Iritația de scutec este una dintre marile provocări ale bebelușiei. Pielea sensibilă și imatură a bebelușilor este agresată intens, mai ales în anumite perioade: erupția dentară, începerea diversificării, boala diareică sau în funcție de anotimp.
Cum îngrijim corect zona scutecului?
Pielea bebelușului este diferită, din punctul de vedere al structurii, de pielea adultului. Prin urmare, este și mult mai sensibilă. În zona scutecului se acumulează umezeală, există frecare între scutec și piele, expunere la urină și materii fecale, așadar e nevoie de o atenție sporită pentru menținerea sănătății și integrității pielii.
Curățarea zonei scutecului
Evident, scutecul bebelușului trebuie schimbat cât mai curând după ce a fost murdărit, dar nici cel mai atent părinte nu va putea surprinde fiecare urinare a celui mic. Pentru că se poate întâmpla să schimbi și 6 – 8 scutece în primele luni de viață, medicii recomandă ca pielea să fie spălată cu apă caldă, utilizarea săpunului fiind rezervată situațiilor în care cel mic are scaun. Chiar și așa, e bine să folosești un săpun neutru, destinat bebelușilor, sau un gel de curățare din categoria produselor dermato-cosmetice pentru cei mici.
Uscarea pielii
După ce este spălată, se recomandă ca pielea să fie uscată prin tamponare, cu ajutorul unui prosop moale și curat. Dacă temperatura din locuință permite, e bine să lași copilul câteva minute fără scutec, pentru ca pielea să respire și să se usuce bine. Pentru a evita accidentele, așază bebelușul pe o aleză și acoperă-l lejer cu un scutec din finet.
Protejarea pielii
Unii bebeluși au o piele mai rezistentă, însă majoritatea se irită imediat la funduleț. E bine ca după băița de seară și după fiecare schimbare de scutec să aplici o cremă cu rol de protecție. O cremă de calitate trebuie să conțină oxid de zinc, vaselină sau lanolină, vitamina E și un agent antimcrobian de tipul ichtiolului, iar Cutaden Bebe îndeplinește toate aceste 3 cerințe.
Ce facem în perioadele mai speciale?
Uneori, scaunul bebelușului devine foarte acid, ceea ce determină apariția rapidă a dermatitei de scutec. Scaunul poate deveni acid din cauza alimentației mamei (în cazul bebelușului alăptat), din cauza alimentelor nou introduse în dieta bebelușului diversificat sau în cazul în care copilul are diaree. O situație aparte este înregistrată în perioada erupției dentare, când unii bebeluși salivează foarte abundent și au și scaune moi și acide.
Evident, situațiile speciale impun și măsuri speciale de îngrijire, căci și cel mai nepretențios micuț va ajunge să sufere de pe urma iritației de scutec în momentul în care are nenumărate scaune pe zi.
Spălarea cu săpun la fiecare scaun distruge bariera hidrolipidică de la nivelul pielii, în cazul copiilor cu diaree. Această practică, deși recomandată și necesară, ajunge să agraveze iritația. De aceea, medicii recomandă ca, după o curățare cu apă și săpun a zonei scutecului, pielea să fie protejată cu un strat abundent de cremă protectoare pentru funduleț. Aceasta creează o barieră fizică între piele și materiile fecale, promovând totodată reepitelizarea zonelor afectate.
După următorul scaun, pielea poate fi curățată doar cu apă călduță din abundență (spălare la chiuvetă), crema urmând să fie reaplicată. Astfel, se poate evita folosirea săpunul la fiecare spălare, grăbindu-se și vindecarea.
Îngrijirea zonei scutecului în funcție de anotimp
Unii bebeluși suportă foarte greu căldura, când pielea transpiră abundent în interiorul scutecului. La alți bebeluși, faptul că pe timp de iarnă părinții nu îi mai lasă să stea cu fundulețul gol, poate ridica probleme. În ambele situații, aplicarea unei creme protectoare, de bună calitate, este esențială pentru menținerea integrității acesteia și pentru un bebeluș fericit, mulțumit și liniștit.
Te invităm în familia Cutaden®, un univers de mare finețe unde grija, iubirea și protecția sunt la ele acasă. Dintotdeauna! Prima formulă, Cutaden®, protejează pielea românilor de peste 64 de ani iar Cutaden® Bebe este varianta mai nouă, special creată pentru a calma şi a proteja zilnic pielea delicată a celor mici.
Aici vei găsi:
• O familie întreagă dedicată protecției pielii tale și a familiei tale
• Prieteni implicaţi, preocupaţi de un stil de viaţă curat și sănătos
• O comunitate omogenă în care părerile fiecărui membru contează
• Concursuri cu premii dedicate
• Articole dedicate îngrijirii corecte a pielii
• Sfaturi și recomandări de la specialiști
În plus, devenind membru al comunității, poți testa noi produse din portofoliu și poți participa la diverse concursuri cu super premii.
Mai multe detalii, aici: club.cutadenbebe.ro
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.