- Când apare icterul la nou născut?
- Ce tratament se poate aplica nou născutului pentru icter?
- Icterul nou născutului și alimentația cu lapte matern
- Bebe prezintă icter datorită unui aport deficitar de lapte matern
- Icterul nou născutului datorat incompatibilității de grupă sau RH
- Icterul la nou născut – Când trebuie să cerem ajutor?
Printre condițiile fiziologice care au loc după naștere se întâlnește și icterul, acesta manifestându-se prin culoarea galbenă a pielii nou născutului și care de cele mai multe ori apare în primele 2-3 zile de viață. Stai liniștită, mami. Nu este cazul să te alarmezi. Această afecțiune face parte din procesul de adaptare al micuțului în noua lume, este o criză de adaptare neonatala care va trece, iar tu și micuțul tău veți fi bine.
De ce are pielea nou născutului colorație galbenă?
Bilirubina se definește ca fiind un pigment biliar de culoare galbenă care este produsă la sfârșitul zilei de viață al globulelor roșii (eritrocite). Bebelușii au mai multe celule roșii decât adulții, motiv pentru care se produce mai multă bilirubină, iar din cauza acestui exces apare colorația galbenă a pielii. La acest aspect se mai adaugă și imaturitatea ficatului care nu poate elimina surplusul de bilirubină. În mod normal pigmentul biliar se elimina prin scaun, dar în unele cazuri, acesta este absorbit de intestine, fiind încă o cauza a icterului la nou-născuți.
Icterul fiziologic neonatal sau hiperbilirubinemia neonatala se datorează imaturității ficatului bebelușului care nu poate metaboliza cantități mari de bilirubină, această acumulându-se ulterior în tegumente Icterul este vizibil la valori ale bilirubinei indirecte mai mari de 5 mg/dl și apare la 50%-80% dintre nou-născuții la termen și 90% la cei prematuri.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Când apare icterul la nou născut?
La bebelușii născuți la termen, icterul debutează în primele 3-5 zile de viață și are o durata de circa 2 săptămâni. La copiii născuți înainte de termen, icterul poate persista până la 21 zile la care se poate asocia somnolență și dificultăți de alimentație.
Care sunt factorii de risc care pot accentua icterul fiziologic?
– clamparea mult prea tardivă a cordonului ombilical
– eliminarea meconiului (primul scaun) mai târziu de 24h
– întârzierea atașării la sân a micuțului
– mama care suferă de hipotiroidism sau diabet zaharat
– sexul masculin
– sindromul Down
– frați cu icter accentuat în istoric
– vârstă de gestație sub 37 săptămâni
– incompatibilitate de Rh/grup dintre mamă și făt
Neurotoxicitatea se manifestă printr-un sindrom numit Kernicterus la valori foarte mari ale bilirubinei (>20 mg/dL) care ajungând la nivelul creierului poate determina mișcări necontrolate și involuntare, pierderi de auz, mișcări neobișnuite ale ochilor sau chiar dezvoltarea improprie a smalțului dentar.
Ce tratament se poate aplica nou născutului pentru icter?
În general, copilul cu icter fiziologic moderat nu are nevoie de un tratament, excesul de bilirubină eliminându-se în maximum 14 zile. Totuși putem preveni cazurile severe prin inițierea cât mai rapidă a alimentației bebelușului, colostrul funcționând ca și un laxativ care accelerează eliminarea bilirubinei prin scaun.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Mecanismul de acțiune al FOTOTERAPIEI este sub influența luminii UV și se indică atunci când icterului fiziologic este accentuat (bilirubinemie indirectă de 16-18mg/dL) sau chiar și la prematur ca și metodă profilactivă, în special la prematurii cu greutate foarte mică la naştere (VLBW – Very Low Birth Weight). În decursul acestui tratament curativ este obligatoriu ca nou-născutul să fie hidratat fie prin alimentația la sân, fie prin formulă, iar în timpul fototerapiei micuțul să beneficieze de protecție oculară (ochelari) și a organelor genitale externe (scutec).
Complicaţiile fototerapiei la nounăscut:
– rash cutanat = erupție cutanata caracterizată prin înroșirea pielii
– dezvoltarea unei intoleranţe la lactoză +/- diaree
– supraîncăzire şi deshidratare, din acest motiv se recomandă atașarea la sân +/- formulă
– sindromul copilului bronzat (brun cenuşiu), copilul revenind la culoarea normală în câteva luni
Ca și tratament pentru icter la nou născut se mai poate opta pentru exsangvinotransfuzia, necesară în cazuri foarte rare în cazul icterului fiziologic accentuat. Fenobarbitalul este utilizat ca și inductor enzimatic, dar este contraindicat în cazul icterului fiziologic datorită efectului de neurotoxicitate și de sedare.
