea drastica a aportului de calorii. CITEȘTE ȘI: Corpul meu după naștere! Cum mă voi simți imediat după nașterea bebelușului?
Ce trebuie sa faceti pentru a slabi intr-un mod sanatos dupa sarcina:
Exercitiile fizice regulate, alimentatia sanatoasa (excludeti dietele “minune”) si mai ales odihna sunt cei mai importanti factori care va vor ajuta sa va reveniti in forma dupa nastere!
Exercitiile fizice regulate dupa nastere
Lucrul cel mai important este de a incepe cat mai curand dupa nastere, exercitiile fizice. Indiferent de activitatile fizice sau sportive pe care le veti efectua, targetul principal este de a creste frecventa cardiaca, fapt care duce la eliminarea surplusului de grasimi acumulat pe perioada sarcinii. Fie ca preferati mersul sau exercitiile de pilates sau yoga, inotul sau clasele de aerobic trebuie sa tineti seama de capacitatea dvs. fizica si de faptul ca organismul este inca in refacere. Daca alegeti sa va antrenati in cadrul unui club de fitness asigurati-va ca informati instructorul sau antrenorul de faptul ca sunteti proaspata mamica iar exercitiile efectuate vor fi adaptate nevoilor dvs. CITEȘTE ȘI: Redobândirea abdomenului după sarcină – Secretele unui abdomen PLAT
Alimentatia sanatoasa dupa nastere
Stresul noilor responsabilitati si lipsa timpului va pot determina sa recurgeti la mancaruri rapide, dar nesanatoase. Cand vine vorba, insa, de slabit, cel mai important lucru este sa mancati sanatos. Incercati sa evitati dietele minune ce va promit ca veti pierde 5 au mai multe kilograme intr-o luna, pentru ca probabil vor fi mult prea drastice. Este important sa aveti mese regulate si echilibrate, care sa includa toate grupele majore de alimente. Evitati pe cat posibil zaharul, mancarurile grase si alcoolul pentru ca sunt doar calorii „goale” si beti cat mai multe lichide, de preferat, apa plata.
Odihna dupa nastere
Acordati timp organismului sa se refaca! Incearcati sa dormiti cat mai mult, chiar si in reprize scurte. Folositi-va de momentele cand bebelusul doarme petru a va odihnii . Aceste sesiuni scurte de somn va vor oferi energia necesara pentru activitatea zilnica, dar va vor ajuta si in recuperarea organismului dupa toate aceste schimbari. CITEȘTE ȘI: Primele săptămâni după naștere pentru mamă și nou-născut
Cu drag,
RAMONA VASILESCU HNYATEK
Mama & Instructor de Fitness si Aerobic
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.