Descoperă cele mai eficiente poziții corecte de alăptat pentru a asigura confortul mamei și bebelușului și pentru a preveni problemele de hrănire.
Alăptarea este un proces esențial pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului, iar adoptarea unor poziții corecte de alăptat contribuie la prevenirea durerilor mamare și la o hrănire eficientă. Printre cele mai recomandate poziții se numără poziția leagănului, în care bebelușul este susținut de brațul mamei, poziția rugby, ideală pentru mamele care au născut prin cezariană, și poziția culcat lateral, potrivită pentru alăptările nocturne. Este important ca mama să fie relaxată, spatele să fie sprijinit, iar bebelușul să aibă o atașare corectă la sân pentru a preveni iritațiile mameloanelor. O alăptare confortabilă favorizează crearea unei legături emoționale între mamă și copil, oferind o experiență plăcută și benefică pentru ambii.
În primele zile, atât tu cât și bebelușul începeți să vă cunoașteți și să vă obișnuiți unul cu celălalt. În timp ce alăptarea este un proces natural, există totuși unele etape peste care trebuie să treceți, cum ar fi: atașarea corecta la sân si pozițiile pentru alăptare. Oricât de greu ar părea, trebuie să perseverezi și să ai încredere că îi oferi copilului tău cea mai bună hrană posibilă, care vine cu beneficii atât pentru acesta cât și pentru tine. Și, bineînteles, ai șansa să te bucuri de legătura care se formează în timpul alăptării.
În primul rând, atașarea corectă a copilului la sân este esențială pentru o alăptare eficientă. Este posibil să fie nevoie de câteva încercări pentru a reuși însă nu ezita să vorbești cu un specialist care te poate îndruma.
Este important să înveți să recunoști diferite stadii ale hrănirii celui mic prin urmărirea tiparelor de supt și înțelegerea comportamentului bebelușului. Alăptarea începe atunci când bebelușul face mișcări scurte și rapide. Aceste mișcări declanșează hormonul numit oxitocina iar laptele începe să curgă.
După această fază, copilul începe să facă mișcări mai lungi, mai rare și ritmice de supt și inghițire, cu pauze. Limba copilului efectuează mișcări peristaltice, asemănătoare unor valuri. Acestea sunt vitale pentru o dezvoltare orală și facială corectă. In timpul unei unei alăptări, copilul repetă aceste mișcări peristaltice de aproximativ 800 – 1000 ori. La sfârșitul alăptării vei observa că cel mic suge mai agitat și înghite mai rar. Acesta este momentul când copilul ia cea mai importantă parte din hrană. Nu întrerupe această etapă deoarece este esențială pentru a ajuta copilul să ia în greutate.
Indicatorul cel mai sigur al unei alăptări eficiente este luarea în greutate. De aceea ar trebui să cântărești bebelușul o dată pe săptămână până la 8 săptămâni și o dată pe lună până la 6 luni. Alte semne că cel mic primește suficient lapte sunt: 6-8 scutece ude într-o perioadă de 24 ore, 2 scutece cu scaun pe zi și o stare activă a acestuia, cu un tonus bun.
Este, de asemenea, util de cunoscut care sunt diferitele poziții de alăptare pentru a putea folosi cea mai utilă variantă în diferite situații. Iată câteva sfaturi legate de pozițiile pe care le poți alege.
Pozitii corecte de alaptat – Leagăn
Este o poziție clasică, ce presupune să ții copilul orizontal în brațe, sau într-o poziție ușor înclinată sprijinindu-i capul pe brațul tău. Important este să ai spatele cât mai drept, să nu te apleci spre copil ci să îl aduci la nivelul sânilor. Aceasta este utilă pentru nou-născuți la termen și mai ales pentru cei mai mari de o lună când au muschii gâtului mai puternici și e mult simplu să le ghidezi gura către sân.
Pozitii corecte de alaptat – Copilul așezat pe brațul opus sânului din care curge
Corpul copilului stă pe antebrațul tău în timp ce mâna ta susține capul la nivelul urechilor sau de mai jos. Spre exemplu, dacă alăptezi de la sânul stâng, folosești mâna dreaptă pentru a susține copilul. Această poziție este utilă pentru alăptarea sugarilor foarte mici, a copiilor bolnavi, dacă ai sânii prea mari sau dacă te simți bine în această poziție.
Pozitii corecte de alaptat – Culcat
În această poziție alăptezi în timp ce stai întinsă în pat, pe o parte. Te-ar putea ajuta să ai o pernă sub cap. Trage copilul aproape de tine și susține-i capul. Indicat ar fi să îți ții spatele drept, să nu te înclini spre copil deoarece ar putea fi dificil pentru el să se atașeze la sân. Această poziție este folositoare mai ales după operația de cezariană sau după epiziotomie.
Pozitii corecte de alaptat – Subrat
În această poziție capul copilului stă în mâna ta în timp ce spatele acestuia este susținut de antebrațul tău sau de o pernă. Nu trebuie să presezi capul copilului de sân. Această poziție este ideală pentru copilul care are nevoie să se hrănească într-o poziție mai verticală (pentru evitarea balonării, a refluxului). De asemenea, este utilă pentru gemeni, pentru a trata un canal blocat, dacă ai dificultăți în a pune copilul în altă poziție.
In anumite ocazii însă, pentru că nu poți fi alături de cel mic să îl alăptezi, esti nevoită să colectezi laptele matern.