Curatarea casei nu este niciodata o sarcina usoara, mai ales daca esti perfectionista. Curatenie zilnica, saptamanala, generala, toate inseamna timp, efort si, cel mai neplacut, contactul cu o multime de chimicale iritante. Fals! Iata cum poti avea o casa perfect curata folosind cateva ingrediente lipsite de toxicitate!
Mai ales de cand esti mamica stim ca pastrarea casei curate a devenit o lupta personala. Dar lucrurile sunt mai complicate acum. De multe ori faci curatenia zilnica in timp ce bebe se joaca in preajma ta, deci trebuie sa ai mare grija cu toate solutiile de curatare, toxice si cu mirosuri iritante sau, mai rau, care degaja vapori nocivi. Iata cateva solutii.
Ingredientele pentru o casa curata si ecologica sunt la indemana oricui!
Nu iti trebuie decat bicarbonat de sodiu, otet alb, apa oxigenata, borax, uleiuri esentiale cu aromele preferate, lamaie si coaja de lamaie, ulei, sare si apa. Folosind aceste ingrediente poti prepara solutii pentru curatarea oricarui obiect din casa! Pe cateva ti le oferim noi chiar acum.
Metode ecologice de curatat geamurile. Acestea se curata de minune cu o solutie facuta din 4 linguri de zeama de lamaie adaugate in 1-1,5 litri de apa. Alcoolul sanitar adaugat in apa este de asemenea deosebit de eficient. Evita sa folosesti ziare si opteaza pentru o carpa moale si absorbanta din bumbac.
Metode ecologice de curatat obiectele din piele. Canapeaua din piele ecologica se curata de minune cu o carpa inmuiata in suc de lamaie.
Metode ecologice de curatat mobila. Sprayurile pentru curatarea mobilei sunt unele dintre cele mai poluante solutii folosite pentru curatarea casei. Un amestec din 2 linguri de ulei de masline si o lingura de zeama de lamaie va oferi mobilei tale o stralucire superba si un miros proaspat.
Metode ecologice de curatat suprafete lacuite. Ai patat suprafata lacuita a mesei de bucatarie? Foloseste un amestec de ulei, lamaie si sare si aplica-l pe zona albita. Apoi sterge cu o carpa moale.
Metode ecologice de curatat in baie. Vrei ca robinetul de la baie, insertul metalic al mobilierului sau argintaria mostenita de la bunica sa straluceasca? Fa o pasta cu faina, sare si otet si intinde-o pe obiectul de pe care vrei sa cureti urmele de oxidare. Asteapta ca pasta sa se usuce si apoi sterge-o cu o carpa curata si moale. Zeama de lamaie sau sarea de lamaie sunt de asemenea eficiente, cu conditia ca apoi sa clatesti si sa usuci bine obiectele respective.
Gresia sau mozaicul se curata de minune cu un amestec de apa si otet. O cana de otet la 2 litri de apa, neaparat calda, si gata solutia pentru sters orice suprafata: gresie, linoleu sau parchet. Daca folosesti o carpa bine stoarsa, chiar si lemnul va capata o stralucire aparte.
Metode ecologice de curatat pentru toaleta. Toaleta se curata de minune cu bicarbonat si otet. Pudreaza wc-ul cu bicarbonat si apoi adauga putin otet. Foloseste peria pentru petele mai rezistente si apoi trage apa.
Metode ecologice de desfundat chiuveta. Scurgerile infundate de la chiuvete sau cazi pot fi desfundate fara sa folosesti solutiile extrem de periculoase disponibile in magazine. Toarna in scurgere, in exact aceasta ordine: un sfert de cana de otet, un sfert de cana de bicarbonat si inca un sfert de cana de otet. Asteapta 15 minute, timp in care se va forma o spuma. Apoi toarna 2 litri de apa la temperatura de fierbere si lasa sa curga 10 minute apa calda de la robinet.
Mirosul de vopsea este deopotriva neplacut si toxic. Il poti diminua substantial daca in zona in care vopsesti asezi mai multe vase mici cu otet. Otetul trebuie schimbat zilnic, iar la final vasele trebuie lasate cateva zile la aerisit.
Improspateaza miroul din dulapuri folosind pot-pourri sau picaturi de uleiuri esentiale puse pe servetele intre haine. Uleiul esential de lavanda este foarte bun si ca sa te protejeze de molii, iar combinatia sa cu lamaita este de mare succes.
Tu ce remedii „verzi” cunosti si folosesti impotriva murdariei din casa?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.