Micutul tau are frecvente afectiuni respiratorii sau pare sa manifeste diverse alergii? Are un somn agitat si multe treziri nocturne? Pare obosit si are o stare de nervozitate permanenta? Te-ai gandit vreodata ca toate acestea pot fi semne legate de slaba calitate a aerului din spatiul in care locuiti?
Cele mai multe studii efectuate pana in prezent se concentrau asupra calitatii aerului de afara si a modului in care poluantii ne influenteaza sanatatea. Cercetatorii au remarcat apoi, ca si adultii, dar mai ales copiii, petrec in prezent extrem de mult timp in interior, deci si calitatea aerului din locuinte, crese, gradinite ar trebui sa ne preocupe.
Calitatea aerului si alergiile
Alergiile sunt, putem spune, o boala moderna. Desi ele exista dintotdeauna, parca niciodata pana acum ele nu au avut o asemenea amploare. Cauzele sunt cu siguranta numeroase, iar cercetatorii inca efectueaza studii extinse in legatura cu ele, dar pana in prezent s-a stabilit ca alergiile manifestate in jurul sistemului respirator sunt declansate in proportii semnificative de aerul pe care il respira micutii nostri.
Cei mai importanti alergeni respiratori cunoscuti sunt reprezentati de polenul diverselor specii de plante. Se crede ca problemele apar la iesirea din locuinta dar asta este doar partial adevarat, caci aerisirea regulata, fireasca si recomandata, a locuintei face ca aceste particule sa patrunda si in interior.
La consacratul si hulitul polen se adauga insa si multi alti factori: mucegaiul, umezeala, acarienii, sporii de plante de interior, epiteliile animalelor de companie, praful, particulele de substante de curatenie, parfumurile si asa mai departe. Toti acestia au capacitatea de a declansa alergii sau de a sensibiliza si mai mult un copil care poseda deja un teren alergic.
Chiar si produsele noi pot elibera timp indelungat diversi compusi volatili care se pot dovedi nocivi pentru copilul tau, datorita unei sensibilitati crescute a acestuia. Printre ele se numara covoarele noi, piesele noi de mobilier si chiar un nou tip de vopsea lavabila aplicat pe pereti.
Calitatea aerului si somnul.
Studiile efectuate in legatura cu calitatea somnului s-au concentrat in general asupra adultilor, dar medicii au demonstrat ca si 1 din 10 copii are probleme legate de somn, in timpul noptii. O calitatea discutabila a aerului din locuinta poate determina stranut, mancarimi nazale, tuse, agitatie in timpul somnului, cu treziri frecvente, respiratie superficiala si chiar si episoade de apnee.
Toate acestea inseamna ca micutul nu se odihneste bine, chiar daca aparent numarul de ore de somn este cel indicat pentru varsta sa, sau ca are nenumarate treziri nocturne fara nici o explicatie evidenta (foame, prea cald, prea frig, se simte ud si asa mai departe). Episoadele de apnee pot fi si mai periculoase atunci cand determina aparitia de momente cu o slaba oxigenare a organismului si mai ales a creierului.
Ce poti face pentru a te asigura de buna calitate a aerului?
Primele recomandari pe care ti le vom face iti sunt deja cunoscute: aeriseste frecvent. Asta iti permite sa mentii un nivel corespunzator de umiditate in locuinta, ceea ce previne dezvoltarea mucegaiului. In ciuda tentatiei de a face cald, pastreaza o temperatura de 20 – 22 grade Celsius.
Mai ales in cazul in care exista un istoric familial de alergii, indeparteaza din camera copilului accesoriile care acumuleaza praful. Draperiile groase trebuie inlocute cu jaluzele care pot fi usor splate sau aspirate, covoarele de lana ar trebui sa dispara. Nu stoca jucarii de plus sau carti, mai ales vechi, in camera in care doarme micutul. Aspira frecvent pentru a indeparta, pe cat posibil, praful, si opteaza pentru un aspirator cu dublu sistem de filtrare sau echipat obligatoriu cu filtru HEPA, capabil sa retina particule mai fine.
Asigura-te ca nu exista zone cu mucegai in spatele dulapurilor sau in zone mai putin accesibile.
In cazul in care salteaua pe care doarme copilul nu este foarte noua, e posibil sa fi dezvoltat acarieni. Riscul este mai mare in cazul copiilor care au trecut deja la paturi normale de adult sau care dorm cu parintii in pat. Aspira salteaua regulat si stropeste-o periodic cu solutie antiacarieni. Aeriseste temeinic dupa aceea, caci mirosul poate fi extrem de puternic si deranjant.
Utilizeaza un purificator de aer.
Aceste piese inteligente actioneaza ca un sistem de filtrare a aerului din spatiul in care locuiesti. Functionarea lor este silentioasa, astfel incat pot functiona in dormitor fara sa te deranjeze, si reduc cu pana la 99% concentratia de alergeni, virusuri si bacterii din aerul din incapere. Viteza fluxului de aer poate fi controlata, timer-ul iti permite sa selectezi durata de functionare astfel incat sa nu trebuiasca sa opresti chiar tu aparatul, iar sistemul inteligent de avertizare te anunta din timp cand ar trebui sa iei in calcul inlocuirea filtrului de particule.
Studiile efectuate pe unul dintre aceste aparate, purificatorul de aer Philips, au demonstrat ca simptomele alergiei la polen se amelioreaza semnificativ dupa doar 90 de minute de expunere la aerul din incaperea in care functioneaza dispozitivul. Iar daca ai o problema legata si de umiditatea redusa din incapere, poti opta pentru un produs care sa functioneze si ca umidificator.
Importanta unui mediu sanatos, controlat, in care copilul isi petrece majoritatea timpului, este evidenta mai ales pentru parintii micutilor care au ghinionul de a suferi de alergii. Respirarea unui aer curat are insa un impact favorabil asupra starii de sanatate pe termen lung, deci nu ar trebui neglijata nici de parintii unui copil fara nici un fel de probleme.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.