Se stie deja ca laptele matern este alimentul perfect pentru toti puii de om. Este si firesc sa fie asa. Milioanele de ani de evolutie au facut ca fiecare specie sa fie capabila sa ii ofere puiului sau alimentul cel mai bun, pentru o sansa cat mai mare de supravietuire si de perpetuare a speciei. Laptele matern mai are insa secrete de dezvaluit!
Cercetatorii par sa descopere mereu altceva nou in legatura cu calitatile laptelui matern
Daca acum 150 de ani primul producator de lapte praf destinat alimentatiei sugarilor sustinea ca produsul sau este identic cu laptele de mama, in prezent oamenii de stiinta si producatorii de formula recunosc ca mai sunt multe mistere de elucidat in legatura cu laptele uman.
De-a lungul istoriei, au existat copii care, din diverse motive, nu au putut fi hraniti cu lapte matern. Inainte de aparitia laptelui praf, acestia primeau diversi inlocuitori, mai mult sau mai putin adecvati. Laptele de vaca, laptele de capra, mucilagiul de orez cu glucoza sunt cateva dintre cele mai „domestice” exemple. Insa s-a observat ca rata de supravietuire printre acesti copii era mult mai mica decat in cazul copiilor alaptati de mamele lor sau de doica.
Laptele matern a fost mult timp considerat un simplu aliment
Cel mai potrivit pentru bebelus, e adevarat, dar un aliment. In prezent insa i se recunosc multiplele roluri. Cercetatoarea Katie Hinde de la Universitatea Harvard afirma ca „Laptele matern este aliment, este medicament si este un semnal”.
Faptul ca laptele matern contine anticorpi care il ajuta pe bebelus sa faca fata agresiunilor din mediu este deja cunoscut. Colostrul, laptele din primele ore de dupa nastere, este extrem de bogat in imunoglobuline. Insa laptele matern contine si diversi mediatori chimici, care declanseaza anumite reactii in organismul bebelusilor.
Laptele matern este bogat in diversi hormoni
Astfel, pe langa hormonii secretati de propriul lor organism, bebelusii primesc hormoni si de la mama lor. Efectele acestui transfer sunt inca studiate la om, misterul nefiind complet elucidat. Totusi, studiile efectuate pe maimute au demonstrat ca unul dintre acesti hormoni, denumit cortizol, determina comportamentul ulterior al puilor. Cantitatea de cortizol din laptele maimutei influenteaza cu precadere masculii, care par sa fie mai receptivi decat femelele, si determina un spor de indrazneala, curiozitate si curaj.
Una dintre ipotezele formulate este aceea ca, compozitia chimica a laptelui este cumva „pre-programata” in timpul sarcinii, in functie de sexul produsului de conceptie
La oameni se pare ca laptele produs de mamele de baieti este mai gras decat cel produs de mamele de fete. Observatia se mentine si in cazul maimutelor, unde aceasta diferenta calitativa a laptelui influenteaza puternic viitoarea structura sociala a grupului.
O alta observatie fenomenala este ca laptele matern variaza extrem de mult de la o persoana la alta, de la o zi la alta si chiar de la o ora la alta
Atat mama cat si bebelusul pot influenta compozitia laptelui matern, de aceea studierea lui este extrem de dificila. Spre exemplu, se pare ca daca bebelusul transmite semnale ca sufera o infectie, laptele matern isi va modifica compozitia, crescand procentul de factori imuni.
O alta descoperire interesanta este ca in laptele matern exista niste glucide care nu pot fi digerate de sistemul enzimatic imatur al bebelusului. Dar aceasta nu reprezinta o problema, deoarece ele nici nu sunt destinate bebelusului, ci florei bacteriene benefice care ii va popula intestinele, ajutand procesul de digestie.
Este asadar lesne de inteles ca laptele matern inca reprezina un mister. Secretele sale inca ni se dezvaluie, aratandu-ne cat de putin cunoastem de fapt despre acest aliment minune, adevarat aliment viu.
Odata aflate aceste lucruri, afirmatia ca bebelusii pot creste EXACT la fel de bine si cu lapte praf si ca lipsa alaptarii nu reprezinta o pierdere nu poate fi valabila.
Fara a nega existenta unor situatii extreme in care mamele chiar nu au cum sa alapteze, din motive serioase si obiective, intelegem astfel de ce fiecare mama trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a alapta si de ce este atat de important ca femeile sa aiba acces la informatie si sa beneficieze de sustinere pentru o alaptare de succes.