Înainte de bont ombilical la nou nascut a fost cordonul ombilical care în perioada sarcinii a avut rol nutritiv pentru copilul din burtică, dar funcționând în același timp și ca sistem excretor al substanțelor nefolositoare fătului. Descoperă importanța îngrijirii corecte a bontului ombilical la nou nascut. Află cum poți preveni infecțiile și asigură o vindecare adecvată pentru bebeluș.
Înainte de a înțelege importanța toaletării corecte a bontului ombilical, propun să vorbim puțin și despre originea acestuia. În momentul nașterii, legătura dintre mamă și copil a fost întreruptă datorită nevoilor diferite din mediul extrauterin, mai ales la nivel nutritiv. Cordonul ombilical se va secționa la o distanță de aproximativ 3 cm de bază, apoi acesta se va clampa, urmând a se numi ulterior bont. În următoarele zile acasă, este foarte important modul de îngrijire a zonei ombilicale pentru prevenirea eventualelor infecții care pot apărea la acest nivel.
Bont ombilical ingrijire – Cum curățăm corect zona bontului ombilical la nou născut?
Pentru o curățare corectă folosim o compresă sterilă îmbibată în alcool sau soluție de eozină și ștergem foarte bine baza buricului fiind spațiul unde se acumulează cele mai multe bacterii. La recomandarea medicului se pot folosi și anumite pudre cu neomicină, bacitracină, exclusiv pentru uz extern în cazul prezenței infecțiilor ombilicale la nou-născuți. Atenție însă la folosirea acestor pudre antimicrobiene care în lipsa unor infecții nu sunt neapărat necesare, acestea formând cruste la suprafața zonei ombilicale – mediul favorabil dezvoltării unor germeni. Citește pe larg despre: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe 💕 15 lucruri care m-au luat prin surprindere în primele săptămâni de viață ale bebelușului
Mi-a spus o prietenă să folosesc betadina pentru îngrijirea bontului ombilical. Este greșit?
Nou-născuții și sugarii prezintă risc de a dezvolta hipotiroidism adică o activitate redusă a glandei tiroide prin utilizarea unor cantități mai mari sau repetitive de iod povidona substanță prezentă în betadină. Utilizarea preparatelor pe baza de iod povidona trebuie redusă la minimum sau să fie chiar absentă la nou-născuți și sugari datorită permeabilității crescute a pielii și a sensibilității crescute la iod.
Cât de des curățăm bontul ombilical la nou nascut
Igienizarea și înlăturarea secrețiilor de la nivelul bontului, trebuie efectuată cel puțin o dată pe zi, cu atât mai mult în cazul baiețeilor care datorită conformației anatomice a organelor sexuale externe se poate întâmpla ca urina să ajungă până la acel nivel. Chiar și în urma căderii bontului ombilical la locul respectiv va rămâne o mică formațiune de forma unei „bubițe” care se va decoji treptat până la vindecarea completă. În tot acest timp este indispensabil să avem o continuitate în igiena zonei ombilicale chiar și în urma căderii bontului.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Infecție la bontul ombilical? Când este necesar să mergem la medic?
Cu excepția vizitelor regulate la medicul de familie sau cel pediatru, este imperios să călcăm pragul specialistului atunci când zona ombilicală este eritematoasa (roșie), se observă anumite secreții neregulate, posibil purulente sau în momentul în care se constată prezența unui miros fetid, neplăcut. Citește pe larg despre: Scaunul bebelușului. Scurt ghid de ce este normal și ce nu + INFOGRAFIC
Cum recunoastem eventualele infecții?
Ne putem ghida după următoarele semne de alarmă:
– zona este roșie, inflamată sau chiar prezintă o umflătură
– bontul secretă o secreție albicioasă și lipicioasă însoțită de inflamarea zonei
– din zona ombilicală se scurge o substanță urât mirositoare
– nou născutul plânge la atingerea zonei
Cât de multă durere simte bebelușul la manevrarea bontului ombilical?
Se întâmplă ca o criză de plâns să coincidă cu momentul toaletarii bontului, plâns care nu are legătură cu durerea zonei ombilicale decât în cazuri de inflamație severă. Cordonul și ulterior bontul ombilical este format dintr-o substanță gelatinoasă Warton, o venă și două artere, deci nu are terminații nervoase, prin urmare micuțul nu simte niciun disconfort. Durerea poate fi simțită doar în cazul prezenței unei patologii (afecțiuni).
Pot să apară la nivelul bontului ombilical scurgeri?
Este normal să observați anumite secreții pe scutecul sau hăinuțele bebelușului, o substanță gălbicioasă care neînsoțită de un miros neplăcut sau fetit, este doar mucus și nu reprezintă un semnal de alarmă.
