Urmeaza sa devii tata si vrei sa fii cat mai implicat? Alaptarea este un capitol important asa ca trebuie sa ai informatii pe aceasta tema si sa iti sprijini partenera. Se spune ca alaptarea este intre mama si copil si nimeni nu ar trebui sa intervina in acest proces insa au si tatii rolul lor in sustinerea alaptarii. Multi proaspati parinti se lasa sedusi de imaginea din filme a unor tatici care ofera cu drag biberonul bebelusului si cred ca o implicare egala inseamna ca si tatal sa hraneasca nou-nascutul. Dar nu este deloc asa, pentru binele copilului alaptarea este primordiala iar tatal poate avea si el un rol importand sustinandu-si partenera in acest demers. Iata cum poti fi de ajutor ca tata:
Informeaza-te din timp despre alaptare.
Pentru a fi pregatit pentru ce urmeaza trebuie sa fii informat, nu porni de la premisa ca e strict problema mamei sa citeasca pe aceasta tema. Inca de cand afli ca vei deveni parinte ar fi bine sa te informezi si tu pe teme de crestere si ingrijire a copilului iar alaptarea este un capitol important despre care e bine sa stii si tu. Cand mama bulversata de hormonii de dupa nastere va avea dubii in legatura cu alaptarea tu vei putea fi mintea limpede pe care sa se bazeze, care sa o ajute sa depaseasca temerile.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Asigura-i sprijinul necesar, incurajeaz-o.
Din pacate multi tati devin, chiar si fara sa constientizeze, sabotori ai alaptarii: neavand cunostintele de care vorbeam in paragraful anterior ei nu pot sprijini mama ba mai mult o descurajeaza cu afirmatii de genul “lasa ca si cu lapte praf cresc copiii/ nu vezi ca plange de foame, sigur nu ai lapte/ esti prea stresata si-i transmiti agitatia prin lapte/ sigur creste destul doar cu laptele tau?”samd.
In loc sa devii pisalog in acest mod mai bine i-ai asigura o stare de spirit buna si sprijin moral: asigur-o ca face cel mai bun lucru posibil hranindu-si copilul la san, fa-o sa rada, ajut-o cu pozitionarea copilului la san, nu-i induce agitatie si sentimentul ca nu face fata! Daca va simtiti amandoi depasiti nu ezita sa-i sugerezi sa apeleze la o consultant in alaptare, un specialist poate fi de mare ajutor!
Ai grija sa contracarezi atacurile.
In ceea ce priveste alaptarea toti se simt indreptatiti sa aiba o opinie, de cele mai multe ori fara nicio baza stiintifica. Mama este de multe ori o prada usoara in fata “binevoitorilor atotstiutori” care isi dau cu parerea ca bebelusul suge prea des/ are sigur nevoie de completare/ ar dormi mai bine cu lapte praf etc. Daca mama e dezarmata fii tu cel care bareaza “atacurile”, intervenind prompt de fiecare data. Poti spune scurt ca doctorul v-a recomandat alaptarea sau “multumin de sfaturi dar noua ne merge bine asa”, nu are rost sa stai la discutii interminabile care va vor secatui de energie.
Fii un aparator al alaptarii.
Nu accepta mostrele de formula pe care diverse persoane, inclusiv medici si farmacisti incearca sa vi le ofere, sprijina-ti partenera in demersul ei de a alapta la cerere incurajand-o sa alapteze in public daca e cazul, incurajand-o sa-si depaseasca eventuala jena in loc sa i-o amplifici sugerandu-i sa se retraga intr-un loc ascuns sau sa se acopere.
Ajut-o pe mamica sa aiba si ea nevoile de baza implinite.
Se spune ca o mama linistita si implinita inseamna un copil fericit. Alaptarea poate fi foarte solicitanta, mai ales in primele 2-3 luni, de multe ori mama daca nu are sprijin in familie ramane flamanda, nu gaseste timp sa se spele, sa bea linistita un ceai. Asigura-te tu ca are la dispozitie mancare usor de preparat cand nu esti acasa, adu-i “ceva bun” si hranitor din oras, stai cu bebelusul cat sa se rasfete si ea macar cu un dus, fa-i un masaj. CITEȘTE ȘI: Bebelușul nu se satură cu lapte matern și are nevoie de supliment | 7 presupuneri greșite
Implica-te in alte aspecte care tin de ingrijirea bebelusului
Nu il poti hrani, asta nu inseamna ca nu poti schimba scutece, spala copilul si multe altele. Poti sa-l scoti si tu la plimbare intr-un sistem ergonomic de purtare sau sa-l plimbi asa prin casa deoarece contactul cu pieptul tau il linisteste, poti invata sa-i faci masaj, poti sa-i canti sau sa-i citesti.
Mai ales ai rabdare!
Dupa sarcina si nastere multe se schimba in organismul femeii, ea are nevoie de timp si de calm pentru a se adapta noului statut, poate fi acaparata total de bebelus, poate fi sub influenta hormonilor care o fac mai sensibila. Invata sa faci diferenta intre normal si patologic pentru a putea depista din timp daca are depresie post-natala, daca are nevoie de ajutor specializat.
Gandeste-te ca este normal ca ea sa fie absorbita de nou-nascut, care are nevoie de toata atentia ei si nu te comporta ca un “print decazut” reprosandu-i ca “te neglijeaza” sau avand manifestari de gelozie fata de copil! Este un nou si important membru al familiei, nu un “intrus”, comporta-te ca un adult responsabil si un tata dedicat si linistea familiei va fi asigurata.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.