Fie ca ai nascut natural sau prin operatie cezariana, in calitate de proaspata mamica vei experimenta atat euforia vietii alaturi de bebelus, cat si modificari la nivel fizic si psihic, mai putin placute.
Imediat dupa nastere, uterul care s-a marit foarte mult in sarcina incepe sa-si reia rapid forma avuta anterior. De fapt toate organele, cu exceptia sanilor, parcurg in sens invers modificarile suferite in timpul sarcinii.
Ce voi simti imediat dupa nastere?
In primele 24 de ore dupa nastere vei simti dureri abdominale destul de puternice, comparabile cu cele din timpul menstruatiei, o notiune pe care ai uitat-o in ultimele 9 luni de zile. Aceste dureri vor scadea cu fiecare zi ce va trece. Daca intenionezi sa iei calmante, discuta inainte cu doctorul neonatolog, mai ales daca alaptezi.
Dupa nastere, uterul cantareste in jur de 1000 de grame. La numai o saptamana dupa nastere isi va injumatati greutatea, iar dupa numai 6 saptamani va reveni la dimensiunea avuta inainte de a ramane insarcinata.
Reducerea uterului este favorizata de contractii, care continua si dupa nastere, dar pe care nu le vei simti atat de dureroase ca pe cele din timpul nasterii. De asemenea, alaptarea favorizeaza micsorarea uterului. In timpul suptului se elibereaza hormonul ocitocina care provoaca marirea contractiilor uterine.
Ce sunt lohiile?
In primele 4-6 saptamani dupa nastere vei experimenta fenomenul lohiilor. Acestea sunt o scurgere formata din sange, mucus si tesut din uter. In primele zile apar ca o sangerare, ca mai apoi sa devina din ce in ce mai deschise la culoare si cu un aspect cremos.
Lohiile sunt un fenomen normal si natural de curatare a uterului si nu trebuie sa te sperie. In schimb, necesita o igiena stricta a zonei genitale.
Evita spalaturile vaginale si absorbantele interne. O culoare a lohiilor rosie-maronie, galbuie sau transparenta este ceva normal. Orice modificare suspecta a culorii, mirosului lohiilor sau aparitia cheagurilor de sange ar trebui sa te indemne sa anunti doctorul.
Voi avea si alte neplaceri dupa nastere?
Vaginul este de asemenea foarte sensibil in aceasta perioada. De fapt, toata zona genitala o vei simti umflata, iritata si dureroasa.
Fragilitatea temporara a tesutului vaginului poate provoca iritatii sau fisuri in timpul raporturilor sexuale si din acest motiv se recomanda a fi evitate in primele 6 saptamani dupa nastere.
Intre timp, vaginul isi va relua dimensiunea si consistenta normale.
Tot la nivel fizic vei simti un disconfort la nivelul spatelui ce poate persista si cateva luni.
In timpul sarcinii coloana vertebrala si-a accentuat curbura, iar revenirea la forma initiala produce aceasta neplacere. Tot din acest motiv vei constata ca ai probleme cu echilibrul.
Daca ai nascut natural si ti s-a produs o ruptura sau s-a practicat o epiziotomie, zona aflata intre vagin si anus (perineul) poate fi inflamat si dureros, putand chiar sa te impiedice sa stai in sezut.
Cu timpul aceste senzatii vor disparea. Baile caldute de 20-30 de minute te-ar putea ajuta.
Hemoroizii aparuti in timpul sarcinii se pot mari si pot provoca disconfort in primele zile dupa nastere din cauza efortului de impingere, in cazul femeilor care au nascut natural.
Constipatia ce apare deseori in primele zile dupa nastere poate accentua problema hemoroizilor. Cu timpul acestia vor disparea fara un tratament anume.
In tot acest timp modificarile hormonale pregatesc sanii pentru alaptare. Chiar daca nu vei alapta, in primele 2-5 zile dupa nastere sanii se vor mari si vor deveni mai tari, putand fi durerosi. Un sutient de sustinere ti-ar putea reduce acest disconfort.
Dupa nastere parul poate sa cade foarte mult
Tot hormonii sunt raspunzatori de pielea uscata si foarte sensibila dupa nastere, cat si de caderea parului.
In unele cazuri parul poate cadea si in smocuri. Caderea accelerata a parului dupa nastere este cauzata de nivelul scazut de hormoni comparativ cu perioada sarcinii.
Cu toate acestea, cantitatea de par ce iti cade dupa nastere este aceeasi care ti-ar fi cazut in timpul celor 9 luni de sarcina.
In cat timp voi arata ca inainte de sarcina?
Dupa nastere chiar daca ai ramas fara mare parte din burta, este posibil sa ti se para ca arati ciudat, din cauza abdomenului inca umflat si a pielii care atarna. Consoleaza-te cu ideea ca asa arata corpul tuturor femeilor care au nascut recent.
Corpul tau va reveni la forma initiala adoptand o alimentatie potrivita (dar nu o dieta de slabire), facand exercitii fizice si plimbari dese, dar nu mai devreme de cel putin 6-9 luni de la nastere.
De asemenea, alaptarea ajuta mamele sa scada in greutate in mod natural dupa nastere.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.