Pentru mulți dintre noi, Crăciunul înseamnă daruri, Moș Crăciun, brazi împodobiți și bucurie, familii reunite în jurul meselor bogate. Creștinește însă, pe 25 decembrie, sărbătorim nașterea fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos. Ce-i poți spune unui copil de câțiva anișori despre ceea ce noi, creștinii, sărbătorim, de fapt, pe 25 decembrie? Știu copiii noștri care este semnificația profundă a Crăciunului și cum trebuie aceasta sărbătorit? Bucuria nașterii domnului Iisus Hristos trebuie împărtășită și cu cei mici din familie. Dar cum îi spui unui copil preșcolar povestea aceasta?
Nasterea lui Iisus pentru copii
Părintele Sandu Gheorghiță, ne sfătuiește să le povestim copiilor despre Nașterea Mântuitorului, dar celor mici, preșcolari, să nu le spulberăm visul copilăriei, Moș Crăciun: „Semnificația religioasă a sărbătorii Crăciunului este Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, care a fost trimis pe pământ să ajute oamenii să devina mai buni, mai credincioși, mai îngăduitori. Mântuitorul Iisus Hristos s-a născut într-o iesle din Betleem, nașterea Sa fiind amintită cu mult timp înainte în Sfânta Scriptură.
Cei trei crai de la Răsărit au fost călăuziți de o stea pentru a ajunge la locul nașterii Sale, moment care este evocat în prima zi de Crăciun, când pe la case se cântă colindul „Steaua sus răsare“. Crezând cu tărie că Acesta este Fiul lui Dumnezeu, i s-au închinat și i-au adus daruri specifice unui împărat: aur, smirnă și tămâie.
În ceea ce privește legenda lui Moș Crăciun, copilului preșcolar nu trebuie să îi fie „spulberat“ acest vis al copilăriei. Sunt diferite legende ale Bătrânului Crăciun. Soția lui Crăciun ar fi ajutat-o pe Maica Domnului să îl nască pe pruncul Iisus în ieslea casei sale, tocmai pentru că soțul său, Crăciun, era un om rău și necredincios. Aflând aceasta, Crăciun s-a mâniat și a tăiat mâinile soției sale, însă Maica Domnului, printr-o minune, le-a lipit la loc. Văzând minunea, Crăciun a devenit primul creștin, cerându-i iertare lui Dumnezeu pentru păcatele sale. A doua zi, și-a împărțit averea copiilor sărmani, iar de atunci, în fiecare an, în noapte de Ajunul Nașterii Domnului, merge pe la fiecare copil cuminte oferindu-i daruri!“
Sărbătoarea nașterii Mântuitorului Isus Hristos reprezintă începutul erei actuale și dogma fundamentală a creștinismului. La această sărbătoare s-au adăugat multe tradiții adoptate în toată lumea, cum ar fi Moș Crăciun (tradiție olandeză); bradul de Crăciun (tradiție germană); aranjamentele statuare cu scena din iesle (tradiție italiană). Altele au rămas specifice anumitor zone: ciorapii atârnați în fața șemineului (tradiție americană); tăierea porcului și jucatul caprei sau a țurcii (tradiții românești).
Copiii așteaptă tot anul pe Moșul, în preajma Crăciunului li se spun mai multe povești despre bătrânul bun, cu barbă albă, care împarte cadouri. Tu, ca părinte creștin, știi că venirea Domnului Iisus pe pământ ca Mântuitor este mai mult decât o simplă festivitate. Simți bucuria și speranța în suflet, nu-i așa, și vrei, astfel, să împărtășești și cu copiii tăi această bucurie. Altfel, mai târziu te vei întreba de ce copii devin necredincioși sau deprind apucături necreștine?
