Sangerarea de implantare poate fi considerata primul simptom de sarcina in cazul in care viitoarea mamica stie sa o recunoasca. Si se stie cat de important este sa afli cat mai devreme ca vei avea un copil! Afla totul despre sangerarea de implantare in mucoasa uterina. Sangerarea de implantare poate fi un semn precoce de sarcina la 30% dintre femei. Ovulul fertilizat isi urmeaza drumul prin trompele uterine catre uter, unde se implanteaza in mucoasa uterina. In cursul acestui proces, tesutul care se formeaza in jurul ovulului, denumit trofoblast, poate atinge un vas de sange, provocand o mica hemoragie.
Cum recunosti sangerarea de implantare in mucoasa uterina?
Exista cateva criterii de care sa tii cont si care ar putea sa te ajute sa deosebesti sangerarea de implantare de menstruatie:
Momentul aparitiei. Sangerarea de implantare apare la 6-12 zile dupa conceptie, ceea ce e de obicei cu minim 2-3 zile inainte de data la care ar fi trebuit sa se instaleze menstruatia. Avand in vedere ca unele femei pot confunda implantarea embrionului cu sangerarea menstruala redusa, se poate intampla ca in momentul confirmarii sarcinii, viitoarea mamica sa aiba surpriza de a afla ca sarcina este mai avansata decat ar fi crezut.
Culoarea si cantitatea de sange te pot ajuta de asemenea sa deosebesti menstruatia de sangerarea de implantare. De obicei aceasta din urma este foarte redusa, producand de multe ori doar un usor spotting roz sau maroniu. In cazuri rare sangerarea de implantare poate dura 1-2 zile.
Verifica daca ai crampe. De obicei, crampele insotesc menstruatia, iar implantarea, chiar si insotita de sangerare, nu are loc cu nici un fel de disconfort.
Cauta si alta simptome. Greturile de dimineata sunt reale si apar foarte devreme. S-ar putea sa te simti mai sensibila la mirosuri. Un alt simptom care apare devreme in sarcina este o sensibilitate a sanilor, pe care ii poti simti grei si durerosi. Senzatia de oboseala este frecventa, iar gravidele se plang ca le este somn toata ziua, desi s-au odihnit macar la fel de mult ca de obicei.
Si obiceiurile legate de mersul la toaleta se pot schimba, hormonii te pot face sa mergi mai des la baie decat de obicei, desi nu experiemntezi nici un disconfort la urinare. Si odata cu aceste schimbari, apar si celebrele schimbari de dispozitie, care te fac sa plangi fara motiv acum, si sa razi tot fara motiv 5 minute mai tarziu. Un simptom mai rar mentionat de catre gravide este aparitia unei stari bruste de ameteala atunci cand se ridica brusc in picioare.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Cel mai neplăcut simptom experimentat în sarcină – Mărturiile mamelor
Sangerarea de implantare – Trebuie sa te ingrijorezi?
In mod normal sangerarea de implantare este foarte usoara si nedureroasa. Daca sangerarea este abundenta ar putea fi vorba despre menstruatie. Daca sangerarea este foarte abundenta, e recomandat sa consulti cat mai repede un medic ginecolog. De asemenea, daca sangerarea de implantare este insotita de durere, de o parte sau de ambele parti ale abdomenului, trebuie sa te prezinti la camera de garda. Poate fi vorba despre o sarcina extrauterina (ectopica), de exemplu, care reprezinta o urgenta medicala si in cazul careia trebuie intervenit chirurgical de urgenta.
Nu am avut sangerare la implantare, oare sarcina mea este bine fixata?
Sangerarea la implantare nu reprezinta o garantie a evolutiei ulterioare a sarcinii. Factorii care determina felul in care decurge o sarcina sunt altii, iar in primele 12 saptamani natura actioneaza si in general inlatura de la sine sarcinile cu probleme incompatibile cu viata produsului de conceptie. O sarcina fara sangerare la implantare poate decurge perfect, dupa cum una la care a existat sangerarea din momentul implantarii se poate elimina spontan.
Tu ai avut sangerarea de implantare a ovulului? Ai recunoscut-o, sau ai confundat-o cu menstruatia?
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.