Știm cu toții că nu există zile libere în creșterea copilului. Chiar și studiile arată cât de greu lucrează mămicile. Un studiu publicat de compania americană Welch’s a analizat 2 000 de mame americane de copii cu vârste cuprinse între cinci și 12 ani și a constatat că mămicile lucrează, în medie, 98 de ore pe săptămână. Echivalentul a două locuri și jumătate de muncă cu normă întreagă.
Potrivit studiului, o mamă intră la „muncă“ în jurul orei 6.30 și termină programul în jurul orei 20.31 – ai spune că încă sună bine, nu-i așa? Și, totuși, cum au găsit aceste femei puterea de a rezista? Vrei să le afli secretul? Rezultatul sondajului evidențiază cât de solicitant poate fi rolul de mamă și cât de multe sarcini zilnice, constante, se înscriu în „fișa postului“.
Potrivit datelor adunate de cei care au realizat studiul, o mamă ar putea avea parte de aproximativ 1 oră și 7 minute zilnic, timp alocat doar pentru ea. Patru din 10 femei care au luat parte la acest studiu au mărturisit că „viața lor este un nesfârșit șir de sarcini care se întinde pe toată săptămâna. Inclusiv în weekend-uri.“ Multe dintre mămici (72%) au spus că petrec în bucătărie cel mai mult timp în încercarea de a pregăti gustări și mese sănătoase pentru întreaga familie. Tot ele recunosc însă că, o dată la câteva săptămâni, comandă acasă mâncare gata preparată, pentru a salva timp pe care vor să-l petreacă cu familia.
Lista de salvare
Organizatorii studiului au cerut mămicilor participante să facă o listă cu acele lucruri sau persoane care le ajută în meseria zilnică de mamă pentru a mai câștiga timp. Mămicile care cresc și îngrijesc de puiuții lor acasă știu, cu siguranță din cine este alcătuită această listă. Iată cum arată top 3 al celor mai folositoare ajutoare pentru ele:
LOCUL 1 – ȘERVEȚELELE UMEDE
Pe primul loc s-au înscris, poate n-o să vă vină să credeți, șervețelele umede pentru bebeluși. Nici nu e de mirare, ținând cont că un bebeluș murdărește în prima lună chiar și 9 scutece pe zi iar numărul lor zilnic nu scade sunt 5 până la vârsta de 1 an. Așa că nu e greu de imaginat de ce șervețelele umede au ocupat un loc de frunte în aprecierile mămicilor chestionate.
Mamele și-au declarat iubirea eternă acestor mici ajutoare, amintind că treaba lor nu se termină după ce au schimbat scutecul copilului. „Le iau cu mine peste tot – în parc, la plimbare, la cumpărături, în casă, în grădină. Sunt mici, la îndemână și șterg totul ușor cu ele. Să uit acasă șervețelele umede este o dramă pentru mine. Prefer să uit căruciorul, decât șervețele!“, ne-a spus nouă o mămică de la noi, la fel de încântată de șervețelele umede. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani – Primele 52 de saptamani de viata
LOCUL 2 – CURIERII
Locul doi a fost ocupat de serviciile de curierat. Cele mai multe mame au declarat că achiziționarea alimentelor potrivite pentru a găti mesele sănătoase de care are nevoie familia necesită mult prea mult timp pentru a și-l putea permite. Majoritatea sunt singure acasă toată ziua, soții lor fiind la serviciu și deci în imposibilitatea de a face drumuri la supermarket ori la piață. De aceea, curierii au fost apreciați ca fiind de un real folos pentru că îți aduc acasă toate cele necesare.
„Sigur, e nevoie de puțin timp să te organizezi cu o seară înainte pentru a încropi lista cu tot ce e necesar de achiziționat pentru a putea găti a doua zi, dar merită. Oricum nu se compară cu timpul pe care l-aș pierde în trafic, cu copilul în mașină, apoi prin magazine ori printre tarabe, apoi iar în trafic… e imposibil“, spune o mămică participantă la acest studiu. CITEȘTE ȘI: Renunț la job? Stau acasă ca să-mi cresc copilul? O decizie cu pro și contra
LOCUL 3 – NETFLIX
Locul 3 i-a revenit lui Netflix, compania care le aduce în case seriale și filme prin intermediul televizoarelor smart. „Te bucuri de Netflix în maxim primele 6 luni de viață ale copilului, în perioada în care doarme mult și se trezește doar să mănânce. După ce bebe împlinește 6 luni, nu mai ai timp de seriale și filme, trebuie să stai cu ochii pe bebe non-stop“, a spus o altă mămică. Pe lista salvatoare s-au mai aflat iPad-urile, emisiunile TV pentru copii, dar și bunicii, vecinii binevoitori și bonele. E clar, și știam asta, că mamele lucrează la capacitate maximă și că n-ar strica dacă aveți o mamă full-time printre vecini sau cunoștințe să o mai întrebați din când dacă o puteți ajuta cu ceva. Mamele au nevoie de sprijin la „locul lor de muncă“.
Tu ești mamă full-time? Cum arată lista ta de salvare? De unde primești ajutor?
CITEȘTE ȘI: De ce să NU fii o mamă perfectă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.