Bont ombilical ingrijire – Avem voie să îi facem băița înainte de căderea bontului?
În ciuda controverselor de a face să nu băița bebelușului înainte de căderea bontului, apa nu a făcut rău nimănui, cel puțin nu în acest caz. Evident îmbăierea nou născutului nu se va face prin scufundare ci vom încerca să evităm zona buricului, curățând aria cu ajutorul unui burețel. În concluzie nu fugim de apă. Cel mai nefavorabil lucru care se va întâmpla este ca detașarea ombilicală să se producă tardiv datorită umezelii prezente la acest nivel, dar baia nu este contraindicată. În urma îmbăierii vom șterge zona prin tapotare, și nu prin fricțiune.
CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
În cât timp se detașează bontul ombilical la nou nascut?
În aproximativ 10-14 zile, bontul se va usca și va cădea de la sine, de aceea este bine să păstrăm zona cât mai uscată și curată. Trebuie să reținem că toaletarea zonei ombilicale se va continua și după căderea bontului pentru a menține zona cât mai integră și fără riscul acumulării ulterioare a bacteriilor. Nu este lesne a menționa numărul exact de zile pentru continuarea îngrijirii atente a zonei ombilicale în urmă detașării bontului pentru că fiecare micuț este unic, iar detașarea nu coincide pentru toți copiii. Cert este că atât timp cât în locul respectiv există crustă și cantități mici de sânge, se continuă toaletarea zilnică.
Este normal ca zona bontului ombilical să sângereze? Da, dar în cantități mici. Dacă sângerarea nu este activă și persistentă, este permisă atât înainte cât și după detașarea bontului ombilical.
Bontul ombilical este plasat sub scutecel sau în exteriorul acestuia?
Pentru o detașare cât mai rapidă este nevoie să lăsăm zona uscată fără prilejul de a intra în contact cu urina sau apă în exces. Din motivele menționate anterior scutecelul va fi pus sub bont iar acesta va fi lăsat afară, bineînțeles putem îmbracă copilul cu un body lejer, subțire.
Afecțiunile care pot apărea la nivelul zonei ombilicale
Afecțiunile care pot apărea la nivelul zonei ombilicale sunt: omfalita, polipul ombilical, granulomul ombilical, hernia ombilicală, hernia liniei albe.
Omfalita este inflamarea țesutului ombilical datorită unei infecții de origine bacteriană prezentă la acest nivel. Este o urgență pediatrică iar dacă nu se intervine în timp util, apare complicația cea mai de temut: septicemia.
Polipul ombilical reprezintă restul (reminiscența) mucoasei intestinale sau gastrice care poate imita granulomul ombilical, ambele forme prezentându-se de forma unui nodul.
Granulomul este descris că fiind o porțiune de țesut roșiatică care este depistat în urma desprinderii bontului ombilical. La acest nivel pot exista sângerări și scurgeri lichidiene lipicioase. De cele mai multe ori, în urma unui simplu și nedureros tratatement local cu nitrat de argint, granulomul dispare de la sine, în caz contrar se recomandă intervenție chirurgicală.
Hernia ombilicală se prezintă sub forma unei proeminențe a unei părți a intestinului datorită slăbiciunii peretelui abdominal, mușchii neunindu-se complet pe linia mediană a abdomenului. Aceasta nu este dureroasă și se remite spontan, fără tratament de specialitate, doar sub o atentă observație medicală. Este cazul să apelăm medicul atunci când hernia persistă după vârsta de 3 ani, intervine durerea și roșeață sau copilul prezintă vărsături. CITEȘTE PE LARG DESPRE: Hernia ombilicală la nou-născut
Bontul ombilical – Ce nu trebuie să facem?
- nu menținem zona umedă, ariei respective fiindu-i necesară o aerisire adecvată;
- nu va trece nicio zi fără curățarea zonei ombilicale;
- nu tragem de bont cu intenția de a-l detașa mai repede;
- nu lipim monede sau alte lucruri pe ombilic;
- nu manevrăm zona fără a respecta igiena mâinilor;
- nu insistăm cu prosopul asupra ariei ombilicale în urma baiței prin fricțiune pentru a evita iritația;
- nu îmbrăcăm copilul cu haine potențial iritante care favorizează fricțiunea în zona buricului
În concluzie este necesar să ne punem câteva întrebări pentru a observa starea zonei ombilicale:
1. Cum arată zona ca și aspect?
2. Cum miroase?
3. Cum sunt secrețiile care se scurg?
4. Există o îmbunătățire față de ziua anterioară?
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.