Dacă ți-aș spune că un nou-născut are nevoie de 160 de ore ca să elimine efectul cofeinei pe care l-a primit din laptele matern, ai mai vrea cafeaua aia? Vestea bună este că… există cafea după sarcină, adică astfel spus, vine o vreme când poți să bei chiar dacă alăptezi. Află când și, mai ales, cât! În timpul sarcinii, restricțiile alimentare sunt absolut normal și de înțeles. Orice mamă responsabilă va încerca să găsească o dietă cât mai curată, întrebându-se îngrijorată dacă bucata aceea de brânză moale sau acea mușcătură de sushi va afecta într-un fel micuțul din pântec. Dar după 9 luni aceste restricții rămân valabile încă vreo 6 luni dacă mama decide să alăpteze.
Unul dintre puține dezavantaje ale alăptării (dacă le putem numi așa…) este că anumite restricții alimentare ale mamei se păstrează și după ce aduc copilul pe lume. Toată lumea știe că varza consumată de mama care alăptează, dă bebelușului gaze, iar cafeaua îl ține treaz toată noaptea. Specialiștii sunt de părere că o mare cantitate de cafea poate face rău micuțului, însă o ceșcuță mică pe zi, servită după ce bebe împlinește 3 luni, ar trebui să fie OK pentru toată lumea.
Iată ce se întâmplă când bei cafea!
Efectele cofeinei asupra sugarilor diferă în funcție de mai mulți factori. În primul rând, obiceiurile alimentare din timpul sarcinii, pot dicta plăcerile gastronomice de după naștere ale celui mic. Asta înseamnă că dacă ai fi băut câte o ceșcuță de cafea în timpul sarcinii, reacția la cofeină a celui mic s-ar părea că este mult mai redusă decât dacă ai începe să consumi de acum. Și invers: dacă te-ai asigurat că nicio picătură de cafea n-a ajuns la bebe cât era în burtică, ar putea reacționa mai tare la cofeina din laptele tău.
În al doilea rând, copiii cu vârste peste 6 luni par să reacționeze mai puțin la efectele cofeinei decât cei care au o vârstă mai mică. Astfel, dacă bebelușul tău a reacționat la acel latte pe care l-ai băut, cel mai înțelept ar fi să aștepți câteva luni, până ce bebelușul trece peste vârsta de 6 luni. Potrivit specialiștilor de la Baby Center, bebelușii sunt capabili să proceseze cofeina abia după vârsta de 3 luni. Asociația Australiană de Alăptare e de părere că unui bebeluș de până în 6 luni îi ia 3 până la 7 ore să proceseze cofeină, pe când un nou-născut are nevoie de 160 de ore (în jur de 6 zile!) pentru a o elimina. CITEȘTE ȘI: Alimentația mamei care alăptează și colicii bebelușului – Cât mit și cât adevăr?
Cafeaua și alaptarea – Cât de mult înseamnă prea mult?
Doar 1% din cantitatea de cofeină introdusă intră în sânge prin laptele matern, ceea ce înseamnă foarte puțin. În laptele matern, cel mai mare nivel de cofeină se înregistrează la 1-2 ore după consum. Cât de mult e prea mult depinde atât de mamă, cât și de bebeluș. Dacă organismul tău procesează repede și eficient cofeină, ar putea să aibă efecte mult mai reduse asupra copilului. Limita superioară a cantității de cofeină pe zi pentru mamele care alăptează ar trebui să fie de 300 mg de cafea, adică maximum 2 ceșcuțe. În urma unui studiu, HealthyChildren.org (un site al Academiei Americane de Pediatrie) spune că dacă bei 2 ceșcuțe de cafea de-a lungul unei zile întregi sunt puține șanse ca aceasta să afecteze bebelușul. CITEȘTE ȘI: Sprijin pentru alăptare – Sfaturi și povești ale mamelor care au alăptat
Efectele cofeinei în laptele matern
Cofeina este un stimulent ușor. Cu toate acestea, efectele cofeinei asupra bebelușilor lor pot fi foarte diferite. Unele mămici spun că micuții au fost fie foarte agitați, fie au avut un somn prost, cu întreruperi dese. Pe de altă parte, cofeina este un diuretic, ceea ce înseamnă că te deshidratează și, din moment ce o femeie are nevoie de lichide pentru a menține producția de lapte, este important să modifici cantitatea de lichide (altele decât cafeaua) pe care le bei. Unii specialiști au lansat ideea că acizii din cafea ar putea duce la scăderea conținutul de fier din laptele matern, cu toate că studiile științifice nu confirmă acest lucru. Laptele matern este, oricum, un aliment cu un nivel scăzut de fier.
Dar pentru că bebelușii au nevoie de fier pentru o dezvoltare normală, dacă nu poți renunța la cafea și alăptezi, ar fi mai bine să discuți cu un doctor despre nevoia suplimentării dietei tale cu fier. Deși există păreri cum că consumul de cafea ar scădea producția de lapte matern, nu există dovezi clare care să susțină aceste afirmații.
ATENȚIE însă și la alte produse care pot conține cofeină, deși nu sunt cafea. Astfel, băuturile energizante, ceaiul și ciocolata ar putea să-ți dea peste cap socotelile exact ca o ceașcă de cafea.. Oricât de greu ți-ar fi să crezi, chiar dacă concentrația de cofeină din ceai sau ciocolată este mai mică decât în cafea, dacă bei 5 căni de ceai se va simți la fel.
Și nu uita: un sugar (grupa de vârstă cea mai nepotrivită pentru consumul de cafea) doarme foarte des peste zi, iar când e treaz, mănâncă. Sesiunile de alăptate sunt multe în perioada aceasta, oboseala ta e la cote maxime, iar consumul de cafea nu va face decât să te țină trează când bebe doarme și ai putea și tu să te odihnești. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață