Maternitatea poate fi copleșitoare, în multe momente. Dar să fii mamă singură este absolut epuizant. Este o experiență care nu se poate compara cu aproape nimic. Da, satisfacția și bucuria rămân acolo, dar cu greu se poate imagina ceva mai obositor decât statutul de mamă singură. Iar dacă prietena ta este mamă singură, nu uita: are nevoie de ajutor, indiferent dacă îl solicită sau nu! Iată un scurt ghid de supraviețuire, special gândit pentru mamele singure.
Găsește pe cineva care să te asculte
Este foarte important să ai pe cineva care să te asculte și cu care să poți vorbi despre problemele tale. Evident, poți întoarce acest serviciu și te poți transforma și tu într-un ascultător priceput.
Una dintre marile provocări pentru mamele singure este comunicarea. Mai ales dacă ai un copil mic, alături de care îți petreci toată ziua, opțiunile de socializare sunt limitate. Probabil că cel mai bun interlocutor este tot o mamă, care îți înțelege cel mai bine problemele și eforturile, dar e foarte posibil ca cea mai bună prietenă din copilărie să fie „omul tău” și cel mai implicat „umăr pe care să plângi”.
Acceptă orice ofertă de ajutor
Desigur, nu chiar ORICE ofertă, dar dacă prietenii, rudele sau cunoștințele se oferă să îți dea o mână de ajutor, nu îi refuza. Ajutorul poate veni în multe forme:
Un desert făcut în casă pentru tine și cei mici;
O oră de joacă împreună cu juniorul;
O invitație la cafea, în care să vorbiți despre treburi de oameni mari;
O vizită inopinată în timpul căreia să ți se alăture la orice activitate casnică ai fi desfășurat;
Un telefon în timpul căruia să povestiți câte-n lună și-n stele.
CITEȘTE ȘI: Meseria de mamă înseamnă 2 joburi și jumătate cu normă întreagă! Demonstrat științific pe pielea tuturor mamelor
Cere ajutorul atunci când ai nevoie
Te simți jenată să ceri ajutorul celor din jur? Crezi că ești singura responsabilă pentru situația în care te afli și că trebuie să ieși singură din orice necazuri?
Să ceri ajutorul nu te face mai puțin mamă. De fapt, dacă ești o mamă singură, să știi când și cui să îi ceri ajutorul te face o mamă mai bună. Nu e normal să te aștepți să faci totul singură. Nu e nici realist.
Poți avea nevoie de ajutor și dacă te descurci bine din punct de vedere financiar, iar nevoile tale sunt de altă natură. În final, comunicarea, cercul social, senzația de apartenență la o comunitate sunt lucruri prețioase, de care avem cu toții nevoie.
Înconjoară-te de prieteni adevărați
Ca mamă singură, vei observa că nu e deloc greu să îți filtrezi prieteniile. O prietenă adevărată este cea care îți anticipează problemele și îți oferă ajutorul chiar înainte de a-i spune că îți este greu. Ea se va oferi să își asume, ocazional, rolul de bonă, să ducă sau să ia copilul la și de la grădiniță, să se joace cu el atunci când ai nevoie să dormi două ore ca să își aduni puterile. Ea este umărul pe care poți plânge fără să te simți judecată. Ea bine cu sfaturi doar atunci când îi sunt cerute și nu te lasă niciodată să înțelegi că s-ar fi descurcat mai bine decât tine. Citește pe larg despre: 6 lucruri importante învățate de la copilul meu, de când am devenit mamă
Acceptă sprijinul familie doar dacă nu te costă prea mult
Și nu ne referim la costuri materiale, ci la cele emoționale și psihologice. Dacă ajutorul familiei înseamnă reproșuri constante sau condiționare, probabil că te poți lipsi. Viața este, oricum, suficient de complicată pentru tine, nu ai nevoie de cineva care să îți amintească în mod constant că „ai făcut niște alegeri greșite” sau care să te șantajeze emoțional pentru „binele făcut”.
Chiar dacă tu ești totul pentru copilul tău, nu e obligatoriu să îți fii și ție suficientă, să rezolvi totul singură și să faci toate astea cu zâmbetul pe buze. Cere ajutor, acceptă ajutor și deschide-te comunicării cu cei din jur. Există soluții! Citește pe larg despre: Tipurile de atașamentul mamă-copil. Ce impact au în dezvoltarea și în devenirea copilului ca adult. Tu în ce tip te încadrezi?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.