Se estimeaza ca peste 150 de milioane de femei din intreaga lume folosesc contraceptive orale. Contraceptia este asigurata, femeia decide pentru sine insasi si nu depinde de dorintele si preferintele partenerului, metoda este una discreta si comod de aplicat. Stiai insa ca exista numeroase riscuri si contraindicatii ale utilizarii pilulei contraceptive? Cele mai multe femei care folosesc pilula contraceptiva nu sunt informate in legatura cu riscurile pe care le implica aceastea. Pe langa persoanele care le folosesc pentru a preveni riscul unei sarcini nedorite, exista femei care le iau pentru a inlatura unele simptome deranjante (menstruatii foarte abundente, neregulate, dureroase) si care nu isi dau seama ca sunt departe de a trata adevarata cauza a problemelor lor.
Cum functioneaza pilulele contraceptive?
Corpul tau ovuleaza in fiecare luna. Lunar, un ovocit calatoreste prin trompa uterina. Daca este fecundat, acest ovul se va implanta in mucoasa uterina. Daca ovulul nu este fecundat, mucoasa uterina ingrosata si pregatita pentru implantare se curata, pregatindu-se pentru luna viitoare. Multe pilule contin un nivel ridicat de estrogeni, care „conving” corpul ca ai fi deja insarcinata si ca, deci, nu e nevoie sa ovulezi. Astfel, in cele 21 de zile in care iei hormoni, mucoasa uterina se ingroasa. Odata incepute pilulele placebo, nivelul de estrogeni scade brusc si se instaleaza menstruatia. Exista pilule contraceptive combinate, care contin mai multe tipuri de hormoni. Insa in principiu modul de actiune este similar: ele pacalesc organismul si ii modifica secretia hormonala normala. Citește și despre: Contraceptia dupa nastere – Metode si sfaturi utile
Care sunt riscurile folosirii pilulei contraceptive?
Exista modificari de ordin fizic si emotional care se mentin pe perioada folosirii contraceptivelor orale. Ele sunt un raspuns al organismului la administrarea estrogenului sintetic. Dintre modificarile de ordin fizic, enumeram:
- o posibila crestere in volum a sanilor,
- crestere sau scadere in greutate,
- o reducere sau din contra, o agravare a simptomelor acneei,
- menstruatii neregulate sau spotting.
Multe dintre femeile care iau contraceptive orale se plang de senzatie de greata, de sindrom premenstrual cu simptome accentuate, de o sensibilitate emotionala crescuta, fluctuatii bruste de dispozitie si libido redus. Insa exista si efecte adverse mult mai serioase decat cele mentionate mai sus. Daca schimbarile fizice si emotionale iti pot afecta calitatea vietii, efectele adverse, secundare administrarii de pilule contraceptive, iti pot afecta starea de sanatate. Nu degeaba se recomanda un consult medical special inainte de a incepe administrarea de contraceptive orale!
Din punct de vedere al sanatatii, s-a constatat ca pilulele contraceptive se asociaza cu un risc crescut al cancerului cervical si de san. Ele cresc gradul de coagulabilitate a sangelui, determinand un risc crescut de atac cerebral si infarct cardiac, risc cu atat mai mare cu cat femeia care le foloseste este si fumatoare. Alte afectiuni care pot fi declansate de folosirea de contraceptive sunt migrenele, hipertensiunea arteriala, infertilitatea. Infectiile fungice sunt mai frecvente la femeile care folosesc pilula. Bolile vezicii biliare par sa fie si ele direct influentate de folosirea pilulei. Hormonii administrati pentru o lunga perioada de timp scad densitatea ososasa, crescand predispozitia la osteoporoza, iar unii medici sustin ca exista tumori benigne hepatice a caror formare poate fi decansata de aceasta metoda de contraceptie!
Dezvoltarea necontrolata a Candidei asociata folosirii contraceptivelor orale reprezinta de asemenea un risc pentru sanatatea intregului organism. Luand in calcul toate aceste informatii, ajungem la concluzia ca metodele de contraceptie hormonale nu reprezinta o alternativa sanatoasa, acceptabila pentru o femeie care se gandeste la propria stare de sanatate pe termen lung.
Tu ce metode de contraceptie folosesti? Cine ti le-a recomandat?
Te-ai sfatuit cu medicul inainte de a alege respectiva metoda de contraceptie?
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.