Orice mic gest al celor mici este admirat, imortalizat și îndelung analizat de părinți, așa cum cu toții am experimentat la un moment dat. De la semne, la semnale există un singur pas, iar când vorbim despre autism ar fi bine să intervenim cât mai repede cu putință.
Andreea Bran, terapeut ABA în cadrul Centrului Medical Bellanima ne ajută să deslușim primele care ar trebui să atragă atenția părinților.
Tulburarea din spectrul autismului (TSA), reprezintă o categorie de tulburări ce cuprinde: diagnosticele anterioare de autism, sindromul Asperger, tulburarea pervazivă de dezvoltare și tulburarea dezintegrativă a copilăriei, conform noilor reglementări stabilite de DSM V (Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale al Asociației Americane de Psihiatrie, ediția a 5-a, 2013).
Semnele autismului. Care sunt semnele la care ar trebui să fiți atenți?
Este important să mergeți cu copilul dumneavoastră la o evaluare, atunci când observați că nu vă privește în ochi când vorbiți cu el sau evită contactul vizual cu alte persoane. Un alt semn pe care ar trebui să îl luați în considerare este lipsa răspunsului atunci când îl strigați pe nume. Copilul pare că nu aude, pentru că nu se întoarce când este strigat să vă privească sau nu răspunde cu “da”. Trebuie reținut și faptul că micuții cu TSA întâmpină dificultăți alimentare. Copilul nu mănâncă diversificat, pare că are un apetit scăzut sau preferă doar anumite alimente de o anumită culoare, textură sau miros. Citește și despre: 16 nutrienți esențiali de care are nevoie bebelușul tău în diferite etape ale dezvoltării
Lipsa comunicării este un alt semn care trebuie luat în calcul, atunci când ne gândim la o tulburare din spectrul autismului. Copilul nu comunică non-verbal prin gesturi sau semne (nu arată cu degetul când vrea ceva, nu imită acțiuni precum: bate din palme, fă pa, etc.).
Comunicarea verbală este nedezvoltată sau se instaleză târziu. Copilul nu emite sunete sau nu repetă după adult onomatopee (ham, bee), cuvinte (apa, mama, dă).
Accesele de plâns, crizele de furie dese și de lungă durată care nu par a fi declanșate de o situație sau o nevoie imediată a copilului trebuie investigate. Copilul este irascibil în cea mai mare parte a timpului, tolerează greu schimbările ce apar în rutina sa, se frustrează ușor când sunt stabilite reguli sau este opoziționist și îi este foarte dificil să răspundă la cerințele adultului? Copilul nu manifestă comportamente ce solicită atenția părintelui precum: întinsul mâinilor să fie luat în brațe, trasul de mână pentru a vă duce într-un loc în care nu are acces la un obiect sau să vă strige pe nume, și pare mai mult “în lumea lui”?
Copilul prezintă comportamente stereotipe!
Acțiuni precum fluturatul mâinilor, mersul pe vârfuri, țopăitul, învârtitul roților, aliniatul mașinuțelor, care au o frecvență și o durată mare, sunt des întâlnite la copiii cu TSA. În cazul copiilor diagnosticați cu TSA, se poate observa că jocul este slab dezvoltat (nu participă la jocuri de tipul “cucu-bau”, gâdilat, prinselea, sau jocul de rol cu păpuși). Copilul nu prezintă interes să se joace cu alți copii atunci când mergeți la locul de joacă, nu imită alți copii în cadrul jocului sau pare deranjat dacă un alt copil intervine în jocul lui. Comportamentele agresive față de cei din jur sau heteroagresive (se lovește cu capul, se mușcă) ce apar cu o frecvență mare și sunt de lungă durată trebuie investigate.
Citește pe larg despre: Alimentația corectă a copilului isteț, un potențial ajutor în dezvoltarea creierului + 10 Idei de rețete pentru o nutriție optimă
Semnele autismului. Importanța unui consult timpuriu
Este important să mergeți regulat cu copilul dvs. la consultul de rutină, stabilit de către medicul de familie pentru a urmări dezvoltarea celui mic. În cazul tulburării de dezvoltare din spectru autist, cu cât copilul este diagnosticat mai devreme, cu atât se poate începe mai repede intervenția comportamentală și șansele de recuperare sau progres sunt mai mari.
Pentru a veni în sprijinul părinților și al medicilor de familie, a fost elaborat un chestionar de screening de către Comisia de Psihiatrie și psihiatrie pediatrică a Ministerului Sănătății din România, în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală 3.1.
Subprogramul de profilaxie în patologia psihiatrică și psihosocială și validat în populația generală de către UBB- Babeș Bolyai. Astfel, primul pas pe care îl aveți de făcut atunci când observați anumite semne care ar putea să vă îngrijoreze, este să mergeți la medicul dvs. de familie și să solicitați chestionarul de screening sau să discutați cu pediatrul copilului dvs. pentru a ști ce investigații sunt necesare mai departe.
Citește și despre: Numărul copiilor mai mici de 3 ani care manifestă diferite forme de întârziere în dezvoltare a crescut datorită interacțiunii insuficiente
Miturile legate de Tulburarea din Spectru Autist
Miturile legate de Tulburarea din Spectru Autist au fost abordate în numeroase articole atât de specialitate, cât și cele adresate publicului larg, de aceea voi menționa doar trei dintre cele mai des vehiculate.
Autismul este provocat de vaccinuri?
Acest mit apărut datorită unei cercetări publicate în 1998, în care se susținea o legătură cauzală între vaccinul pentru rubeolă, oreion și rujeola (ROR) și autism. Deși cercetarea a fost retrasă, întrucât s-a dovedit a avea informații false și nu a prezentat date valide, acest mit încă mai circulă și în ziua de azi. În prezent încă nu se cunosc cu exactitate cauzele care provoacă simptomatologia specifică Tulburării din Spectrul Autist.
Persoanele cu Tulburare din Spectrul Autist nu înțeleg emoțiile și nu sunt interesate de relațiile sociale.
Din experiența mea profesională ca terapeut ABA, pot spune că am întâlnit foarte mulți copii cu TSA, care înțeleg emoțiile de bază precum: fericirea, tristețea, furia. Faptul că unii dintre ei nu știu să le denumească, sau nu pot să exprime verbal cum se simt, nu înseamnă că nu au capacitatea de a le simți, sau chiar empatiza cu ceilalți. Mi se întâmplă des să fiu îmbrățișată de copiii cu care lucrez, să mă consoleze când pierd la jocuri, să mă întrebe de ce sunt supărați alți copii când îi aud că plâng.
Doar băieții sunt diagnosticați cu Tulburare din Spectrul Autist?
În 2020, CDC (Centres for Disease Control and Prevetion) a stabilit că 1 din 54 de copii este diagnosticat cu o Tulburare din Spectru Autist (TSA).
● 1 din 37 băieți
● 1 din 151 fete
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.