Conform legii, persoanele care in ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, cu plata unei indemnizatii de crestere a copilului.
Cine beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului?
- Oricare dintre parintii firesti ai copilului;
- Persoanele care adopta un copil, iau un copil in plasament sau sunt tutorele copilului
In acest moment, mai exact pana la sfarsitul anului 2012, exista doua variante de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului:
Citeste mai multe despre Modificarile aduse Indemnizatiei de crestere a copilului 2012
1. Mamele care au nascut (sau au adoptat, au copii incredintati spre adoptie, au luat in plasament sau sub tutela) inainte de 31 decembrie 2010, se supun prevederilor OUG 148/2005.
Unul dintre parintii acestor copii beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara reprezentand 75% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, numai daca in ultimul an anterior datei nasterii copilului ori producerii evenimentelor mentionate au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic de 600 lei si nici mai mare de 3400 lei.
2. Mamele care au nascut (sau se gasesc intr-una dintre situatiile mentionate mai sus) dupa 1 ianuarie 2011 si care se supun prevederilor OUG 111/2010.
Unul dintre parintii acestor copii va beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului daca in anul anterior datei nasterii copilului a realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si poate opta pentru una din cele doua variante de concediu pentru cresterea copilului:
1. Pana la varsta de 1 an a copilului.
In cazul in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediu pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 1 an, va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 RON pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
Parintele trebuie sa se intoarca la serviciu inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, adica nu in ziua in care copilul face 1 an si nici dupa aceasta data.
In situatia in care parintele nu se intoarce la serviciu, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fara plata pentru ingrijirea copilului cu varsta intre 1 an si 2 ani.
2. Pana la varsta de 2 ani a copilului
In cazul in care parintele opteaza pentru ramanerea in concediul pentru cresterea copilului pana la data la care acesta implineste varsta de 2 ani va primi o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
In cazul acestei optiuni stimulentul de insertie nu se acorda.
Ordonanta de urgenta 124 din 27 decembrie 2011, publicata in Monitorul Oficial in 30 decembrie, aduce o modificare importanta constand in faptul ca:
Incepand cu anul 2012, pentru mentinerea drepturilor prevazute de OUG 124/2011, beneficiarii au obligatia sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cine suporta indemnizatia de maternitate?
Indemnizatia pentru cresterea copilului se suporta integral din contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (art. 25 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005).
Te-ar mai putea interesa:
Drepturile mamicilor la locul de munca
Concediul de maternitate pre si post natal
Acte necesare obtinerii indemnizatiei de crestere a copilului
Acte necesare pentru obtinerea stimulentului
Acte necesare obinerii alocatiei de stat pentru copii
La ce sa te astepti dupa nastere ?
Trusoul nou-nascutului
50 de termeni medicali intalniti in sarcina
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Idei de mese in timpul sarcinii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.