Febra celui mic este un motiv de ingrijorare pentru orice mamica sau tatic. Cand are febra copilul se simte rau, prin urmare este dificil si mofturos. La copiii mici, febra foarte mare poate fi periculoasa, asadar se recomanda combaterea febrei dupa o anumita valoare. Iata tot ce trebuie sa stii despre practicile corecte cand copilul are febra.
Ce este febra?
Febra este o reactie normala de aparare a organismului. Cei mai multi microbi care ii imbolnavesc pe cei mici suporta greu o temperatura mai mare de 37 de grade, temperatura normala a organismului. Prin urmare, crescandu-si temperatura, corpul lupta activ impotriva acestora.
De ce poate fi febra periculoasa la bebelusi?
La unii copii, o crestere brusca a temperaturii corpului se poate asocia cu aparitia convulsiilor febrile. Desi medicii spun ca ele nu lasa sechele, convulsiile febrile sunt cu siguranta o incercare dificila pentru parinte, plus ca, o data facuta prma convulsie, riscul de repetare este crescut. Dupa orice episod de convulsii copilul ar trebui evaluat cat mai repede de catre medicul pediatru, pentru a se exclude alte posibile cauze ale convulsiei si pentru ca parintelui sa i se recomande mijloacele de interventie rapida si eficienta pentru a preveni reaparitia acestora.
Dincolo de o anumita valoare a temperaturii, sistemul nervos al copilului poate avea de suferit. O temperatura de 41 de grade mentinuta mai mult de cateva minute poate fi extrem de periculoasa si poate lasa sechele permanente.
Cand trebuie intervenit pentru scaderea temperaturii?
Medicii recomanda ca prima doza de antitermic sa fie administrata abia dupa ce temperatura celui mic a ajuns la 38.5 grade Celsius, masurata rectal (aproximativ 39 de grade axilar). Totusi, depinde mult si de varsta si starea copilului. Daca cel mic are 38.3 dar o stare vizibila de disconfort, este bine sa intervii. Pe de alta parte, daca copilul este vesel si activ la 38.5, monitorizeaza-l cu atentie si amana administrarea antitermicului, caci asa ai sanse mai mari sa scapati mai repede de viroza! Atunci cand cel mic raceste, febra este aliatul lui. Iata ce trebuie si ce nu trebuie sa faci cand copilul are febra!
PERMIS cand copilul are febra:
- Racoreste pe cat posibil incaperea in care stati
- Dezbraca copilul in pampers/chilot
- Fa-i copilului un dus cu apa calaie, sau o baie in apa pe care o racesti progresiv
- Daca este necesar, fa impachetari intr-un prosop ud. Prosopul se va aplica pe copil caldut, de la brau in jos si se lasa sa se raceasca pe copil
- Pune-i copilului sosete ude (udate cu apa)
- Ofera-i copilului lichide multe, la temperatura camerei sau din frigider
- Mancati impreuna inghetata
Ce sa NU faci cand copilul are febra:
- Nu il infofoli! nu ne dorim supraincalzirea copilului!
- Nu pune copilul in pat „ca sa transpire”. Supraincalzirea este periculoasa.
- Nu incalzi camera in care sta cel mic!
- Nu face frectii cu alcool! Alcoolul se absoarbe imediat in piele si este contraindicat copiilor!
- Nu expune copilul la soare, nu il duce in medii supraincalzite!
- Descurajeaza-l sa faca activitati prea energice, care contribuie la supraincalzire!
- Nu folosi pentru frectii otet nediluat cu apa! Poate produce arsuri.
- Nu baga copilul in cada in apa rece ca gheata! Temperatura apei trebuie scazuta treptat.
Daca nu reusesti sa ii scazi febra copilului, nu pleca la spital cu mijloace proprii de deplasare. Stai acasa si continua sa aplici metodele mentionate mai sus pentru scaderea temperaturii (impreuna cu antitermicul administrat confirm varstei si greutatii) si solicita ambulanta. In masina nu ai cum sa ii scazi temperatura celui mic, de aceea deplasarea prin mijloace proprii poate fi periculoasa.
…si mai ales, NU INTRA IN PANICA! De cele mai multe ori, febra este aliatul copilului tau in lupta cu boala!
Tu cum procedezi cand micutul tau are febra?
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Ce este cu adevărat INTERZIS în timpul alăptării
INTERZIS când bebelușul plânge
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.