Ragadele în alăptare sunt un eveniment foarte probabail să apară. Învață cum să faci față durerii în timpul alăptării și să previi sfârcurile sensibile. Află sfaturi și soluții practice pentru o experiență de alăptare confortabilă.
Când începi să alăptezi se poate întâmpla ca sfârcurile să devină dureroase și sensibile. Situația este frecventă în primele săptămâni de sarcină și apare mai ales imediat după naștere, chiar dacă în cursul alăptării copilul este poziționat corect la sân, iar tu procedezi ca la carte. Problemele apar atunci când durerea devine sfâșietoare, continuă, iar sfârcurile, carne vie. Deci cât e normal și când devine anormal să simți durere în alăptare, care sunt cauzele acestor dureri și care sunt soluțiile.
Unele femei sunt uimite de vigoarea cu care sug bebelușii lor și de confortul pe care-l generează acest lucru. Durează până te obișnuiești cu senzația alăptării copilului. Totuși sensibilitatea dispare de obicei după câteva zile. Dacă ai un sfârc sensibil care devine crăpat, va fi foarte dureros și poate duce la infectarea sânului (mastită). CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Ragadele în alăptare – Cât de tare doare alăptarea?
Pentru că sânii pot durea la începutul alăptării, ar trebui să stabilim din capul locului cât de tare e normal să ne doară când punem copilul la sân. Sânii sunt oricum sensibili după naștere, însă dacă durerea pe care o resimți este acută, ca o mușcătură, nu este normal, e posibil să sânii tăi să aibă răni pe mameloane , ragade, de unde durerea atât de intensă.
Sfârcuri dureroase în alăptare – Ce e normal și ce nu?
E NORMAL: |
NU E NORMAL: |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cauzele și soluțiile pentru ragade în alăptare (durerea și rănile sânilor în alăptare)
Să alăptezi când sfârcurile tale sunt umflate, roșii, ustură și te dor, e ca și cum te-ai abonat la agonie. Dacă te mai și gândești că trebuie să strângi din dinți și să plângi de fiecare dată când pui copilul la piept, îți vine să uiți de alăptare! Sau, cel puțin, să o întrerupi. ÎNSĂ, a întrerupe alăptarea pentru a le da timp sfârcurilor să se vindece, înseamnă să diminuezi cantitatea de lapte cu care îți hrănești copilașul. Pentru că fără stimulare (supt), nu există alăptare! Deci nu poți să întrerupi alăptarea. Și, atunci, nu-ți rămâne decât să pui în aplicare planul nostru de aflare a cauzei și de aplicare a soluției pentru a putea continua alăptarea. CITEȘTE ȘI: Atașarea corectă la sân a bebelușului în timpul alăptării | Urmărește aceste indicii
Verifică dacă bebelușul a apucat corect sânul și dacă poziția voastră în tipul suptului nu provoacă durere
Cea mai întâlnită cauză a sfârcurilor dureroase în alăptare este legată de cât de bine a reușit copilul să prindă sfârcul, dar și de poziția voastră, a amândurora, în timpul suptului.
Nu aștepta ca durerile să se intensifice, ci verifică de la primele dureri (chiar dacă sunt suportabile) dacă bebe a apucat sânul corect: trebuie să te asiguri că nu apucă doar sfârcul, ci și o bună parte din areola mamară (zona de piele întunecată din jurul sfârcului). În timpul suptului, bărbia lui trebuie să fie lipită de sânul tău, iar când suge, trebuie să se creeze senzația de vid. Ajută-l să prindă corect sânul, aplatizând între degetele tale areola sânului, pentru a putea să apuce cât mai bine zona din jurul sfârcului.
Pentru durerea din timpul alăptării mai poate fi de vină poziția în care mama și bebe o au în timpul suptului. Schimbă poziția de supt, până când găsiți poziția care nu vă deranjează absolut deloc, pentru că alăptarea nu trebuie să fie dureroasă. Pentru mămicile care au deja ragade ori sfârcuri dureroase, cea mai bună poziție este cea în care bebelușul stă culcat pe spate cu spatele întors în lateral, înspre sân, iar mama e culcată lângă el, pe o parte. CITEȘTE ȘI: Ragadele au fost cele mai dureroase răni pe care le-am avut vreodată, prietenele și mama mi-au spus că au crescut copii frumos și cu lapte praf
Folosește o pompă electrică, nu una manuală
Renunță pentru o zi sau două la a mai pune copilul la sân, însă scoate laptele atât de bun pentru copil cu ajutorul unei pompe. Te sfătuim să alegi o pompă electrică, își face treaba mult mai bine și mai puțin dureros decât una manuală.
Aerul și laptele tău vindecă
În perioada aceasta de două zile, poți folosi și tu lapte matern pentru a-l pune pe sâni, acolo unde te ustură. Este antibacterian și cicatrizant, deci îți face bine. Apoi stai cât poți de mult cu sânii neacoperiți pentru ca rănile să se vindece cât mai repede. În plus, nu folosi săpun la duș, pentru a nu irita și mai mult zona, iar dacă încă doare, calmează durerile folosind cuburi de gheață puse direct pe sfârcuri. Dacă ești nevoită să te îmbraci, folosește pad-uri speciale pentru sâni. Te ajută să nu mai iriți sfârcurile și așa iritate frecându-le de haine.
Scoate un pic de lapte înainte de a pune copilul la sân pentru a ușura alăptarea
Când revii la alăptare, înainte de a pune copilul la sân, scoate prin masare sau cu ajutorul pompei puțin lapte, pentru a ajuta lactația să pornească. Abia apoi pui copilul la sân, căci în felul acesta nu vei mai simți o așa mare durere.
Folosește creme care hidratează pielea și cicatrizează rănile
Lanolina este unul dintre ingredientele cel mai des folosit în creme care asigură hidratare și cicatrizare în astfel de cazuri. Lanolina este un produs 100% natural, care se obține prin prelucrarea lânii de oaie. Are un aspect ceros, galben, ce conține ceride, steride, acizi grași. E un produs extrem de bine tolerat de mai multe tipuri de piele.
Folosește mameloane din silicon
Se găsesc în mai multe mărimi (măsoară diametrul areolei, contează foarte mult să fie potrivite ca mărime sânului tău, altfel mai rău fac!), sunt subțiri (ca să-l păcălească pe bebe), dar ajută extrem de mult când sfârcurile sunt dureroase, iar dorința de a alăpta în continuare este mare. Sunt ideale pentru mămicile care au sfârcurile inversate.
Aceste mameloane din silicon trebuie puse peste mameloane, cu partea decupată în sus, în zona unde va veni năsucul celui mic. Folosește puțină apă termală pentru alipi mamelonul de silicon de piele și pentru a preveni orice detașare accidentală a acestuia în timpul suptului. Nu uita, există și varianta de a apela la un consultant în lactație, care te va ajuta, pas cu pas, să faci din alăptare o bucurie. Atât pentru tine, cât și pentru copil!
Ragadele în alăptare – Infografic
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.