Mai ales daca e prima nastere, notiunea de masurare a contractiilor pentru a sti cand e momentul sa pornesti spre spital poate fi destul de vaga. Descopera alaturi de Clubul Bebelusilor cum trebuie sa iti monitorizezi corect contractiile la inceputul travaliului atunci cand urmeaza Marea Intalnire!
Te apropii de sfarsitul sarcinii si esti, firesc, preocupata de felul in care va decurge venirea pe lume a bebelusului tau. Una dintre cele mai mari temeri ale gravidelor, dupa aceea ca li se va rupe apa in public, este ca nu vor ajunge la timp la spital pentru nastere. Totusi, indicatiile pe care le dau medicii obstetricieni sunt destul de vagi: sa porneasca spre spital atunci cand au contractii regulate la 5 minute. Ce inseamna contractii regulate? Cat ar trebui sa dureze o contractie? De cand pana cand se contorizeaza cele cinci minute?
Daca te simti stresata de fiecare miscare mai energica a bebelusului sau de fiecare mica rasucire pe care o simti in abdomen, inseamna ca este cazul sa citesti mai multe despre semnele timpurii ale travaliului.
Vei descoperi ca exista cateva indicii clare, desi discrete, ca marea intalnire se apropie. Iar noi te vom ajuta cu informatiile necesare legate de monitorizarea contractiilor acasa.
Ce este o contractie?
Medicul obstetrician si mamicile se refera la contractii pentru a desemna modul in care peretele muscular al uterului se incordeaza periodic, pentru a impinge afara bebelusul care urmeaza sa se nasca. Este acelasi mecanism care intervine in timpul menstruatiei, cand simti obisnuitele crampe din primele zile.
Femeile percep insa diferit aceste contractii: pentru unele ele seamana cu niste crampe abdominale, in timp ce altele le resimt ca pe o durere surda de spate. Modul de percepere este influentat intr-o buna masura si de pozitia pe care a adoptat-o bebelusul in uter.
In ultimele saptamani de sarcina, uterul realizeaza asa-numitele contractii Braxton-Hicks, care le sperie pe multe viitoare mame. Acestea sunt contractii nedureroase, de antrenament pentru efortul care se apropie.
Atunci cand experimenteaza acest tip de contractii, femeile spun ca simt ca abdomenul se intareste, devine „tare ca un pietroi”. Contractiile Braxton-Hicks nu dor, nu devin mai frecvente sau mai indelungate si se raresc semnificativ daca gravida se intinde 15-20 de minute pe partea stanga sau se odihneste.
Contractiile din travaliu apar la inceput rar, la intervale de timp neregulate si provoaca la inceput o stare de jena. Pe masura ce se instaleaza travaliul ele se indesesc, devin mai puternice, mai lungi si tind sa se declanseze la intervale de timp regulate. Acestea sunt contractiile pe care trebuie sa le contorizezi pentru a sti cand sa pleci spre spital.
Cum se masoara (contorizeaza) contractiile?
Atunci cand iti suni medicul sa il anunti ca ai o banuiala ca ti s-a declansat travaliul, sau cand intri pe usa spitalului, prima intrebare pe care o vei primi va fi cat de dese sunt contractiile. Avand in vedere cat de important este sa le numeri si sa le masori corect, iata cateva sfaturi de care sa tii cont:
Asigura-te ca ai un cronometru. Ceasul de pe peretele din bucatarie nu ofera destula precizie pentru a-ti face o idee clara despre durata fiecarei contractii sau despre intervalul de timp dintre ele
Foloseste un pix si o hartie pentru a nota aceste durate de timp. Nu vei reusi sa le memorezi, iar medicul va aprecia sa le vada scrise undeva. Ii va fi mai usor sa evalueze evolutia lor decat daca i le reciti din memorie.
Daca este posibil, roaga insotitorul sa realizeze aceasta monitorizare a contractiilor. Te va ajuta sa te relaxezi, sa pastrezi o atitudine pozitiva fata de nastere.
Ar trebui sa notezi:
- Ora de inceput a fiecarei contractii.
- Ora de sfarsit a fiecarei contractii.
Aceste doua masuratori iti permit sa urmaresti care e durata fiecarei contractii, care este intervalul de timp dintre doua contractii succesive si cum variaza aceste doua valori. Daca incepi sa ai contractii puternice, care dureaza minim 30 de secunde si se succed la intervale de 5 minute sau mai putin, e timpul sa pornesti spre spital!
Tu ti-ai urmarit contractiile atunci cand ai crezut ca ti s-a declansat travaliul?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.