In ziua de astazi o femeie nu mai naste, ci e ajutata, asistata sa nasca.
Daca la inceputul secolului XX nasterea era inca treaba femeilor, trecerea anilor a schimbat acest lucru astfel incat acum, in secolul XXI vedem nasterea ca apartinand mai degraba medicilor.
Greu se poate concepe ca o femeie poate naste si altundeva decat in cadrul unui spital, inconjurata de o echipa din care fac parte doctorul, moasa si poate o asistenta.
Nasterea nu poate avea loc decat intr-un spital. De unde aceasta perceptie?
Putin dupa anul 1900 nasterile, in special in cazul femeilor bogate, au inceput sa aiba loc tot mai des la spital, in loc sa se petreaca acasa, ca pana atunci. Deja spre mijlocul anilor 1900 nu se mai nastea aproape deloc acasa, nasterile aveau loc la spital, din ce in ce mai medicalizat.
A existat chiar o perioada in care femeile nasteau sub influenta unui cocktail de substante anestezice si narcotice, astfel incat nici macar nu mai erau constiente in timpul nasterii. Nu e de mirare deci ca au inceput intr-adevar sa aiba nevoie de ajutor.
Pornind de-aici, perceptia ca femeia nu poate de fapt naste singura s-a raspandit tot mai mult. Bine-nteles ca medicii au imbratisat cu entuziasm aceasta noua moda, prin care ei deveneau de neinlocuit in cadrul unui proces natural si absolut fiziologic.
De ce ne afecteaza aceasta perceptie?
Femeile au inceput sa fie din ce in ce mai convinse ca nu pot naste singure, ca au nevoie de asistenta si ajutor.
Modelele prezentate in mass-media induc ideea nasterilor dureroase si lungi, astfel incat femeile incep sa creada ca vor putea naste doar asistat inca dinainte de a ramane insarcinate.
Una din preocuparile constante ale gravidelor este gasirea unui medic care sa asiste nasterea la orice ora din zi si din noapte si a unei maternitati care sa le ofere cel mai bun tratament posibil.
O alta problema la fel de importanta este data de atitudinea intalnita la o mare parte a personalului medical: femeia gravida nu este chiar o fiinta umana egala cu medicul, care-si permite sa o trateze de sus, ca si cum i-ar face o favoare imensa ca o asista la nastere.
Din nefericire, sunt multe cazurile in care mamicile au avut parte in spital de comportamente total nepotrivite precum: vorbe urate, chiar jigniri, de priviri neprietenoase – toate intr-o zi care ar trebui sa le ramana in amintire ca una dintre cele mai importante zile din viata lor.
Practica aceasta este mai putin intalnita ca acum un numar de ani, deoarece au aparut din ce in ce mai multe maternitati private si mediul concurential a dus la imbunatatirea relatiilor medic-gravida, insa nu este nici tocmai rara, din pacate, mai ales in spitalele de stat.
Cum reluam controlul asupra nasterii?
Un prim pas in a ne recupera nasterea este acela sa devenim constiente ca de fapt putem naste, ca nasterea este normala, fiziologica, naturala, nu este o afectiune ce necesita tratament.
Atata timp cat noi acceptam dincolo de orice indoiala toate procedurile medicale la care suntem supuse in timpul sarcinii si nasterii, fara a cere un minim de informatii, medicii n-o sa le ofere (de cele mai multe ori) din proprie initiativa.
Atata timp cat noi permitem personalului medical sa ne trateze de sus, deoarece ne fac o favoare acceptand sa nastem pe tura lor, abuzurile vor avea loc in continuare.
Atata timp cat medicii nu sunt fortati sa iasa din rutina, n-o vor face, isi vor pastra in continuare rolul de „asistenti” la nastere facandu-ne sa credem ca fara ajutorul lor nasterea n-ar putea avea loc.
Bine de stiut despre sarcina si nastere:
- Sarcina si nasterea sunt procese fiziologice normale (ne referim la sarcinile fara risc, nu de cele in care pot interveni diferite complicatii medicale)
- Orice interventie nenecesara, oricat de mica, in procesul natural al nasterii poate duce la complicatii nedorite
- Viitoarea mamica trebuie sa se informeze cu privire la sarcina si nastere, pentru a intelege mecanismele implicate in acest proces si pentru a sti astfel ce sa intrebe si ce sa ceara de la medic
- Conform legii drepturilor pacientilor, gravidele au dreptul la un insotitor in timpul sederii in spital. Multe spitale ocolesc acest lucru invocand regulamentele interne, insa puteti incerca sa obtineti acest drept
- Mamicile au dreptul sa fie informate cu privire la orice procedura medicala li se aplica si pot refuza aceste proceduri daca folosirea lor nu este necesara
Ce trebuie sa retinem este aceea ca noi, femeile, suntem perfect capabile sa nastem (facem asta de mii de ani, oricum!), ca in situatii normale nu este nevoie de nici o interventie si de nici un ajutor si ca, oricat de importanti ar vrea sa para medicii in fata noastra, nu pot nicidecum naste in locul nostru.
Cu toate acestea in spitale avem acces la tehnologii, echipamente medicale si proceduri care ar putea salva viata bebelusului in cazul in care apar probleme neprevazute, sau chiar viata mamei.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.