Icterul nou născutului și alimentația cu lapte matern
ICTERUL ASOCIAT ALĂPTĂRII apare la 10% dintre nou-născuții alimentați la sân și se crede a fi cauza unei componente a laptelui matern care împiedică degradarea bilirubinei. Această formă a icterului este foarte rară, fiind afectați doar doar un număr mic dintre nou-născuții alăptați exclusiv la sân, formă care apare după 7-10 zile de la naștere și care poate avea o durată chiar și de 10 săptămâni. Nu întrerupeți hrănirea la sân dacă medicul nu vă recomandă acest lucru.
ICTERUL CAUZAT DE ALĂPTAREA INEFICIENTĂ care se declanșează din momentul în care micuțul nu primește o cantitate suficientă de lapte/formulă, fapt care nu stimulează tranzitul, pigmentul galben (bilirubina) acumulându-se în tegument și nu eliminându-se prin materiile fecale cum este normal.
Cum arată un copil care prezintă icter datorat alăptării ineficiente?
- tegumente și sclere (albul ochiului) galbene
- fontanelă (moalele capului) deprimată care este semn de deshidratare
- copilul este somnolent
- scaune rare sau chiar absente
- micuțul nu udă suficiente scutece iar uneori pe scutecel mămica poate observă urme ruginii care sunt de fapt urați.
Prezența unor scaune închise la culoare (negre, maro închis, verzi) sunt semne de deshidratare și automat de aport insuficient de lapte matern. Scaunele normale ale unui bebeluș sunt păstoase și au culoarea muștarului cu mici grunjoare maronii.
CITEȘTE ȘI: Scaunul verde la bebeluși – Cele mai importante 7 cauze
Ce este de făcut atunci când bebe prezintă icter datorită unui aport deficitar de lapte matern?
De cele mai multe ori mămicile au tendința de a oferi sau de a suplimenta alimentația cu lapte praf, ceea ce nu este tocmai cea mai bună variantă. Cazul actual necesită apelarea unui consilier în alăptare care va învăța mămica tehnica atașării corecte la sân, copilul stimulând astfel producția de lapte.
Ce se recomandă în acest caz:
– mămica va utiliza o tehnică eficientă de atașare a copilului la sân
– se va crește numărul de mese, nu vom respecta un anumit orar de alăptare; copilul se va alimenta la cerere de cel puțin 8-12 ori/zi, determinând astfel eliminarea bilirubinei prin stimularea tranzitului
– frecvența accelerată a meselor va împiedica deshidratarea micuțului care poate avea consecințe grave la o vârstă atât de fragedă
– mămica trebuie să aibă răbdare și să consulte medicul pentru nelămuriri sau sfaturi
– în cazul în care mămica totuși nu produce suficient lapte pentru bebeluș, aceasta va apela medicul în vederea depistării unei soluții
Icterul nou născutului datorat incompatibilității de grupă sau RH
ICTERUL DATORAT INCOMPATIBILITĂȚII DE GRUPĂ SAU Rh se manifestă atunci când bebelușul are o grupă diferită de cea a mamei sau atunci când mama are Rh (-) negativ iar copilul Rh (+) pozitiv, condiție care se numește Boala Rhessus. Datorită acestei incompatibilități, mama va produce anumiți anticorpi care distrug celulele roșii ale copilașului.
Complicațiile pot fi prevenite prin injectarea mamei cu o globulină în primele ore de la naștere care împiedică distrugerea globulelor roșii ale copilului. În urma unui nivel scăzut de celule roșii în sângele copilului, acesta poate dezvolta anemie care se manifestă prin tegumente palide, stări de oboseală, dificultăți de alimentație.
Ca și o generalitate, tratamentul se instituie în funcție de valoarea bilirubinei. Atenție însă la icterul care apare în primele 24h de la naștere care se consideră a fi un icter de natură patologică, situație în care de cele mai multe ori se indică fototerapia. La icterul care are o durata mai mare de 2-3 săptămâni se va evalua riscul de neurotoxicitate care se manifestă la o valoare a bilirubinei > 20mg/dl.
Icterul la nou născut – Când trebuie să cerem ajutor?
– icterul este foarte accentuat și nu pare a scădea în intensitate
– nou-născutul este mereu letargic
– febra care nu scade prin metodele fizice sau în urma administrării oricărui antitermic
– apariția unor convulsii
– copilul refuză să se atașeze la sân
– bebelușul nu are o curbă ponderală ascendentă (nu crește în greutate)
În concluzie, icterul este o condiție relativ inevitabilă la nou născut, dar care sub atenta supraveghere din partea medicului, chiar dacă este vorba de o formă ușoară sau severă, de cele mai multe ori afecțiunea nu cauzează complicații pe termen lung iar bebelușul se va dezvolta armonios.
CITEȘTE ȘI: Culoare și textură în scutecul bebelusului | Când e normal? Când chemi pediatrul?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.