Esti in al doilea trimestru, in luna a 5-a de sarcina care dureaza de la saptamana 19 la saptamana 22 de sarcina.
Tu ai 22 saptamani de sarcina, copilul tau este in varsta de 20 saptamani.
Al II trimestru dureaza de la saptamana 14 la saptamana 27, copilul este complet format si incepe sa creasca iar tu incepi sa simti o ameliorare a simptomelor neplacute din prima parte a sarcinii.
TU: Uterul a crescut destul de mult dar inca te mai poti apleca sa ridici obiecte scapate pe jos.
Pe masura ce uterul creste buricul iese in afara si va ramane asa pana dupa nastere. Chiar si dupa ce iti vei reveni complet dupa nastere este posibil sa ti se para ca buricul tau nu mai este ca inainte.
In aceasta perioada respiri mai greu. Incearca sa-ti pastrezi calmul daca ti se taie respiratia, e mai rau daca te sperii. Daca pe langa respiratia greoaie simti dureri in zona pieptului sau ti se invinetesc extremitatile, mergi la un consult cat mai repede.
Un alt motiv de ingrijorare pentru tine ar putea fi legat de vergeturi. Acestea ar putea aparea pe solduri, sani, fese, de fapt pe orice portiune a corpului unde ai luat in greutate. Se pare ca impotriva acestora nu se poate interveni din exterior intr-un mod eficient, ele avand mai mult legatura cu mostenirea genetica. Daca mama ta a avut vergeturi in timpul sarcinii, ai un risc mai crescut sa faci si tu.
Cu toate acestea, este necesar sa mentii pielea moale si elastica. Aplica creme hidratante recomandate in sarcina pe abomen si pe sani in mod special.Daca simti mancarimi la nivelul pielii, este un indiciu ca aceasta sufera. Poti incerca si uleiul de migdale sau untul de cacao, renumite ca imbunatatesc elasticitatea pielii si ii reda supletea.
Femeile sub 25 de ani sunt mai predispuse la vergeturi in timpul sarcinii. Majoritatea vergeturilor se estompeaza dupa nastere. Tot atunci cremele pe baza de Retin-A ti-ar putea fi de mare ajutor.
In timpul sarcinii vei experimenta mai multe tipuri de contractii. Indiferent de tip, contractiile sunt involuntare si nu le poti controla, la fel cum nu poti controla digestia.
Contractiile reprezinta o scurtare a fibrelor musculare din structura peretelui uterin, scurtare care face ca uterul sa se „stranga” si sa impinga bebelusul catre mediul extern.
Incepand cu trimestrul al treilea de sarcina, uterul incepe sa se pregateasca pentru efortul intens pe care trebuie sa il faca in momentul nasterii, astfel ca este normal sa experimentezi contractii false, sau contractii Braxton-Hicks. Acestea sunt contractii de antrenament, ineficiente si sunt normale pana la un punct.
Cum insa nasterea prematura este un eveniment nedorit, este bine sa fii atenta cand incep sa apara contractiile, pentru a le deosebi pe cele false de cele de travaliu si pentru a putea cere ajutor medical in cazul in care debuteaza travaliul.
COPILUL TAU: Fatul masoara acum intre 19 cm si cantareste in jur de 350 grame.
Bebelusul tau arata ca un adevarat copilas. Desi ochii sunt formati, irisul nu are nici o culoare. Pielea nu mai este foarte transparenta si are glande sudoripare. Unghiutele continua sa creasca.
Structura din centrul creierului care produce celule cerebrale poarta denumirea de matrice germinala si se dezvolta foarte rapid in aceasta perioada. Matricea germinala dispare inainte de nastere, creierul isi va continua dezvoltarea pana la varsta de 5 ani. Simtul tactil este amplificat iar bebelusul si-l cultiva mangaindu-si fata.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 23 de sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.