Primele zile de alaptare pot fi in acelasi timp si extraordinar de frumoase, momente de conectare de neuitat, dar si deosebit de grele, pline de framantari si griji. In viitor vor fi amintiri de pretuit dar acum mama traieste un prezent plin de provocari, ar trebui sustinuta si incurajata. Desi in lumea mamiferelor este un proces natural iar noi, oamenii, suntem mamifere, pentru noi, indepartati de latura noastra instinctuala, de partea noastra primitiva, animalica, sa zicem asa, alaptarea e mai grea si e mai degraba un proces care se invata, nu vine de la sine.
Mama si nou nascutul sunt ca doi parteneri de dans care abia s-au intalnit. Uneori isi sincronizeaza bine pasii, alteori se impiedica, reusesc sa invete miscarile sau renunta la dans dupa o perioada. In primele zile de alaptare cand ai putea avea ragade de la atasarea incorecta, canale infundate, sani angorjati și multe alte probleme nu te ajuta cu nimic sa auzi:”hai ca poti, nu e greu!” Fraze de genul acesta nu te motiveaza neaparat ci mai mult te pot incurca, minimalizandu-ti trairile si greutatile cu care te confrunti.
Celor care chiar doresc sa ajute le recomandam urmatoarele: asigurati-va ca proaspetele mame se simt ascultate si intelese, nu le invalidati sentimentele, fiti deschisi in comunicare. Iata cateva replici de care mamele care alapteaza nu au nevoie si sfaturi legate de cum sa le inlocuiti daca doriti cu adevarat sa le oferiti un ajutor:
“Nu renunta, vei reusi!”
In loc de asta spuneti: “stiu prin ce treci, sunt aici sa te ascult”. Daca doar “ii faci galerie” ii poti accentua sentimentele de vinovatie pe care s-ar putea sa le aiba auzind ca “e usor” dar ei i se pare dificil si poate chiar se gandeste sa renunte. Indemnuri de acest gen pun presiune pe mame si le face sa isi ascunda emotiile si gandurile de teama ca vor fi considerate “slabe”, judecate ca fiind lipsite de vointa si ambitie, abandonand usor. Poti ajuta aratandu-ti disponibilitatea de ascultare, de a fi alaturi fara sa judeci.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Alăptarea când mama este bolnavă și contraindicații pentru continuarea alăptării
“E greu sa alaptezi dar ai facut tu lucruri si mai grele!”
In loc de asta poti sa spui:”vad ca ai o perioada dificila, cum te pot ajuta?” Arata-i ca-ti pasa punandu-i intrebari deschise de genul: “de ce ai avea nevoie chiar acum?”si asteptand raspunsul. Alaptarea este ceva cu totul nou, nu ajuti cu nimic facand referire la experiente mai vechi in care mama “a biruit”, acum se confrunta cu ceva nou pe fondul unui ocean de hormoni care-i confera instabilitate si o furtuna de emotii contradictorii.
“Stiu ca acum ti se pare greu dar va fi tot mai usor”
In loc de asta spune-i:”pare ca treci prin moment dificile, pot sa-ti impartasesc cateva resurse informationale care pe mine m-au ajutat?” Daca e deschisa spre a primi informatii atunci poti sa o pui in legatura cu un consultant in alaptare, sa-i recomanzi articole si carti despre alaptare. Nu poti face bine cu forta. In plus binele poate fi relativ, vazut in moduri diferite, deci arata-ti cunostintele si dezvaluie-i sursele tale de informare doar cand simti ca e un teren propice, cand mama isi arata disponibilitatea.
“Cum merge alaptarea?”
Mai bine intreaba “cum merge hranirea bebelusului?” fiindca intreband de alaptare pornesti de la prezumtia ca alapteaza exclusiv si s-ar putea sa nu fie asa. Daca intrebi despre hranire in general nu va mai fi stanjenita sa spuna ca de fapt hraneste cu lapte muls sau ca alimenteaza copilul mixt, atat cu lapte matern cat si cu formula. Daca iti face astfel de confesiuni nu e momentul sa subliniezi cat de scump e laptele praf si cata economie ar face daca ar alapta esxclusiv, nici sa demonizezi formula ca fiind nociva si inferioara laptelui matern caci drumul spre iad e pavat cu intentii bune, incercand sa o mobilizezi spre alaptare a-i putea sa-i declansezi sentimente de vinovatie, stima de sine scazuta sau chiar sa o adancesti in depresie.
“Esti facuta sa alaptezi!”
In loc de aceasta spune-i:”nu e nimic in neregula cu tine!” Daca insisti pe naturalul alaptarii trimiti in derizoriu provocarile inerente alaptarii cum ar fi productie redusa, faptul ca sugarul nu ia bine in greutate, existenta unui fren lingual la copil sau probleme cu refluxul, existenta unei conditii medicale a mamei, dereglari hormonale sau probleme de sanatate mintala cum ar fi depresia post-partum.
“Laptele matern e hrana ideala pentru copil!”
In loc de asta…nu spune nimic! E momentul sa si faci, nu doar sa spui. Doar ajut-o in mod concret, practic: stai cu copilul pana mama face un dus sau mananca, impatura-i rufele abia scoase din uscator, ofera-te sa-i faci cumparaturi, sa o insotesti la plimbare pentru a o ajuta cu coboratul/urcatul caruciorului. Mai degraba decat de sfaturi o proaspata mamica are nevoie de…inca o pereche de brate, de usurarea muncii in gospodarie sau pur si simplu de companie! Tot ce trebuie sa faci e sa-i fi alaturi, sa simta ca iti pasa.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Ai simțit vreodată că alăptarea e ca un dans între tine și bebeluș, unde uneori pașii se potrivesc perfect, iar alteori simți că te împiedici? În primele zile, când te confrunți cu ragade, canale înfundate sau alte provocări, auzi des „hai că poți, nu e greu!”. Dar oare aceste cuvinte chiar ajută? De multe ori, ele minimalizează greutățile reale și nu motivează. Dacă vrei cu adevărat să sprijini o mamă care alăptează, cel mai important este să o asculți, să o înțelegi și să nu îi invalidezi trăirile. Dacă ai descoperă aici câteva fraze care nu ajută și cum le poți înlocui pentru a oferi sprijin autentic trimite și altor mame sectiunea noastră despre sprijin în alăptare.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.