Crăciunul, prin ochii copiilor
Ceea ce faci și spui, felul în care tu te pregătești pentru a celebra această sărbătoare sunt punctul de plecare în pregătirea copilului tău. NU uita de puterea exemplului! Părintele Calistrat Chifan spunea: „Sub harul lui Dumnezeu și grija mamei s-au născut toate valorile morale, intelectuale, culturale și spirituale“. Fă-ți un plan de acțiune care ar putea să cuprindă următoarele idei:
Înapoi, în copilărie!
În preajma sărbătorilor de iarnă, cu toții ne întoarcem, măcar puțin, în copilărie. Și cât de frumos este să retrăiești acele momente prin ochii copiilor tăi! Înlocuiește poveștile clasice de la culcare, cu povestiri din copilăria ta. Cu siguranță îi vei capta atenția, îi vei stârnii emoții și îl vei determina să-și dorească să facă și el cum făceai tu când erai copil – să se joace în zăpadă (în loc să stea în casă, în fața gadgeturilor), să facă turte dulci și cozonaci ori podoabe pentru pom (în loc să se joace pe Play Station), să se bucure mereu și să mulțumească pentru lucrurile cu adevărat importante: pace, sănătate, părinți, iubire!
Crăciunul acesta, la fel ca oricare alt Crăciun, poate fi un bun început pentru a-l învăța să se roage folosind propriile cuvinte de mulțumire adresate Domnului. Rugăciunea aceasta de mulțumire poate fi spusă seară de seară, mulțumind pentru pacea și liniștea fără de care nu poate să crească mare, pentru sănătatea lui, a familiei lui și a prietenilor fără de care nimeni nu poate fi pe deplin fericit și, nu în ultimul rând, pentru iubirea din inima lui și a celor pe lângă care crește. Fără de care, nimic n-ar mai crește…
Povestea nașterii spusă prin colinde
Povestea nașterii Domnului Iisus Hristos nu este o poveste care să fie spusă la culcare. Este, însă, povestea care ne definește pe noi, creștinii, de celelalte neamuri de pe pământ. Copilul Sfânt se naște din iubirea sfântă (la fel precum și el, copilul tău, s-a născut din iubire) și crește între oameni care au nevoie de el. EL, Domnul Nostru Isus Hristos se naște astăzi, iar aceasta este motiv de sărbătoare, pentru că de azi înainte va fi mereu alături de noi!
Cântați colinde, mesajul cel mai frumos al bucuriei!
Cântați colinde în fiecare zi! Alege colinde cu mesaj puternic, ferindu-te de colinde care nu-L prezintă pe Hristos, precum „Am venit la colindat“ sau „Ne dați sau nu ne dați“. Ascultați împreună casete, CD-uri, radio-ul creștin, televiziunea creștină și explică-i cuvintele pe care nu le înțelege.
Adunați-vă toată familia și învățați-i pe cei mici să meșterească podoabe pentru pom
Tradițiile acestea, din păcate, nu se mai regăsesc azi în multe case. Iar dacă nu sunt transmise de cei mai în vârstă, se vor pierde, cu siguranță. Învățați-i pe cei mici că pe crengile bradului se pun globuri cu pozele celor din familie sau steluțe din carton colorat cu numele tuturor celor din familie scrise pe ele. Ori puteți confecționa propriul brad de Crăciun, folosind pozele familiei, făcute peste an.
Dăruiți și învățați-i și pe cei mici să o facă, nu să-și dorească prea multe
Crăciunul este despre a dărui bucuria care vine din suflet și nu despre mărimea sau costul cadoului. Mereu auzim, mai ales în preajma Crăciunului, mesaje care ne îndeamnă să fim mai buni, mai darnici. Va trebui să-i arăți copilului cum poate să fie mai bun: dăruind. Puteți face căsuțe pentru păsărele din sticle de plastic, în care să puneți semințe pentru micuțele înaripate; puteți să-i ajutați să hrănească pisicuțele și cățeii fără adăpost sau să oferiți o farfurie cu mâncare unui om sărac.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.