Copilul tau care a scapat de ceva vreme de scutece a inceput sa faca pe el? Sau a inceput sa foloseasca un limbaj de bebelus? Cere ajutor la lucruri pe care altadata le facea singur cu usurinta? Nu trebuie sa te ingrijorezi, iata despre ce este vorba.
Numerosi copii manifesta la un moment sau altul faze de regres. Acest regres poate insemna:
- Regres al somnului, desi mult timp copilul a dormit linistit si neintrerupt ulterior trece intr-o faza de somn agitat, cu treziri foarte dese.
- Regres “de scutec”: desi a scapat de scutece de destula vreme copilul incepe sa ceara iar scutec sau face pe el, nu spune cand are nevoie la toaleta.
- Regres de limbaj, desi copilul vorbea bine se intoarce la “bebeluseasca”
Regresul este ingrijorator pentru parinti, se intreaba daca au gresit ei cu ceva sau daca se intampla ceva grav cu copilul dar de cele mai multe ori, desi suna paradoxal, este o cale spre progres, pe principiul “un pas in spate, doi inainte”.
Care sunt cauzele regresului la copii?
Punctele de cotitura (“milestones”). Atunci cand copilul are achizitii majore intr-o arie este posibil sa regreseze in alta. Ca de exemplu incepe sa vorbeasca foarte bine si pare ca-i scad abilitatile motrice sau invers. Sau au invatat sa foloseasca olita dar apare regresia de somn si treziri frecvente.
Schimbarile majore in viata sa: intrarea in colectivitate (cresa sau gradinita), schimbarea domiciliului, despartirea parintilor, moartea unui bunic, aparitia unui frate toate acestea se pot reflecta in regresii ale copilului. De fapt nici nu e neaparat ca aceste schimbari sa fie majore, chiar si schimbari care adultului ii pot parea nesemnificative asupra copilului pot avea un impact puternic.
Ce poti face pentru a-l ajuta?
In primul rand daca identifici motivul care i-a produs copilului regresul va fi mai usor sa-l ghidezi si sa-l ajuti sa recapete nivelul de maturitate anterior. Uneori motivul e evident: reintoarcerea mamei la serviciu, aparitia unui nou membru al familiei, alta data motivele nu sunt clare: poate comportamentul inadecvat al educatoarei, un coleg de gradinita care il agaseaza sau altele. Iata concret cum poti proceda:
Ofera-i toata atentia, reasigura-l ca esti acolo pentru el si ca-l iubesti neconditionat.
Uneori prin regresie copilul incearca sa transmita ca se simte vulnerabil, ca simte presiune odata cu cresterea si ar vrea sa retraiasca momente de bebelus.
Vorbeste-i.
Daca copilul e destul de mare si are limbajul dezvoltat, incearca sa-l faci sa vorbeasca despre schimbarile in comportamentul sau, sa spuna ce il supara. Nu evita sa-i vorbesti considerand ca e prea mic sa inteleaga, copiii inteleg mai multe decat ne inchipuim.
Ofera-i atentie atunci cand se comporta conform varstei.
Multi parinti acorda mai multa atentie copilului cand are un comportament indezirabil si atunci se intra intr-un cerc vicios. Arata-i atentie si interes cand se comporta adecvat si subliniaza-i avantajele de a fi baiat sau fata mare.
Lasa-l sa-si puna in practica “fanteziile” de bebelus,
Asigura-l de faptul ca a crescut si asta nu-l priveaza de momente de tandrete si ca nu inseamna ca nu mai e “bebelusul” tau.
Concluzionand, perioadele de regresie a comportamentului reprezinta o etapa benigna in procesul de dezvoltare si un raspuns firesc la schimbarile din mediu. In cazuri rare poate fi vorba si de o problema medicala sau de dezvoltare, deci nu ezitati sa cereti parerea specialistilor daca aveti dubii.
CITEȘTE ȘI: 10 semne de deficiențe nutriționale la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.