Dacă dorești să rămâi însărcinată, este necesar să știi tot ceea ce e important în legătură cu ovulația. O slabă informare legată de acest subiect scade șansele de a concepe. Un chestionar aplicat unui eșantion de 1000 femei cu vârste cuprinse între 18 și 40 ani, pe tema informațiilor de bază legate de reproducție, a demonstrat că mai mult de jumătate dintre repondente dețineau informații greșite despre fertilitatea feminină.
Ce este ovulația? În timpul ciclului menstrual, hormonii sexuali determină o stimulare a ovarelor, care determină creșterea foliculilor ovarieni. În interiorul fiecărui folicul se află câte un ovocit imatur.
Atunci când foliculul se rupe și eliberează un ovocit, medicii spun că se produce ovulația. Deși, la începutul ciclului menstrual, mai mulți foliculi ovarieni își încep creșterea, de obicei ovulația eliberează un singur ovul.
După ovulație, ovulul circulă în interiorul trompelor uterine, până la uter. Dacă, pe acest drum, se întâlnește cu un spermatozoid și se produce fecundarea, se formează un embrion care se va implanta în peretele uterin.
VEZI ȘI: Calculator Ovulatie: Află Perioada Fertilă
7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre ovulație
#1 Trebuie să ai contact sexual înainte de producerea ovulației
Dacă încerci să rămâi însărcinată, contactul sexual trebuie să aibă loc înainte de ovulație, nu după ce aceasta s-a produs deja. Deși sperma este viabilă timp de aproximativ 5 zile, ovulul trebuie fertilizat în 24 – 48 ore după ovulație.
Situația ideală este cea în care spermatozoizii așteaptă întâlnirea cu ovulul. Acesta este motivul pentru care majoritatea simptomelor ovulației apar cu o zi înainte ca aceasta să se producă. Fereastra de 2 – 4 zile dinaintea ovulației este perioada cea mai fertilă.
#2 Ovulația are simptome specifice
Dacă încerci să obții o sarcină, este important să poți identifica momentul ovulației, pentru a-ți crește șansele de a concepe:
Secreție vaginală abundentă, cu aspect asemănător albușului de ou;
Cervix cu poziție înaltă, moale și ușor întredeschis;
Temperatură bazală cu o creștere bruscă în momentul ovulației;
În cazul unui ciclu menstrual regulat, ovulația se produce, în medie, cu 14 zile înainte de următoarea menstruație.
#3 Ovulația crește libidoul
Realitatea este că, pe măsură ce ovulația se apropie, creșterea concentrației de hormoni sexuali determină o creștere simultană a libidoului. Multe femei descoperă acest miracol al biologiei, dacă sunt atente la felul în care se modifică dorința sexuală pe parcursul unei luni.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
#4 La naștere, femeia are deja întreaga rezervă ovariană formată
Rezerva ovariană este reprezentată de ovocitele imature, existente în structura ovarului. La naștere, fiecare femeie are un număr prestabilit – aproximativ 2 milioane – de ovocite. La pubertate, numărul lor a scăzut deja la aproximativ 500.000. Pe măsură ce timpul trece, stabilitatea genetică a ovocitelor scade: acesta este motivul pentru care fertilitatea, după 35 ani, este mult redusă.
Având în vedere că rezerva ovariană este prezentă încă de la naștere, unele tratamente împotriva cancerului pot determina infertilitate permanentă. În acest caz, se poate apela la recoltarea și congelarea unui număr satisfăcător de ovocite, pentru mai târziu.
#5 Starea generală de sănătate influențează fertilitatea
În fiecare lună, unele ovocite trec printr-un proces de maturizare care durează câteva săptămâni, înainte de a se produce ovulația. În această perioadă, stilul de viață are o influență importantă asupra calității acestor ovule și poate influența fertilitatea și evoluția sarcinii.
Alimentația în perioada preconcepție poate afecta fertilitatea și sănătatea viitorului bebeluș, un bun exemplu fiind concentrația de acid folic din sânge, care poate preveni unele anomalii congenitale.
Alte studii au demonstrat importanța pe care o are zincul în dezvoltarea unor foliculi ovarieni sănătoși. Este utilă o discuție cu medicul specialist, în perioada preconcepție, despre eventualele suplimente necesare, pentru a crește șansele de a obține cât mai repede sarcina dorită.
#6 Menstruația nu implică, obligatoriu, producerea ovulației
Unele femei sunt convinse, în mod eronat, că atâta timp cât au menstruație, înseamnă că și ovulația se produce la timp. Există persoane care au cicluri anovulatorii, asociate mai adesea cu menstruații neregulate, menstruații mai scurte sau mai lungi decât normal, cu un flux de sânge foarte abundent sau foarte ușor. Dar există și persoane cu menstruație regulată, care nu ovulează.
#7 Ovulația nu este singurul element pe care ar trebui să îl ai în vedere
Ovulația este esențială pentru obținerea unei sarcini, dar nu este singurul element care trebuie luat în calcul. Este necesar și ca spermatozoizii să poată ajunge la ovul, deci ca trompele uterine să fie permeabile.
Embrionul rezultat după fecundare trebuie să se implanteze corect, într-un mediu uterin favorabil.
Pentru ca fecundarea să se producă, iar embrionul rezultat să fie viabil, sperma trebuie să fie de bună calitate. O treime dintre cuplurile heterosexuale care se confruntă cu problema infertilității descoperă că infertilitatea masculină este cauza.
Dacă tu sau partenerul ați fost diagnosticați, vreodată, cu o infecție cu transmitere sexuală, e posibil să suferiți de infertilitate. La 15 – 30% dintre cupluri, infertilitatea este de origine necunoscută.
Fie că ai simptome sugestive pentru o problemă de fertilitate, sau că lucrurile par să funcționeze perfect, dacă după un an de zile de contacte sexuale neprotejate nu ai rămas însărcinată, apelează la ajutorul medicului. Dacă ai peste 35 de ani, contactează medicul după 6 luni de încercări fără succes. Cu cât amâni mai mult, cu atât șansele de reușită se diminuează.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Sarcina, nașterea și nou-născutul – peste 100 de răspunsuri de la specialiști
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.