- Ce exercitii pentru perineu se recomanda gravidelor?
- Perineul si epiziotomia, cand este necesara?
- Metode care previn ruperea perineului in timpul nasterii
- Ce afecteaza perineul si ce probleme pot sa apara
- Perineul și viata intima a unei femei
- De ce este considerat perineul muschiul feminitatii?
Perineul este reprezentat de un grup de muschi care captusesc micul bazin, unii dintre acestia fiind muschi cu fibre longitudinale (muschiul bulbo-cavernos care captuseste peretii vaginului, muschiul ridicator anal), altii muschi sfincterieni cu fibre inelare.
Ce ne puteti spune despre rolul perineului in nasterea naturala?
Moasa Vania Limban: Zona care se intinde de la coccis la simfiza pubiana si este de marimea unei palme poarta numele de planseu pelviperineal. Ea este strabatuta de cei trei muschi sfincterieni: sfincterul anal, uretra si vaginul. Vaginul este implicat in mod direct in actul nasterii pe cale vaginala. Daca nasterea, in speta expulzia, este grabita ei pot fi afectati producandu-se rupturi ale sfincterului anal, uretrei, vaginului, sau facand necesara epiziotomia. Zona fiind foarte irigata, pot sa se produca sangerari abundente.
Ce exercitii pentru perineu se recomanda gravidelor?
Moasa Vania Limban: Incepand din momentul confirmarii sarcinii si pana la sfarsitul ei, sunt recomandate exercitiile Kegel. Inainte de a face aceste exercitii este bine ca vezica sa fie golita.
Pentru a constientiza muschii care trebuie contractati in timpul unui exercitiu Kegel, se da drumul la jetul de pipi si se opreste la jumatate; muschii care se contracta pentru a face acest lucru posibil sunt sfincterul anal, uretra si vaginul, cei care vor trebui sa fie contractati si in timpul unui exercitiu.
Un exercitiu Kegel corect sa face folosind respiratia: expir – contractie, inspir – relaxare, contractandu-se /relaxandu-se in acelasi timp sficterul anal, urtera si vaginul, fara sa fie antrenati si alti muschi, cum ar fi fesierii, abdominalii inferiori sau aductorii.
Perineul si epiziotomia, cand este necesara?
Moasa Vania Limban: Sunt cateva situatii in care epiziotomia este recomandata daca:
- este o gravida primipara (la prima nastere) mai in varsta
- distanta pubo-anala este mai mica de 6 cm
- perineul a fost afectat la o nastere anterioara
- copilul este intr-o prezentatie atipica
- este un copil prematur
- se detecteaza o suferinta fetala
- este nevoie de aplicarea unei manevre obstetricale: forceps,vacuum extractor.
INFO Clubul Bebelusilor: o epiziotomie este o taietura facuta in perineu pentru a ajuta la nasterea copilului. Cu mai bine de 30 de ani in urma se considera ca epiziotomia previne aparitia unor rupturi mai grave si era o manevra obisnuita la nasterea naturala. A fost demonstrat ca epiziotomia nu este necesara in toate cazurile . Cand se practica epiziotomia taietura se face de obicei oblic intre vagin si rect care va fi cusuta dupa nastere. Deoarece se administreaza un anestezic nu vei simti durere cand se fac aceste cusaturi. Pot fi recomandate medicamente de reducere a durerii sau cu efect antiinflamator. Imbaierea in apa calda poate fi linistitoare.
Ce determina ruperea perineului in timpul nasterii, cum arata o ruptura de perineu
Moasa Vania Limban: Ruperea perineului se produce atunci cand expulzia copilului este grabita. Rupturile perineale sau laceratiile au marginile neregulate si sunt de patru grade:
- gradul 1 si 2 implica doar mucoasa si tegumentele vaginale, muschii ridicatori anali
- gradul 3 si 4 implica rupturi ale sfincterelor: anal, vaginal, uretral.
Unele femei se pot rupe in mod natural in timpul nasterii, iar acest lucru tinde sa fie mai des intalnit la prima nastere. Rupturile de gradul doi (cele care implica straturile de piele si tesut muscular) sunt cele mai frecvente.
Metode care previn ruperea perineului in timpul nasterii
Masajul perineal se poate practica zilnic, din saptamana 34 de sarcina. Acest masaj creste elasticitatea perineului si scade riscul de epiziotomie. Un masaj perineal cu moasa la Active Center va va ajuta cu certitudine si veti invata si cum sa vi-l faceti corect si singure.
Metoda Epi-No este dispozitivul nr 1 din lume (detalii: www.epi-no.ro www.epi-no.de ) care asigura: tonifierea perineului in sarcina si dilatarea lui pana la marimea unui cap de copil facand posibila nasterea cu perineu intact, retonifierea lui dupa nastere. Are un sistem de masurare cu ajutorul un manometru a progresului tonusului perineal. Nu necesita prezenta unui cadru medical, putand fi folosit in intimitatea mediului de acasa.
Ce afecteaza perineul si ce probleme pot sa apara
Moasa Vania Limban: Modificarile hormonale din perioada de sarcina scad elasticitatea si flexibilitatea perineului. In timpul expulziei perineul devenind mai rigid nu se dilata, situatie in care este recomandata epiziotomia, sau taierea perineului. Aceasta manevra se face cu anestezie locala sau prin injectare pe cateterul epidural, constand in taierea perineului oblic dreapta sau stanga. Dar chiar si in aceasta situatie, expulzia copilului nu trebuie fortata, pentru ca in caz contrar epiziotomia se poate prelungi cu rupturi profunde de gradul 3 sau 4.
Perineul și viata intima a unei femei
Moasa Vania Limban: Perineul este strans legat de viata intima a unei femei, de tonusul lui depinzand calitatea actului sexual. Relaxina, unul dntre hormonii din perioada de sarcina, inmoaie perineul. De aceea este foarta importanta tonifierea si pregatirea lui pentru expulzie, dar si retonifierea dupa nastere. Un perineu cu un tonus slab se identifica dupa cateva semne:
- incotinenta urinara: pierderea unei picaturi sau a mai multor picaturi de pipi fara a avea control
- senzatie de presiune orientata in jos
- pierderea necontrolata de gaze, flatulenta anala, in cazul slabirii sfincterului anal
- hernia organelor uro-geniltale: prolaps uterin, cistocel, rectocel
- vagin slabit.
Orice femeie cand ramane gravida trebuie sa stie cele cateva lucruri de baza mentionate mai sus legate de importanta tonifierii perineului pentru nastere si retonifierii lui dupa cele 9 luni de sarcina. In felul acesta va fi posibil ca perineul sa ramana intact la nastere, dar si o viata intima si o sanatate uro genitala fara probleme dupa nastere.
De ce este considerat perineul muschiul feminitatii?
Moasa Vania Limban: Perineul este considerat muschiul feminitatii datorita rolului pe care il are in viata intima a unei femei. Intrand in structura peretilor vaginului, muschiul bulbo-cavernos asigura fermitatea aceastuia, facand ca relatia intima de cuplu sa fie una de calitate, iar orgasmul vaginal mult mai puternic.
CITEȘTE ȘI: Beneficii dovedite ale nașterii naturale pentru bebeluș și mamă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.