Băița bebelușului este menționată pe lista obiceiurilor de îngrijjire zilnice, așa făceau mamele noastre, așa că așa procedăm și noi.
Totuși, pediatria modernă vine cu câteva precizări suplimentare importante legate de întreaga rutină de îngrijire a nou-născutului și a bebelușului.
Cât de des trebuie spălat nou-născutul?
Medicii pediatri spun că, atunci când vorbim despre un nou-născut, e suficient ca acesta să fie spălat de 2 – 3 ori pe săptămână. Desigur, cu condiția ca zona intimă să fie spălată cu apă călduță la fiecare schimbare de scutec, iar pliurile de piele, mai ales pe la gât, să fie șterse zilnic cu apă curată. Dacă nou-născutul pare să aprecieze foarte mult momentul băiței, îi poți pregăti cădița zilnic, dar baia nu ar trebui să dureze mai mult de 5 – 10 minute. În cazul bebelușilor mai mari de 6 luni, care au început diversificarea și sunt mult mai mobili, baia poate fi făcută zilnic sau o dată la 2 zile.
Ce facem DUPĂ baie?
Ai citit cu siguranță despre temperatura apei din cădiță, despre geluri de duș și săpunuri delicate și așa mai departe, dar o piele sănătoasă și un copil fericit presupun un pic de atenție și după ce băița s-a incheiat.
Ai grijă cum usuci copilul
Pielea bebelușului e sensibilă, așa că frecarea energică cu un prosop, fie el moale și catifelat, nu e o idee inspirată. Pielea se șterge prin tamponare delicată cu prosopul din bumbac, sau cu o pelincă de bumbac foarte absorbantă. Dacă părul bebelușului este lunguț sau destul de des, scalpul poate fi masat puțin mai energic cu prosopul, pentru o uscare mai rapidă.
Îngrijirea pielii
Cea mai mare problemă când vine vorba despre spălarea copilului este că, odată cu impuritățile de pe pielea lui, vei îndepărta și bariera lipidică protectoare. Pielea, privată de această protecție, se usucă, se exfoliază, iar în structura ei apar mici leziuni microscopice care permit pătrunderea bacteriilor. De aici, coșurile pe care le fac uneori bebelușii, plus sensibilizarea față de agenți alergeni.
De aceea, este esențială protejarea pielii cu ajutorul unei creme de masaj adecvată celor mici. In plus, masajul activează circulația, tonifică musculatura și ajută la relaxare, bine-venită înainte de culcare.
Îngrijirea zonei scutecului
Având în vedere ca pielea din zona scutecului este expusă la umezeală, este spălată mai frecvent și stă în contact cu scaunul și urina, putem afirma fără îndoială că merită o atenție sporită. După baie, pediatrii recomandă aplicarea generoasă a unui strat de cremă specială pentru funduleț, preferabil a uneia cu ingrediente cât mai naturale.
O cremă cu un efect hidratant intens, fără parfumuri, parabeni sau coloranți, cu ingrediente atent alese, poate preveni iritațiile și poate avea și un efect regenerant. Mulți părinți au avut experiențe favorabile cu Alinan Happy cremă funduleț, de pildă, care conține parafină și lanolină pentru restabilirea echilibrului hidrolipidic, ulei de migdale pentru reducerea inflamațiilor și clorhexidină pentru a preveni înmulțirea bacteriilor.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Crema pentru funduleț. Iritațiile pielii bebelușului pot fi prevenite dacă respectăm aceste reguli
Îngrijirea scalpului
Cea mai mare problemă pe care o menționează frecvent mămicile îngrijorate are legătură cu existența crustelor de lapte pe scalp. Ele se desprind singure, în general, dar dacă dorești să grăbești puțin procesul poti apela la un masaj delicat cu ulei de migdale, care le emoliază și le îndepărtează. În afara aspectului inestetic, ele nu reprezintă o problemă în sine.
Tăierea unghiilor
Ca și în cazul nostru, unghiile sunt mai moi și mai ușor de tăiat după baie. E bine să obișnuiești bebelușul cu acest ritual încă de când e foarte mic, pentru a evita, când mai crește, plânsetele. Poți stabili o zi a săptămânii pentru această operațiune – atenție, bebelușilor le cresc unghiile mai repede decât adulților, așa că e posibil să fie nevoie să le tai mai des de atât.
Îmbrăcarea după baie
Evident, înainte de a băga bebelușul în cădiță îi vei pregăti un schimb curat de haine. Vei respecta aceleași reguli de îmbrăcare: haine confortabile, din materiale naturale, preferabil bumbac, adaptat temperaturii din locuință. Nu e nevoie să înfofolești copilul după baie și, de cele mai multe ori, nu e nevoie nici de căciuliță: bebelușii au puțin păr, și rar, astfel că se usucă foarte repede, de la sine sau după ștergerea cu prosopul.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Crampele și gazele intestinale îl supără pe bebe? Iată ce soluții ai!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.